Ο Ιγνάτιος μιλά στον «Εθνικό Κήρυκα» για την διαδοχή

Image«Οραματιστής» ήταν ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, σύμφωνα

με τον Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο, ο οποίος με συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα», έπλεξε το εγκώμιό του.

 

Ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος είναι ένας εκ των τεσσάρων ιεραρχών, οι οποίοι έχουν δηλώσει επίσημα την υποψηφιότητά τους για τη διαδοχή στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο της Ελλάδος. Ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος διαδέχθηκε πριν από δέκα σχεδόν χρόνια τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο στη Μητρόπολη Δημητριάδος.

 

«Αντιλαμβανόμαστε ότι αν ο Θεός ήθελε να πάρει κοντά του τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, η επόμενη μέρα θα εύρισκε την Εκκλησία σε μία πορεία, που ο ίδιος είχε οδηγήσει, αποδοχής από τον λαό.

 

Εφερε την Εκκλησία στην ελληνική κοινωνία, της έδωσε οντότητα και λόγο και παρόλο ότι πολλές φορές βρέθηκε να συγκρούεται φαινομενικά, εν τούτοις είχαμε και νιώσαμε όλοι ότι αποδοχή την οποία είχε η Εκκλησία ήταν καταλυτική στην καρδιά του λαού μας.

 

Μας άφησε μία βαριά και ασήκωτη κληρονομιά», υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος.

 

Οπως επεσήμανε, «ήταν οραματιστής ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος και δημιούργησε προϋποθέσεις για μία ζωντανή και ελεύθερη Εκκλησία και σε πολύ αντίξοες περιστάσεις και δύσκολους καιρούς» και συμπλήρωσε πως «ήθελε μια Εκκλησία με λόγο, με παρουσία και βεβαίως μια Εκκλησία που δεν λησμονεί ποτέ την παράδοσή της, που ξέρει να εργάζεται στο παρόν και να οραματίζεται το μέλλον».

 

Γνωρίστηκαν το 1975 όταν έγινε δεκτός στην Ιερά Μονή Παναγίας της Χρυσοπηγής. «Ο ίδιος είχε αναχωρήσει από το Μοναστήρι και είχε εγκατασταθεί στο Βόλο», είπε.

 

Ο κ. Ιγνάτιος τόνισε ότι ο αείμνηστος Χριστόδουλος είχε «εξαιρετική γνώση γεγονότων, εκκλησιαστικής ιστορίας και βεβαίως ευφυέστατος μπορούσε να καταλάβει κάθε φορά τα πράγματα όχι από τη φαινομενική τους εικόνα, αλλά από το τι έκρυβαν και που οδηγούντο, κι αυτό τον έκανε πολλές φορές να απαιτεί και να λέγει πράγματα τα οποία στη συνέχεια άλλοι έρχονταν να συμφωνήσουν μαζί του και να τον δικαιώσουν».

 

Σχετικά με το ότι δήλωσε πρόσφατα την επιθυμία του να τον διαδεχθεί στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο και γιατί θέλει να γίνει Αρχιεπίσκοπος, απάντησε πως «δεν υπάρχει θέληση για να γίνω Αρχιεπίσκοπος, υπάρχει πόνος και αγωνία για την Εκκλησία μας και νομίζουμε ότι κι ένας ιεράρχης, όπως λέγεται, από τη νέα γενιά, από τους τριάντα αρχιερείς που είμαστε δικές του χειροτονίες και επιλογές στην Ιεραρχία, να δώσουμε ‘το παρών’ στο κάλεσμα που έτσι προβλέπουν και οι κανόνες και ο καταστατικός μας χάρτης».

 

«Πιστεύουμε -συνέχισε ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος-, ότι η εποχή μας δίνει τη δυνατότητα και σε νέους ανθρώπους να αναλάβουν ευθύνες, να φέρουν σταυρό και βεβαίως πάντοτε με πλήρη επίγνωση ότι κανείς δεν μπορεί να αντικαταστήσει ή να αναπληρώσει έναν Χριστόδουλο, αλλά πιστεύοντας στη συνοδικότητα της Εκκλησίας μας, περιμένοντας σημαντικά προβλήματα που έχομε να αντιμετωπίσουμε και αντλώντας από την εμπειρία των μεγαλύτερων και τη συνεργασία των νεοτέρων να δώσουμε στην Εκκλησία μας συνέχεια στο έργο του Χριστοδούλου, να φέρουμε την Εκκλησία κοντά στους νέους και στην κοινωνία όπως κι αυτός κατόρθωσε, βεβαίως, τη μαρτυρία της Ορθοδοξίας στον Κόσμο κι ακόμα εμείς οι νέοι μπορούμε να είμαστε μία ενοποιός δύναμη μέσα στο Σώμα της Ιεραρχίας και στην Εκκλησία μας».

 

Οπως διευκρίνισε ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος, «όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της εκλογής εμείς θα σταθούμε και θα δώσουμε τη μάχη, τη διακονία μας δηλαδή και για την ενότητα της Εκκλησίας μας και για να σταθεί η Εκκλησία φιλάνθρωπη στον κάθε άνθρωπο και να φέρει το μήνυμα του Χριστού στις ψυχές των ανθρώπων».

 

Στην ερώτηση, αν υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες προτεραιότητες και θέματα στα οποία οφείλει να δώσει άμεση προσοχή ο νέος Προκαθήμενος, ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος νομίζει ότι «τα θέματα είναι πολλά και θα προκύψουν.

 

Μην ξεχνάτε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος έχει δημιουργήσει ήδη δράσεις που απαιτούν έντονη εργασία, λειτουργούν πέραν των 60 Συνοδικών Επιτροπών, έχουμε σε εξέλιξη θέματα όπως αυτά που αφορούν τη μόρφωση των κληρικών μας, παραμένει ανοικτός ο διάλογος με την Πολιτεία για τη διαμόρφωση των σχέσεών μας, πιστεύομε απόλυτα ότι θα πρέπει να οικοδομηθεί πνεύμα εμπιστοσύνης με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ταυτόχρονα θα πρέπει στην Ελλάδα πλέον να αντιμετωπίσουμε την παρουσία του άλλου».

 

Απαντώντας στην ερώτηση, αν στοχεύει να φτάσει μέχρι το τέλος της διαδικασίας ή πρόκειται να ταχθεί υπέρ κάποιου υποψηφίου όταν δει ότι η πλειοψηφία κινείται προς κάποιον συγκεκριμένο υποψήφιο, είπε ότι «πρέπει να ξεκαθαρίσω κάτι.

 

Εμείς δεν είμαστε μία συγκεκριμένη ομάδα αρχιερέων που έχει αρχηγό, ούτε πνευματικό πατέρα, αλλά είμαστε εκφραστές μιας προτάσεως, ενός οράματος που προήλθε μέσα από συνεργασία αρχιερέων οι οποίοι δεν ανήκουν μόνο στη νεότερη γενιά, αλλά και σε παλαιοτέρους».

 

Πρόσθεσε δε, ότι «ο καθένας από μας έχει την ελεύθερη βούληση να κρίνει πώς θα πορευθούμε και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας».

 

Ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος αρνήθηκε να σχολιάσει τη στάση και δήλωση του Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιου, ο οποίος λίγη ώρα έπειτα από τον ενταφιασμό του μακαριστού Χριστόδουλου, είπε ότι στηρίζει την υποψηφιότητα του Μητροπολίτη Σπάρτης Ευσταθίου και πως ουσιαστικά του το είχε πει από την εποχή που ο Χριστόδουλος βρισκόταν στο Αρεταίειο νοσοκομείο.

 

«Επιτρέψτε να μην κρίνω τη στάση κανενός αδελφού αρχιερέως για κανέναν λόγο», υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος.

 

Η Romfea.gr ευχαριστεί την Εφημερίδα "Εθνικό Κήρυκα" για την άδεια δημοσιεύσης της συνεντευξής του Μητροπολίτη Δημητριάδος.
Εμφανίσεις: 91048
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!