Στην Ιερά Μονή Δουσίκου Τρικάλων ο Αρχιεπίσκοπος

Image
Αρχ. Ιερώνυμος με Μητρ. Αλέξιο
Στην Ιερά Μονή του Αγίου Βησσαρίωνος Δουσίκου Τρικάλων, θα βρεθεί στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος,

με αφορμή τον εορτασμό του Αγίου Βησσαρίωνος, ο οποίος είναι πολιούχος της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών, και κτήτωρ της Ιεράς Μονής Δουσίκου.

 

Την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου θα γίνει η επίσημη υποδοχή του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου στην Ιερά Μονή του Αγίου Βησσαρίωνος από την αδελφότητα της Μονής, και εν συνεχεία θα ακολουθήσει ο πανηγυρικός εσπερινός.

 

Το πρωί της Δευτέρας 15 Σεπτεμβρίου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, θα προεξάρχει της πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας συλλειτουργούντων των Αρχιερέων Μυτιλήνης κ. Ιακώβου, Καισαριανής κ. Δανιήλ, Σερρών κ. Θεολόγου, Σύρου κ. Δωρόθεου, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριου, Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου και Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου.

 

Τέλος να αναφερθεί πως ο Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιος, συνδέεται με πολυετή αδελφική φιλία με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, από την εποχή που ήταν Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας.

 

Ιστορικό της Ιεράς Μονής Δουσίκου

 

Η Ιερά Μονή Δουσίκου βρίσκεται στις ανατολικές πλαγιές του
Κόζιακα, 22 χιλιόμετρα δυτικά των Τρικάλων. Το καθολικό της μονής, είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού, έκτισε ο άγιος Βησσαρίων, Μητροπολίτης Λαρίσης (1527-1540), μεταξύ των ετών 1527 και 1534/35, βοηθούμενος από τον αδελφό του Ιγνάτιο, επίσκοπο Καπούας και Φαναριού.

 

Ο ανιψιός του αγίου Βησσαρίωνος Νεόφυτος Β' Λαρίσης το ξαναέκτισε εκ βάθρων (1550-1552/57), μεγαλοπρεπέστερο και επιβλητικότερο.

 

Η πέτρινη τρίκλιτη βασιλική με νάρθηκα και τρεις τρούλους, η εξαιρετικής τέχνης τοιχογραφία αποδίδεται στον αξιόλογο ζωγράφο του 16ου αιώνα Τζιόρτζη από την Κωνσταντινούπολη (1557).

 

Κοσμείται από σπουδαία παραδοσιακά ξυλόγλυπτα: περίφημο τέμπλο του 1767, έργο αδερφοξαδέρφων από το Λινοτόπι, με λαμπρή χρύσωση του 1813 (η φιλοξενία του Αβραάμ κ.λπ.), δεσποτικός θρόνος, προσκυνητάρια, επίσης και άλλα φιλντισένια έργα (ηγουμενικός θρόνος κ.λπ.).

 

Στη δυτική πλευρά του καθολικού και επάνω από τον Νάρθηκα υπάρχουν τρία παρεκκλήσια, μικρά μέν, αλλά χαριτωμένα, κατάγραφα από καλές αγιογραφίες: των Αγίων Πάντων (1746), του Τιμίου Προδρόμου (1693) και των Εισοδίων της Θεοτόκου (1675).

 

Τα δύο τελευταία έχουν κοινό Νάρθηκα (1739). Στη βόρεια πτέρυγα της μονής βρίσκεται το σύγχρονο παρεκκλήσι του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου.

 

 

Η μονή διατηρεί το άβατο των γυναικών, για τον εκκλησιασμό των οποίων, το 1956 κτίσθηκε, στη νότια μάνδρα της μονής, ο ναός του Αγίου Βησσαρίωνος. Ήδη, όμως, την 3-7-2000 θεμελιώθηκε νέος ομώνυμος ναός και για τον ίδιο σκοπό στη νότια αυλή, έξω από τη μονή.

 

Η μονή του Αγίου Βησσαρίωνος είναι μεγάλη και ιστορική, με πλούσια βιβλιοθήκη, με ιερά λείψανα (ανάμεσα τους η θαυματουργή κάρα του αγίου Βησσαρίωνος) και με τεράστια προσφορά (θρησκευτική, κοινωνική, εθνική).
Εμφανίσεις: 157072
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!