Συνέντευξη Ιερώνυμου στον "Εθνικό Κήρυκα"

ImageΤην πολλή του αγάπη και εκτίμηση προς την Ομογένεια της Αμερικής, εξέφρασε

ο νεοκλεγείς Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στην πρώτη συνέντευξή της Αρχιεπισκοπίας του, που παραχώρησε αποκλειστικά στον <Εθνικό Κήρυκα>, το εσπέρας της Παρασκευής.

 

Μιλώντας για την Ομογένεια είπε ότι, <αισθανόμαστε ότι είμαστε μία οικογένεια, σας αγαπούμε πάρα πολύ>, ενώ εξέφρασε την επιθυμία να την επισκεφθεί, λέγοντας σε σχετική ερώτηση, πως, <θα το ήθελα πάρα πολύ>.

 

Αποκάλυψε ότι έχει συγγενείς στην Γιούτα και συγκεκριμένα πρώτα ξαδέλφια.

 

Είπε ότι θα διοικήσει συνοδικά και συλλογικά με την θέληση των πολλών της Ιεράς Συνόδου, ενώ έπλεξε το εγκώμιο του προκατόχου του, μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

 

Ολόκληρη η συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, έχει ως εξής:

 

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ: Μακαριότατε, έχετε τις εγκάρδιες ευχές μας για Θεοτίμητη και Θεοφιλή Αρχιεπισκοπία. Ποίες ήταν οι σκέψεις, οι ευχές και οι προσευχές σας, όταν χτες ανακοινώθηκε ότι εκλεχθήκατε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος;

 

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: Η συγκίνηση ήταν μεγάλη, διότι πράγματι η τιμή που μου έγινε από την ευλογία του Θεού και ιδιαίτερα η εκτίμηση που έδειξαν προς το πρόσωπό μου οι άλλοι αρχιερείς με συνεκίνησαν πολύ. Κι’ ακόμα αναλογίσθηκα την ευθύνη που μου ανήκει από αυτή τη στιγμή για τα θέματα της Ελλαδικής Εκκλησίας και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

 

Ε.Κ: Ήταν αναμενόμενο, είχατε κάποια προαίσθηση ότι θα υπήρχε αυτή η έκβαση ή πιστεύατε ότι θα μπορούσε να μην ήταν κι όλας αυτό το αποτέλεσμα;

 

ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: Όχι, δεν ήταν αναμενόμενο. Εκείνο που πρέπει να πω είναι ότι ούτε πρότεινα αυτή τη φορά τον εαυτό μου για να γίνω Αρχιεπίσκοπος, ήταν μία πρόταση των αδελφών αρχιερέων και στη συνέχεια αυτή η πρόταση δυνάμωσε και τις τελευταίες ημέρες η αγάπη των αδελφών κατέληξε σ’ αυτό το αποτέλεσμα.

 

Ε.Κ: Τι πιστεύετε για μας, τον Ελληνισμό της Αμερικής;

 

ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: Είστε ένα κομμάτι δικό μας, αισθανόμαστε ότι είμαστε μία οικογένεια και σας αγαπούμε πάρα πολύ. Μάλιστα πρέπει να σας πω ότι έχω πρώτα ξαδέλφια στην Αμερική, στην πόλη Σωλτ Λέικ της Γιούτα και πάντοτε αυτή η σχέση μας συνδέει, σας αγαπούμε πάρα πολύ. Είναι αδελφός του πατέρα μου, έχει πέντε παιδιά, πολύ καλή οικογένεια κι έχομε το ίδιο επίθετο, λέγονται Λιάπη.

 

Ε.Κ: Είναι ανάμεσα στις επιθυμίες σας να μας επισκεφθείτε εδώ την Ομογένεια της Αμερικής;

 

ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: Θα το ήθελα πάρα πολύ για να δω τους Βοιωτούς που είναι στην Αμερική που είναι πάρα πολλοί και οι οποίοι εργάζονται πολύ φιλότιμα και δημιουργικά. Θα το ήθελα, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της διακονίας.

 

Ε.Κ: Σε ποίο σημείο βρίσκει την Εκκλησία της Ελλάδος η εκλογή σας στην οιακοστροφία της;

 

ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: Η Εκκλησία είναι πάντοτε εν πορεία. Αρχηγός δεν είναι οι άνθρωποι, ούτε εγώ είμαι αρχηγός της Εκκλησίας, αλλά αρχηγός είναι ο Χριστός. Εμείς είμαστε τα πρόσωπα που ερχόμαστε να διακονήσουμε την Εκκλησία. Ανάλογα με την προσφορά μας και την προσωπικότητά μας, κι ανάλογα με την συμπεριφορά μας είναι και τα προβλήματα της εκκλησιαστικής ζωής. Ο Χριστός είναι ο ίδιος, αγαπά την Εκκλησία Του, αγαπά τους πιστούς. Η συμπεριφορά η δική μας είναι εκείνη η οποία δημιουργεί την καλή ατμόσφαιρα ή την άσχημη.

 

Ε.Κ: Ποίες είναι μερικές από τις προτεραιότητες και θέματα που στοχεύετε να ασχοληθείτε άμεσα.

 

ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: Εμένα η Εκκλησία με τίμησε και μ’ έκανε Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος και με την ιδιότητα αυτή έχω δύο αποστολές θα έλεγα: Η μία είναι να υπηρετήσω την Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Η διακονία μου στην Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας που ήμουν μέχρι τώρα, είναι ένα πρόκριμα και θα συνεχίσω το ίδιο μου το έργο και στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Το δεύτερο είναι ότι είμαι και Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Εδώ τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά, δεν παίζει τόσο ρόλο η επιθυμία του ενός, του Προέδρου, είναι βέβαια ουσιαστικό αυτό το στοιχείο, αλλά είναι η θέληση των πολλών. Το Συνοδικό σύστημα λοιπόν πρέπει να λειτουργήσει σωστά και οι αποφάσεις θα είναι συλλογικές και επομένως θα ήταν πρόωρο να πω για προγράμματα αυτού του είδους αφού περιμένουμε με τις συναντήσεις και τις συζητήσεις μεθ’ όλου του σώματος της Εκκλησίας να είναι αποφάσεις που θα αναφέρονται σε γενικότερα θέματα της Εκκλησίας της Ελλάδος ή και της Ορθοδοξίας γενικότερα.

 

Ε.Κ: Τι είναι για σας η διοίκηση της Εκκλησίας;

 

ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: Δεν είναι διοίκηση, δεν είναι ποτέ εξουσία η θέση του Πρώτου, γιατί ο ίδιος ο Κύριος μας είπε, εσείς δεν είσθε όπως οι άλλοι άνθρωποι, όπως εκείνοι που διευθύνουν τα έθνη, είσθε κάτι διαφορετικό. Σ’ εμάς είπε ο Χριστός πως εκείνος που θέλει να είναι πρώτος, πρέπει να διακονεί τους ανθρώπους. Ο στόχος μας λοιπόν είναι να διακονήσουμε τους ανθρώπους, κι όταν διακονούμε σωστά τους ανθρώπους και το λαό, διακονούμε τον ίδιο το Θεό.

 

Ε.Κ. Για τον προκάτοχό σας, τον μακαριστό Χριστόδουλο, ποία είναι η σκέψη σας;

 

ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: Ο μακαριστός Χριστόδουλος με τον οποίον είμαστε συμφοιτητές και φίλοι από τα φοιτητικά μας ακόμα χρόνια, άφησε μία μεγάλη κληρονομιά στην Εκκλησία της Ελλάδος. Κι όσοι παρακολούθησαν την εξόδια Ακολουθία του, κι όσοι βρέθηκαν στο νεκροταφείο με το λείψανό του, είδαμε την πολλή συμμετοχή του κόσμου, κι αυτή η συμμετοχή μαρτυρεί και την κληρονομιά που άφησε και σε μας.

Ο Χριστόδουλος έκανε πάρα πολλά καλά πράγματα, έχει υποδομή σε πολλά έργα, επομένως εκείνο που απομένει τώρα σ’ εμάς είναι να μην απαξιώσουμε αυτό το ουσιαστικό έργο, αλλά να το αξιοποιήσουμε και να το επαυξήσουμε με τον τρόπο μας κατά τον δυνατότερο τρόπο.

 

Ε.Κ. Όταν πήγατε στη Θήβα ως νέος Μητροπολίτης μετατρέψατε το Επισκοπείο σε Γηροκομείο, κι εσείς πήγατε και μένατε σ’ ένα νοικιασμένο σπίτι, παίρνοντας αφορμή από μία γερόντισσα μοναχική και ανήμπορη, και κατόπιν κάνατε πολλά ιδρύματα. Πού τα βρίσκατε τόσα χρήματα;

 

ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: Ήταν η γερόντισσα η Σουσανιώ, η οποία μου άνοιξε τα μάτια για να διακονούμε τους ανθρώπους όπως πρέπει.

Υπάρχει ένα μυστικό στη ζωή της Εκκλησίας, όταν οι άνθρωποι αγαπούν την Εκκλησία και αρχίζει ένα έργο με αγάπη, να είσθε σίγουρος ότι αυτό το έργο τελειώνει και γρήγορα και χωρίς προϋπολογισμούς και καθυστερήσεις, διότι είναι ο Θεός που το ευλογεί, που το στηρίζει και το προχωρεί.

 

Ε.Κ: Τι μήνυμα στέλνετε στην Ομογένεια της Αμερικής ως νέος Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος;

 

ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: Να ξέρουν οι ομογενείς μας ότι τους αγαπούμε, θέλουμε να μας αγαπούν κι εκείνοι, κι εκείνο που μας ενώνει είναι η σκέπη κάτω από το Οικουμενικό Πατριαρχείο που είναι η μάνα όλων μας.

Όταν με το καλό επισκεφθείτε την Ελλάδα θα σας περιμένω να έλθετε να δείτε την Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας την οποία αποχωρίζομαι μετά από σαράντα χρόνια διακονίας και να σας φιλοξενήσουμε και στην Αθήνα.

 

Ε.Κ: Σας ευχαριστούμε πολύ Μακαριώτατε και να ευαρεστήσετε Θεώ και ανθρώποις.
Εμφανίσεις: 55168
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!