Αντικείμενο μελέτης ο ναός της Μεταμορφώσεως στη Σωτήρα Αμμοχώστου

det sotiranaosmetamorfoseosΗ αρχιτεκτονική και οι τοιχογραφίες του ναού της Μεταμορφώσεως στη Σωτήρα Αμμοχώστου θα είναι το αντικείμενο διεπιστημονικής διερεύνησης του Πανεπιστημίου Κύπρου από διεθνή εννιαμελή ομάδα, στο πλαίσιο διετούς ερευνητικού προγράμματος.

Σκοπός του προγράμματος είναι η συστηματική επιστημονική μελέτη της αρχιτεκτονικής και των τοιχογραφιών του ιδιαίτερα σημαντικού, αλλά ελάχιστα μελετημένου, αυτού μνημείου, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Προστίθεται ότι «παρά την ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική ιστορία του ναού και τη σημασία των τοιχογραφιών, οι οποίες αποτελούν μια σπάνια μαρτυρία της μνημειακής ζωγραφικής στην Κύπρο στο δεύτερο μισό του 13ου αιώνα», η εκκλησία της Μεταμορφώσεως «δεν υπήρξε ποτέ το αντικείμενο συστηματικής διερεύνησης».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη σχεδιαστική και φωτογραφική αποτύπωση του μνημείου, την αρχιτεκτονική μελέτη του κτιρίου, την ανάλυση των τοιχογραφιών του και τη μελέτη των ιστορικών, κοινωνικών και καλλιτεχνικών συμφραζομένων του μνημείου.

Αναφέρεται ότι η μελέτη φιλοδοξεί να κάνει το σχετικά άγνωστο αυτό μνημείο, ευρύτερα γνωστό στην τοπική και διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Η έρευνα με θέμα «Η εκκλησία της Μεταμορφώσεως στη Σωτήρα Αμμοχώστου και τα συμφραζόμενά της: Ιστορία – Αρχιτεκτονική – Τοιχογραφίες», διεξάγεται με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης», στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας του με το Πανεπιστήμιο Κύπρου για την προώθηση της έρευνας και θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου 2016.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα δημοσιευθούν σε επιστημονικό συλλογικό τόμο, καταλήγει η ανακοίνωση.

Εμφανίσεις: 50460
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!