Ιστορική συνάντηση Βαρθολομαίου - Ιερώνυμου

ImageΣτις 09:25 έφθασε στην Κωνσταντινούπολη ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, στην πρώτη του επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο μετά την εκλογή του

ως Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας.

 

Τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο οι εκπρόσωποι του Οικουμενικού Θρόνου, Μητροπολίτης Σασίμων κ. Γεννάδιος, ο Πέργης κ. Ευάγγελος και ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αρχιμ. Ελπιδοφόρος Λαμπρυνιάδης.

 

Ο Μακαριώτατος όπως έχει ανακοινώσει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, συνοδεύεται από τους Μητροπολίτες Νέας Κρήνης Προκόπιο, Ιωαννίνων Θεόκλητο, Τρίκκης Αλέξιο και Ζακύνθου Χρυσόστομο, καθώς και εκκλησιαστικούς παράγοντες.

 

Αργότερα ακολούθησε δέηση στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου μέσα στο Πατριαρχείο, και στην συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης υποδέχθηκε με μεγάλη χαρά τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο στην αίθουσα του Θρόνου.

 

Ο κ. Βαρθολομαίος κατά την προσφώνηση του τόνισε πως: «Η καρδία ημών σκιρτά και ευφραίνεται όταν επιβεβαιούται η ορθότης της αποφάσεως ημών δια την χορήγησιν της αυτοκεφαλίας και διαπιστούται αγαθή πρόθεσις δια την πιστήν και κανονικήν χρήσιν αυτής, υπο της τοπικής Εκκλησίας, βουλευομένης "εν τη ταπεινώσει" τα υψηλά και παραμενούσης "απανούργου" και αποποιουμένης τας ανιστορήτους και "ακανονίστους" μεγαλαυχίας, ωγκωμένας υπο της ψευδοδοξίας, προκειμένου να ανατραπεί η "άνωθεν και παλαιού" τεθειμένη εκκλησιαστική παράδοσις και τάξις".

 

Από την πλευρά του, απαντώντας στον Πατριάρχη ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε: "Δεν ήλθαμε εδώ για να κλείσουμε ένα επιβεβλημμένο χρέος. Ήλθαμε για να ανοίξουμε ένα νέο και αδιαμφισβήτητο κεφάλαιο εκκλησιαστικής κοινωνίας και εν Χριστώ αγαθής σύμπνοιας, όπως, άλλωστε, το επιβάλλει η κοινή μας ταυτότητα και το επιτάσσουν οι καιροί".

 

Ακόμα ο Μακαριώτατος αναφερόμενος στην ενότητα υπογράμμισε πως: "Θέλω να Σας διαβεβαιώσω ότι θα αναλώσω τον εαυτό μου μαζί με όλους τους αδελφούς Αγίους Αρχιερείς στην ανάδειξη της απόλυτης συνυπάρξεως των δύο διαφορετικών στα διοικητικά και μόνον, εκκλησιαστικών οντοτήτων μας, πλην απόλυτα ταυτιζόμενων σε κάθε τι άλλο. Είναι απόλυτη αναγκαιότης και οντολογική προτεραιότης να συμπλεύσουν και να συμπορευθούν. Να είσθε σίγουρος, Παναγιώτατε, ότι από της σήμερον βάζουμε βαθειά το άροτρο στον εκκλησιαστικό αγρό για να καλλιεργήσουμε την εκκλησιαστικότητα, την ενότητα, την συνύπαρξη, την συνεργασία, την ταύτιση και την κοινή μας πορεία προς την βασιλεία των Ουρανών".

 

Τέλος Οικουμενικός Πατριάρχης και Αρχιεπίσκοπος αντάλλαξαν τα καθιερωμένα δώρα, και αμέσως μετά παρετέθη γεύμα προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου.

 

Προσφώνησις Οικουμενικού Πατριάρχου: http://www.ecclesia.gr/greeknews/epistoles/prosf_patr_may08.pdf

 

Αντιφώνησις Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου: http://www.ecclesia.gr/greeknews/epistoles/antif_iero_may08.pdf 

 

Πρόγραμμα επισκέψεως Αρχιεπισκόπου: http://www.ecclesia.gr/greeknews/epistoles/pro_iero_patrmay08.pdf

 

Εμφανίσεις: 53936
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!