Ιερώνυμος εναντίον Ιερωνύμου

ImageΠολλά ερωτηματικά προκαλεί σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδος «Espresso», η οποία αποκαλύπτει για πρώτη φορά μια επιστολή με την οποία ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, τότε Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας

άσκησε κριτική στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο γιατί έκανε σύγκληση Ιεραρχίας με μοναδικό σκοπό την πλήρωση κενών Μητροπόλεων, κάτι που κάνει ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος τώρα.

 

Το σχετικό δημοσίευμα της Espresso έχει ως εξής:

 

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος ως αρχαιολόγος γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τη δύναμη του «scripta manent» («τα γραπτά μένουν»).

 

Με επιστολή του, που αποκαλύπτει σήμερα η «Espresso», «όλα όσα κατέκρινε με σφοδρότητα ως μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας τα επαναλαμβάνει ως Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος» όπως μας λέει δεσπότης που ανέσυρε από τα αρχεία του το δισέλιδο έγγραφο.

 

Την περασμένη Τρίτη η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την έκτακτη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας για την Τρίτη 24 Ιουνίου, με μοναδικό θέμα την πλήρωση των τριών κενών μητροπολιτικών εδρών, Λευκάδος, Θηβών και Λεβαδείας και Παροναξίας, καθώς και την εκλογή δύο βοηθών επισκόπων για τις μητροπόλεις Ηλείας και Καλαβρύτων.

 

Όμως στις 7 Ιανουαρίου του 2000 και με αφορμή τη σύγκληση τότε της Ιεραρχίας για την πλήρωση δύο κενών μητροπολιτικών εδρών (Καισαριανής και Φλωρίνης), ο Ιερώνυμος, μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας, απέστειλε προς τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο επιστολή στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε:

 

«Κατά το παρελθόν αρκετοί μητροπολίται κατ' επανάληψιν κατεκρίναμεν την σύγκλησιν της ΙΣΙ, με μοναδικόν σκοπόν την πλήρωσιν κενών μητροπολιτικών εδρών. Είναι λοιπόν ευκαιρία κατά την διάρκειαν της ήδη συγκαλουμένης ΙΣΙ να ασχοληθούμε και με εν ή δύο ακόμη θέματα, ουσιαστικά διά την πορεία των εκκλησιαστικών πραγμάτων».

 

Όμως οκτώ χρόνια αργότερα ο Ιερώνυμος επαναλαμβάνει το «λάθος» για το οποίο κατέκρινε τότε τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Συγκαλεί την Ιεραρχία με ένα και μοναδικό θέμα: την εκλογή μητροπολιτών.

 

«Υπάρχουν σοβαρά θέματα που θα μπορούσαμε να ασχοληθούμε στην Ιεραρχία, όπως η Εκκλησιαστική Δικαιοσύνη, θέμα που παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα» μας είπε ο ίδιος δεσπότης.

 

Στην ίδια επιστολή ο Ιερώνυμος ζητούσε αλλαγή στον τρόπο εκλογής μητροπολιτών επικαλούμενος την ανάγκη «εφαρμογής τομών στη ζωήν της Εκκλησίας, τομαί που θα μας απομακρύνουν από καταστρεπτικά σχήματα και νοσηράς νοοτροπίας του παρελθόντος» και διευκρινίζει:

 

«Οι εκλέκτορες να μην αναγράφουν εις το ψηφοδέλτιον τα ονόματα των υποψηφίων, αλλά να ακολουθούν την παγίαν εις όλους τους χώρους τακτικήν, της εκδηλώσεως των προτιμήσεών των με σταυρόν εις τον ειδικώς προς τούτο καταρτισθησόμενον κατάλογον των προς αρχιερατείαν εκλογίμων. Τοιουτοτρόπως θα αποφευχθούν φοβίαι, πιέσεις, συναλλαγαί. Η βούλησις του εκλέκτορος δεν θα χειραγωγείται».

 

«Αυτά πρότεινε τότε ο κ. Ιερώνυμος» μας λέει ο δεσπότης και αναρωτιέται:

 

«Γιατί λοιπόν δεν τα εφαρμόζει τώρα ως Αρχιεπίσκοπος; Γιατί στρέφεται κατά του εαυτού του;».

Εμφανίσεις: 152252
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!