Επίσκεψη στο Παγκύπριο Γυμνάσιο του Πατριάρχη Ιεροσολύμων

pagk

Με την επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του Παγκυπρίου Γυμνασίου, του αρχαιότερου και ιστορικότερου αυτού εκπαιδευτηρίου της Κύπρου, το οποίο φέτος εορτάζει τα διακόσια χρόνια από την ίδρυση του, ξεκίνησε η τελευταία ημέρα της επισήμου επισκέψεως του Προκαθημένου της Σιωνίδος Εκκλησίας στην εκκλησία της Κύπρου.

Ο Διευθυντής, οι Καθηγητές και οι εκπρόσωποι της Μαθητικής Κοινότητας του Σχολείου επιφύλαξαν, στον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο και τη Συνοδεία του, θερμή υποδοχή και η οποία περιελάμβανε εκδήλωση, στην οποία προβλήθηκε ειδικό αφιέρωμα που αναφερόταν στις σχέσεις Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και Παγκυπρίου Γυμνασίου.

 «Ιδιαιτέραν χαράν και συγκίνησιν προξενεί εις Ημάς σήμερον η επίσκεψις Ημών εις τον ιερόν τούτον χώρον της παιδείας, εις το εύφορον τούτο φυτώριον της καλλιεργείας των ψυχών και της σμιλεύσεως του χαρακτήρος χιλιάδων Κυπρίων μαθητών», επεσήμανε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, απευθυνόμενος προς τη Μαθητική Κοινότητα και το διδακτικό προσωπικό του Παγκυπρίου Γυμνασίου.

Ο Μακαριώτατος χαρακτήρισε το μεν Παγκύπριο Γυμνάσιο ως «ένα χώρον με μακράν και αξιόλογον εκπαιδευτικήν παράδοσιν και προσφοράν εις τον τομέα της Κυπριακής Παιδείας», τους δε μαθητές ως «την καλλίστην μερίδα της Κυπριακής κοινωνίας, την ελπίδα και το μέλλον της Ελληνικής Κυπριακής υμών πατρίδος».

«Τοιαύτα πρότυπα έχοντες και υμείς, αγαπητοί μαθηταί, πρώτον τον Μέγα Διδάσκαλον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν, τους διδασκάλους και Πατέρας της Εκκλησίας, τους διδασκάλους υμών εις το Παγκύπριον Γυμνάσιον, «δράξασθε» και υμείς «παιδείας» και «γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς», ως είπεν ο Κύριος, καταρτισθήτε και εξοπλισθήτε δια πάσης γνώσεως επιστημονικής, προσφερομένης εις υμάς υπό του σχολείου υμών και δια χαρακτήρος εντίμου και δυνατού, ώστε υμείς αξιοπρεπώς να ζήσητε, ωφέλιμοι εις την κοινωνίαν και την  φιλτάτην και πολύπαθον υμών πατρίδα την Κύπρον αποδειχθήτε και αξιωθήτε να ίδητε αυτήν ελευθέραν εις το βόρειον αυτής τμήμα, κατεχόμενον σήμερον, το οποίον ήτο Ελληνικόν ανέκαθεν», τόνισε, ο Μακαριώτατος, κατακλύοντας τον παραινετικό του λόγο.

Ακολούθησε η επίδοση αναμνηστικού δώρου από το Διευθυντή του σχολείου κ. Σόλωνα Χαραλάμπους, ο οποίος ευχήθηκε «το συμβολικό αυτό δώρο της ελιάς να φέρει ειρήνη στις καρδιές μας και σ’ όλο τον κόσμο».

Οι μαθητές του Σχήματος Παραδοσιακής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Λευκωσίας, τραγούδησαν και έπαιξαν στη συνέχεια παραδοσιακά τραγούδια.

pagk2
Εμφανίσεις: 48467
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!