Ο Ιεροσολύμων έθεσε τον θεμέλιο λίθο της Εξαρχίας στην Κύπρο

exarxia-kipros

Λευκωσία, Λουκάς Παναγιώτου 15.38

Μέσα σε κλίμα έκδηλης συγκίνησης, με  τη δέουσα  λαμπρότητα και την πρέπουσα Ιερότητα, η Α.Θ.Μ. ο Πατριάρχης της Αγίας Πόλεως Ιερουσαλήμ και πάσης Παλαιστίνης Θεόφιλος ο Γ΄, έθεσε τον θεμέλιο λίθο του Ιερού Ναού της εν Κύπρω Εξαρχίας του Παναγίου Τάφου.

Ο υπό ανέγερση ναός αποτελεί μέρος ευρύτερου συγκροτήματος της Εξαρχίας, η οποία ήδη ανοικοδομείται και βρίσκεται στην εντός των τειχών Λευκωσία, πολύ κοντά στην Ιερά Αρχιεπισκοπή και τον Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου. Ο ναός θα εορτάζει κατά την Δεσποτική εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου και στην μνήμη του αγίου Ιερομάρτυρος Φιλουμένου του Κυπρίου.

Ο Μακαριώτατος Προκαθήμενος της Σιωνίτιδος Εκκλησίας, στην παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου και μελών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, τέλεσε τον Αγιασμό και έθεσε τον θεμέλιο Λίθο στον κατάλληλα ετοιμασμένο χώρο από τον έξαρχο του Παναγίου Τάφου στην Κύπρο, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βόστρων κ. Τιμόθεο.

Στην ως άνω ακολουθία της θεμελιώσεως του Ιερού Ναού συμμετείχαν ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο, πολιτικοί και πολιτειακοί παράγοντες, εκπρόσωποι των στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων του τόπου, μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης, των δωρητών του έργου, Ιερείς, Διάκονοι και πλήθος κόσμου, εκτιμητών του έργου της Αγιοταφιτικής αδελφότητας.

Στην ομιλία του ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του έργου της Εξαρχίας στην Κύπρο και την αναγκαιότητα συντήρησης και αποκαταστάσεως του παρόντος Μετοχίου, στην Λευκωσία, λόγω της αδυναμίας προσβάσεως στην κατεχόμενη σήμερα Μονή του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου στον Κουτσοβέντη, όπου ήτο η έδρα της Εξαρχίας.

Ευχήθηκε, κλείνοντας, «όπως η μέλλουσα να εγκατασταθή και λειτουργήση ενταύθα Εξαρχία του Παναγίου Τάφου εν Κύπρω αποτελεί το σημείον αναφοράς, συνεργασίας, επικοινωνίας των δύο αδελφών Εκκλησιών δια την βοήθειαν, εξυπηρέτησιν των Κυπρίων προσκυνητών του Παναγίου Τάφου και των εξ Ιεροσολύμων ενταύθα αφικνουμένων τέκνων του ποιμνίου Ημών».

To πρωί, οι Μακαριώτατοι  Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. κ. Θεόφιλος και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος επισκέφθηκαν, με τη συνοδεία τους, τον Τύμβο Μακεδονίτισσας. Κατά την άφιξη τους στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές και τους υποδέχθηκαν ο Υπουργός Άμυνας Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Ηλιάδης και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Στυλιανός Νάσης.

Μετά την τέλεση Τρισαγίου προς τιμήν των αξιωματικών και οπλιτών που έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή και την κατάθεση στεφάνου, ο Διοικητής της 4ης Ταξιαρχίας Πεζικού, Ταξίαρχος Γιάγκος Γιάγκου, προέβη σε ενημέρωση και ιστορική αναδρομή των γεγονότων που διαδραματίστηκαν στην περιοχή τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 1974.

Ακολούθησε η επίσκεψη στα «Φυλακισμένα Μνήματα», όπου τέλεσε και πάλιν Τρισάγιο και κατέθεσε δάφνινο στεφάνι τιμής στο μνημείο των πεσόντων παλληκαριών της ΕΟΚΑ, αποδίδοντας τον οφειλόμενο φόρο τιμής σε όσους έδωσαν τη ζωή τους για την κυπριακή ελευθερία. Ακολούθως, ξεναγήθηκε στους φυλακισμένους τάφους των ηρώων μας, στα κελιά των μελλοθανάτων παλικαριών της ΕΟΚΑ και την αίθουσα της αγχόνης.

exarxia-kipros1

exarxia2

exarhia3

exarhia4

exarhia5

Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!