Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: "Υπάρχει άγνοια και απληστία"

ImageΣτο θέμα της Αρχαιοκαπηλίας αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, στην χθεσινή εισήγηση του, στο συνέδριο για την «Προστασία των πολιτιστικών αγαθών,

από την παράνομη διακίνηση και διεκδίκηση τους» στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

 

Ο Μακαριώτατος υπογράμμισε πως «Υπάρχει άγνοια και απληστία», ενώ τόνισε πως «πρέπει να πέσει το τείχος ανάμεσα στην εκκλησία και τους Αρχαιολόγους».

 

Στην εισήγηση του ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος τόνισε πως «Κουβαλάω μέσα μου την ιστορία της απώλειας πολιτιστικών αγαθών ως πένθος» συνεχίζοντας «Οι ευθύνες βαραίνουν όλους μας. Τους ανθρώπους της εξουσίας, τις τοπικές αρχές, τις τοπικές κοινωνίες, την πολιτεία και την εκκλησία. Υπάρχει μια περίεργη αδράνεια υπάρχει άγνοια και απληστία».

 

Επίσης ο Μακαριώτατος απέδωσε το πρόβλημα στην έλλειψη παιδείας τονίζοντας πως «Υπάρχει έλλειμμα παιδείας στους ανθρώπους της περιφέρειας. Δεν είναι τυχαίο ότι η Αρχαιολογία και η Δασική Υπηρεσία αποτελούν εχθρικούς χώρους στο μυαλό αυτών των ανθρώπων. Αυτό που τους απασχολεί, αν κάτι βρεθεί, είναι πώς να το εξαφανίσουν» συνεχίζοντας «Υπάρχει και απληστία από πλευρά της πολιτείας, που πρέπει να επιβραβεύει αυτόν που βρίσκει κάτι».

 

Ακόμη ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας συνέστησε να γίνει άμεση καταγραφή των εκκλησιαστικών κειμηλίων, διότι οι αρχαιολόγοι όπως ανέφερε «συνηθίζουν να κρύβουν θησαυρούς σε αποθήκες».

 

Τέλος ο κ. Ιερώνυμος ανέφερε και δύο παραδείγματα με περιπτώσεις που πιστοί είχαν μεγάλη «άγνοια» σχετικά με την συντήρηση των εικόνων, μια φορά τόνισε ο Μακαριώτατος σε μια περιοχή της Βοιωτίας όταν επέστρεψαν κάποιες εικόνες που είχαν σταλθεί για συντήρηση καθαρισμένες, οι πιστοί νόμιζαν ότι ήταν πλαστές κατηγορώντας τότε τον Δεσπότη ότι πούλησε τις παλιές και έκανε αντίγραφα. 
Εμφανίσεις: 72007
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!