Ο Ευστάθιος μιλά στον "Εθνικό Κήρυκα" περί διαδοχής

ImageΣε τρεις μέρες, και συγκεκριμένα την Πέμπτη 7 του μηνός, η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος θα εκλέξει τον νέο Αρχιεπίσκοπο,

σε διαδοχή του μακαριστού Χριστοδούλου. Ο Μητροπολίτης Σπάρτης Ευστάθιος, ο οποίος είναι ένας εκ των τεσσάρων, μέχρι στιγμής, υποψηφίων και ο οποίος συγκεντρώνει αυξημένες πιθανότητες να εκλεγεί, μίλησε αποκλειστικά στον «Εθνικό Κήρυκα» για όλα.

 

Αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στα καταγγελθέντα από τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο, ότι άνθρωποί του τον εκβίασαν για να ψηφίσει υπέρ αυτού στις επικείμενες εκλογές.

 

Ο κ. Χρυσόστομος αναμένεται να καταθέσει σχετικά σήμερα για το θέμα στην εισαγγελία.

 

Ωστόσο ο Μητροπολίτης Σπάρτης Ευστάθιος, αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξή του, λέγοντας πως «αν βρεθεί ένας άνθρωπος, όχι δύο ή τρεις, αλλά ένας, που θα πει ότι πήρε εντολή ή γραμμή από μένα να διαμαρτυρηθεί ή να γράψει στην εφημερίδα σε βάρος του Μητροπολίτη Μεσσηνίας, εγώ θα καταθέσω το ωμοφόριό μου, τι άλλο να πω περισσότερο»;

 

Απαντώντας στην ερώτηση σε ποιο σημείο βρίσκει την Εκκλησία της Ελλάδος η επόμενη μέρα από την εκδημία του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, ο Μητροπολίτης Ευστάθιος είπε πως «η Εκκλησία της Ελλάδος βρίσκεται εν πορεία και μάλιστα σε καλή πορεία, διότι ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος έδωσε νέα πνοή και ώθηση σε πάρα πολλά ζητήματα.

 

Κι όπως ομολογείται από όλους, και δεν μπορώ εγώ να το αρνηθώ, έβγαλε την Εκκλησία από την απομόνωση, την αφάνεια και το περιθώριο και είναι όντως μέσα στη ζωή της κοινωνίας μας» και πρόσθεσε πως «αυτό φαίνεται από το ότι έχομε μία προσέλευση νέων ανθρώπων στους ιερούς ναούς από τη δημιουργία φιλανθρωπικών ιδρυμάτων τα οποία προσφέρουν πολλές υπηρεσίες και μάλιστα υψηλής ποιότητας στους εμπερίστατους ανθρώπους και φαίνεται ακόμα και από την λύση που δόθηκε από την Εκκλησία με την έμπνευση του Αρχιεπισκόπου σε πάρα πολλά σοβαρά κοινωνικά θέματα και μάλιστα θέματα βιοηθικής».

 

Στην ερώτηση «φέρεστε ως ο επικρατέστερος για την Αρχιεπισκοπία, γιατί θέλετε να γίνετε Αρχιεπίσκοπος», είπε πως «είμαι πάρα πολύ ωραία εδώ στην Μητρόπολή μου, με αγαπούν οι άνθρωποι όσο δεν φαντάζεστε, τους αγαπώ και έχω ταυτίσει τη ζωή μου με τον καθένα χωριστά και με όλους μαζί, δεν μου λείπει τίποτε για να ψάχνω να το βρω κατά το κοινώς λεγόμενο.

 

Αυτό που έχει δημιουργηθεί αυτές τις μέρες δεν το έχω δημιουργήσει εγώ, αλλά πάρα πολλοί ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος.

 

Εμείς οι ευρισκόμενοι στο χώρο της Εκκλησίας δεν ζητούμε τίποτε, δεν μας οφείλει η Εκκλησία, μας τα έχει δώσει όλα.

 

Η Εκκλησία δίνει κι εμείς πρέπει να αποδεχόμαστε είτε αυτό είναι τιμή, είτε είναι σταυρός και θυσία, επομένως θα διαγράψουμε την επιθυμία που είπατε και θα βάλουμε στη θέση της την υπακοή, η οποία σώζει και την ψυχή του ανθρώπου και εξυπηρετεί και μία ανάγκη της Εκκλησίας».

 

Στην ερώτηση ποίες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες και τα θέματα που οφείλουν να απασχολήσουν το νέο προκαθήμενο, είπε πως «δεν θα πρέπει εκ των προτέρων να πούμε ότι θα είμαι εγώ ή άλλος, θα είναι ένας Αρχιεπίσκοπος, οι προτεραιότητες λοιπόν αυτού του Αρχιεπισκόπου θα πρέπει να είναι η εφαρμογή του θελήματος του Θεού» και τόνισε, ότι, «εμείς σαν άνθρωποι δεν μπορούμε να σχεδιάζουμε εν αγνοία και μακριά από την έμπνευση του Αγίου Πνεύματος.

 

Για μας Καταστατικός Χάρτης είναι το ιερό ευαγγέλιο και οι ιεροί κανόνες της Εκκλησίας μας».

 

Είπε ακόμα πως «ειλικρινά σας λέγω όταν κάνει κάποιος προγραμματικές δηλώσεις κατά την ενθρόνισή του διαπράττει σφάλμα» και συμπλήρωσε: «Πολλές φορές βέβαια το διαπράττουμε όλοι διότι ακολουθούμε μία τακτική, μία παράδοση θα έλεγα.

 

Το σωστό όμως είναι να πούμε ότι Καταστατικός Χάρτης της ζωής του Αρχιεπισκόπου είναι το ιερό ευαγγέλιο και οι ιεροί κανόνες, άρα λοιπόν να είναι βαθύς γνώστης της Αγίας Γραφής και να γνωρίζει και εμπνέεται από τους Πατέρες της Εκκλησίας μας».

 

Ερωτηθείς αν ο νέος Αρχιεπίσκοπος θα πρέπει να βαδίσει στα χνάρια του προκατόχου του, είπε ότι «ο κάθε άνθρωπος είναι μία ιδιαίτερη προσωπικότητα, δεν είναι δυνατόν να είναι απολύτως όμοιος με τον Αρχιεπίσκοπο που έφυγε, επομένως δεν πρέπει να περιμένει κανείς έναν Χριστόδουλο, αλλά ούτε έναν αντι-Χριστόδουλο.

 

Αυτός που θα έλθει θα έχει μία δική του προσωπικότητα, κι εκείνο που θα πρέπει να προσέξει είναι ότι θα πρέπει να συνεχίσει ό,τι καλό είχε αρχίσει ο προκάτοχός του» και συμπλήρωσε πως «δεν πρέπει να μοιάσουμε σαν τους παλαιούς προέδρους μερικών χωριών που δεν είχαν αγάπη προς τον προκάτοχό τους, κι ό,τι ο προκάτοχός τους είχε αρχίσει και θεμελιώσει αυτοί το εγκατέλειπαν και θεμελίωναν άλλο έργο».

 

Στην ερώτηση πως θα ήθελε η Ομογένεια να ακούσει εκ χειλέων σας τι ακριβώς συμβαίνει με τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο, ο οποίος ισχυρίζεται ότι εκβιάζεται από ανθρώπους προσκείμενους στην Σεβασμιότητά σας για να σας ψηφίσει, είπε: «Θεωρώ ότι είναι πολύ πικρό αυτό το θέμα και δεν θα ήθελα ούτε καν να το προσεγγίσω, θα ήθελα την πικρία αυτή να την κρατήσω μόνο για τον εαυτό μου.

 

Θέλω να πω προς όλους τους ομογενείς μας ότι ήταν ένα ατυχές γεγονός, το οποίο βέβαια έχει και μερικές παρενέργειες στο χώρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, και μάλιστα εν όψει των εκλογών». Συμπλήρωσε ακόμη πως «πιστεύω ακράδαντα ότι είναι μία προβοκάτσια διότι γίνονται εκλογές αυτές τις μέρες».

 

Παράλληλα, ανέφερε ότι «μέσα στην καρδιά μου έχω αγάπη για όλους τους ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος και ιδιαίτερα για τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας διότι είναι Μητροπολίτης της πατρίδας μου όπου υπάρχουν οι τάφοι των γονέων μου, των συγγενών μου, των ανθρώπων με τους οποίους έζησα τα πρώτα χρόνια της ζωής μου και θεωρώ ότι αυτός είναι πνευματικός πατέρας των ζώντων και ένας Επίσκοπος ο οποίος εύχεται και για τους κεκοιμημένους».

 

Πιστεύει ότι «αυτό το ατυχές γεγονός θα ξεπεραστεί διότι δεν υπάρχει απολύτως καμία συμμετοχή δική μου σ’ αυτό το θέμα.

 

Αν οι πατριώτες μου τρέφουν υπερβολική αγάπη προς εμένα τι να κάνω; Εγώ τους μάλωσα και τους είπα ότι ήταν ανεπίτρεπτο αυτό που γράφτηκε στον Τύπο της Μεσσηνίας, αυτό για το οποίο διαμαρτύρεται ότι δήθεν έγινε και το λέγει ο Μητροπολίτης, ποίο δηλαδή, ότι διαμαρτύρονται δια του Τύπου ή και τον απειλούν ακόμα με τηλεφωνήματα διότι δεν θα ψηφίσει εμένα και δεν με κάλεσε στην Υπαπαντή».

 

Ο Μητροπολίτης Ευστάθιος είπε ακόμα πως «στέλνω προς όλους τους ομογενείς μας τις εγκάρδιες ευχές μου, την μεγάλη αγάπη μου και αδιαλείπτως προσεύχομαι γι’ αυτούς».

 

ΛΕΖΑΝΤΑ ΓΙΑ ΕΥΣΤΑΘΙΟ

 

Ο Μητροπολίτης Σπάρτης Ευστάθιος, ο οποίος φέρεται ως ένας εκ των πλέον επικρατέστερων υποψηφίων για την εκλογή στη θέση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και ο οποίος πιστεύει ότι «Καταστατικός Χάρτης του νέου Αρχιεπισκόπου πρέπει να είναι το ιερό ευαγγέλιο και οι ιεροί κανόνες».

 

Η Romfea.gr ευχαριστεί την Εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» για την άδεια δημοσίευσης της αποκλειστικής συνέντευξης του Μητροπολίτη Σπάρτης κ. Ευστάθιου.
Εμφανίσεις: 79823
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!