Εγκαινιάστηκε η μόνιμη συλλογή κειμηλίων του Μικρασιατικού Ελληνισμού

idrymaΕγκαινιάστηκε χθες η μόνιμη συλλογή κειμηλίων του Μικρασιατικού Ελληνισμού της Κύπρου που στεγάζεται στο Βυζαντινό Μουσείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’.

Tα εγκαίνια τέλεσε ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, ο οποίος τόνισε ότι η συλλογή συμβάλλει στη διατήρηση της μνήμης.

Για τη συγκέντρωση των κειμηλίων εργάστηκαν ο Σύνδεσμος Μικρασιατών Κύπρου και η πρόεδρός του, Μόνα Σαββίδου Θεοδούλου σε συνεργασία με τον διευθυντή του Βυζαντινού Μουσείου Ιωάννη Ηλιάδη και τους συνεργάτες του.

Ο Σύνδεσμος Μικρασιατών Κύπρου ιδρύθηκε το 2010 από απογόνους Ελλήνων προσφύγων της Μικράς Ασίας που διέφυγαν τη γενοκτονία του 1922 κι έφτασαν πρόσφυγες στην βρετανοκρατούμενη τότε Κύπρο.

Όπως είπε ο κ. Καδής: «Παρά τον τρόμο της τουρκικής βαναυσότητας το 1922, αρκετοί πρόσφυγες κατάφεραν να διασώσουν αντικείμενα της καθημερινότητάς τους, καθώς και πολύτιμα κειμήλια -θρησκευτικά και κοσμικά- που αποτελούν τον κορμό των εκθεμάτων της συλλογής την οποία εγκαινιάζουμε».

Ανάμεσα στα εκθέματα περιλαμβάνονται χαρακτικά, βιβλία και χάρτες, εικόνες, μουσικά όργανα, κεντήματα, ενδύματα, χαλιά, έγγραφα και άλλα, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Τονίζοντας τη σημασία της έκθεσης, ο υπουργός Παιδείας είπε: «Σκοπός της έκθεσης, πέρα από τη μνημόνευση των ανθρώπων που χάθηκαν προσπαθώντας να σωθούν από τους διωγμούς, είναι η ανάδειξη της σημαντικής, αλλά εν πολλοίς άγνωστης, προσφοράς των Μικρασιατών στην κυπριακή κοινωνία».

Εμφανίσεις: 49738
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!