Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: ''Δεν πρέπει να υποκύψουμε σε πιέσεις''

kiprou1

Τελέστηκε το πρωί στην Ιερά Μονή Κύκκου το ετήσιο μνημόσυνο του Εθνάρχη Μακαρίου, 36 χρόνια από το θάνατο του στις 3 Αυγούστου 1977.

Του μνημοσύνου προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος.

Παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και εκπρόσωποι της πολιτικής, πολιτειακής και θρησκευτικής ηγεσίας του τόπου.

Στις 10:30 τελέστηκε τρισάγιο στον τάφο του Μακαρίου στο Θρονί.

Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια ανδριάντα του Μακαρίου από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και κατάθεση στεφάνων.

Στον επιμνημόσυνο λόγο του, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε μεταξύ άλλων ότι το Κυπριακό πρόβλημα «δεν μπορεί να λυθεί με την Τουρκία να απαιτεί να παραμείνει εγγυήτρια δύναμη ούτε με  τους εποίκους να παραμένουν στη γη των προγόνων μας, ούτε  με τον τούρκικο στρατό να μολύνει τα εδάφη μας».

«Δια τούτο, όπως πολλές φορές δηλώσαμε, αυτή τη φορά η βάση των συνομιλιών πρέπει να ετοιμασθεί καταλλήλως. Και όταν ομιλούμε για ομοσπονδία αυτή πρέπει να είναι ουσιαστική και όχι φραστική».

Πρέπει να εννοούμε, τόνισε, «ένα κράτος, με μία ισχυρή κεντρική Κυβέρνηση από την οποία να εκπορεύονται τα πάντα και η οποία να χαράζει και την εξωτερική μας πολιτική. Πρέπει να δώσουμε ξεκάθαρο το μήνυμα τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στα Ηνωμένα Έθνη καθώς και στους ισχυρούς τής Γης ότι το Κυπριακό πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί με την Τουρκία να απαιτεί να παραμείνει εγγυήτρια δύναμη ούτε με  τους εποίκους να παραμένουν στη γη των προγόνων μας, ούτε  με τον τούρκικο στρατό να μολύνει τα εδάφη μας».


Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε, επίσης, ότι «γνωρίζουμε καλώς τις δυσκολίες που υπάρχουν και γνωρίζουμε το αδιάλλακτο τής Τουρκίας».

«Είμεθα γνώστες των συμφερόντων των ισχυρών τής Γης. Προαισθανόμεθα τις πιέσεις που θα δέχεται η Κυβέρνησή μας. Δεν παραγνωρίζουμε όλα αυτά τα αρνητικά δεδομένα, που ευρίσκονται ενώπιό μας. Ταχθήκαμε, όμως, όλοι να υπηρετήσουμε αυτό τον λαό. Συνεπώς, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποκύψουμε σε πιέσεις, που καταπατούν τα δίκαια τού λαού μας. Οφείλουμε να αγωνιστούμε, Ηγεσία και λαός, με όλη τη δύναμη τής ψυχής μας.

Πιστεύουμε στο δίκαιο τού αγώνα μας, πιστεύουμε στις δημοκρατικές αρχές, που πρέπει να πρυτανεύσουν επί τέλους και στην πατρίδα μας. Η Ελευθερία και η Δικαιοσύνη είναι οι διαχρονικές αξίες τής ζωής, τις οποίες δικαιούται ο λαός μας και οφείλουμε να αγωνιστούμε για να τού τις προσφέρουμε», συμπλήρωσε.

Εμφανίσεις: 76154
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!