Κοινή επίσκεψη Μουφτή και Αρχιεπισκόπου στην Πόλη Χρυσοχούς

temeniΜε επισκέψεις σε τουρκοκυπριακές κοινότητες και τεμένη του διαμερίσματος Πόλης Χρυσοχούς συνεχίστηκε σήμερα η ιστορική περιοδεία συμφιλίωσης, συνύπαρξης και προσευχής του προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου Χρυσοστόμου Β και του Μουφτή Talip Atalay.

Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της επίσκεψης του στο μουσουλμανικό τέμενος στην Χρυσοχού, ο Μουφτής  είπε πως είναι καλό “γιατί βρισκόμαστε με τον Αρχιεπίσκοπο να επισκεπτόμαστε αυτά τα μνημεία”.

Ερωτηθείς κατά πόσο είναι ικανοποιημένος από όσα είδε, ο Μουφτής ευχαρίστησε  για τις προσπάθειες που γίνονται για την συντήρηση των μνημείων και είπε ότι όλα τα μνημεία είτε είναι μουσουλμανικά, είτε χριστιανικά, είτε ορθόδοξα, είτε ανήκουν σε άλλα δόγματα, όλα ανήκουν στην ανθρωπότητα, ανήκουν όλα στο λαό για αυτό και πρέπει να συντηρούνται.

“Θα συνεργαστούμε με τον μακαριότατο ώστε τα μνημεία και τα από τις δύο πλευρές να συντηρηθούν”, είπε.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος αναφέρθηκε στο σημερινό πρόγραμμα και είπε πως πρώτος σταθμός ήταν το μουσουλμανικό τέμενος στη Χρυσοχού, η Πόλη Χρυσοχούς και ο τρίτος και τελευταίος σταθμός είναι η  Αγία Βαρβάρα και η Τίμη, όπου υπάρχουν μουσουλμανικά τεμένη.

“Όλα αυτά που επισκεφτήκαμε σήμερα”, είπε, “ήταν πρώην παλιές χριστιανικές εκκλησίες οι οποίες μετατράπηκαν σε τζαμιά”.

Όπως η Κυβέρνηση, συνέχισε, “έχει συντηρήσει τα μουσουλμανικά μνημεία το ίδιο θέλουμε να συμβαίνει και στην άλλη πλευρά, να συντηρηθούν δηλαδή  και τα δικά μας μνημεία”.

Σχολιάζοντας την επίσκεψη του Μουφτή στην Πάφο είπε πως στο πλαίσιο αυτής “ο ένας έρχεται κοντά στον άλλο και δίνουμε το καλό παράδειγμα σε όλους ότι όταν υπάρχουν φιλικές σχέσεις και ο ένας πλησιάζει τον άλλον έχουμε θετικά αποτελέσματα και αυτά είναι πνευματικά, θρησκευτικά, ή πολιτικά”.

“Δίνουμε ένα σωστό παράδειγμα σε όλους”, κατέληξε.

Η πρωτοβουλία των δύο θρησκευτικών ηγετών στηρίζεται από το διαθρησκευτικό διάλογο που διεξάγεται υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Σουηδίας στην Κύπρο.

Οι δύο θρησκευτικοί ηγέτες επισκέφτηκαν εξάλλου χθες το πρωί το Μουσουλμανικό τέμενος Χασάν Αγά Τεκέ, την εκκλησία της Χρυσοπολίτισσας και αρχαιολογικούς χώρους στην Κάτω Πάφο και τα Λουτρά στην Επαρχιακή διοίκηση.

Εμφανίσεις: 28170
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!