Μουφτής στο τέμενος Ταχτακαλέ μετά από 51 χρόνια (ΒΙΝΤΕΟ)

taxtakaleΤην πρώτη επίσκεψη Μουφτή στο τέμενος Ταχτακαλέ, πραγματοποίησε σήμερα μετά από 51 χρόνια ο μουφτής των Τ/κ Ταλίπ Αταλάι.

Η επίσκεψη έγινε μετά από πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου Β` και στο πλαίσιο του διαθρησκευτικού διαλόγου, που αναπτύσσεται υπό την αιγίδα της Σουηδικής Πρεσβείας στη Λευκωσία.

Τον κ. Αταλάι καλωσόρισε εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος απουσιάζει στο εξωτερικό, ο πάτερ Σάββας, εκφράζοντας θερμές ευχαριστίες προς την Κυβέρνηση της Σουηδίας και τη Σουηδική Πρεσβεία για τη μεσολάβησή τους που κατέστησε κατορθωτό τον διάλογο μεταξύ των θρησκευτικών ηγετών της Κύπρου.

«Στη διάρκεια αυτού του διαλόγου έχουν κατορθωθεί μερικά πράγματα, όπως ακριβώς η προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «πάνω σ` αυτή την αρχή επιδιώκουμε κι εμείς την πρόσβαση σε όλα μας τα μνημεία, την επιδιόρθωση τους, τη λειτουργία τους, τη χρήση τους για το σκοπό για τον οποίο έχουν χτιστεί».

Από την πλευρά του, ο κ. Αταλάι, μιλώντας μέσω διερμηνέα, εξέφρασε τη θέση ότι η παρουσία του αποτελεί απόδειξη ότι τα αρνητικά συναισθήματα μπορούν να γιατρευτούν και να μετατραπούν σε θετικά.

Ευχαρίστησε την Κυβέρνηση της Σουηδίας και την Πρεσβεία της χώρας στη Λευκωσία, καθώς και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β`.

Μετά από 51 χρόνια, είπε, με το θέλημα του Θεού θα προσφέρουμε τις προσευχές μας σ` αυτή την τουρκική γειτονιά, σ` αυτό το τέμενος.

Παρόλο που λείπουν κάποια στοιχεία, ανέφερε, δεν πρόκειται να τα αναδείξουμε, προσθέτοντας ότι το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι ότι βρισκόμαστε εδώ και μπορούμε να προσευχηθούμε.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η μόνιμη ειρήνη στην Κύπρο θα αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα για ολόκληρη την περιοχή και ότι το μήνυμα ειρήνης του Ισλάμ, μαζί με το μήνυμα ειρήνης των άλλων πίστεων θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σ` αυτή την προσπάθεια.

Σημαντική και ιστορική χαρακτήρισε τη σημερινή επίσκεψη σε δική του σύντομη δήλωση ο Πρεσβευτής της Σουηδίας στη Λευκωσία Klas Gierow, ο οποίος εξέφρασε ταυτόχρονα την άποψη ότι η σημερινή επίσκεψη αποτελεί ουσιαστική απόδειξη ότι είναι δυνατή η οικοδόμηση εμπιστοσύνης.

Το βλέπουμε σήμερα, το έχουμε δει και προηγουμένως, είπε, προσθέτοντας όμως ότι υπάρχει ακόμη δρόμος για να διανυθεί.

Η σημερινή επίσκεψη αποτελεί καλό οιωνό για το μέλλον και θεωρώ ότι ο διαθρησκευτικός διάλογος και όλοι όσοι εμπλέκονται σ` αυτόν έχουν δείξει ότι μπορούν να εργαστούν και να σημειώσουν συνεχή πρόοδο, ανέφερε τέλος.

Εμφανίσεις: 51429
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!