Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: "Το Κυπριακό δεν λύνεται με καφέδες"

kiptoyΤην εκτίμηση του ότι το Κυπριακό πρόβλημα δεν είναι ένα θέμα που λύεται με έναν καφέ, ένα φαγητό ή μια φιλική συνάντηση, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, κληθείς από τα Μέσα Ενημέρωσης να σχολιάσει το χθεσινοβραδινό δείπνο που παρέθεσαν, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου στην μικτή κοινότητα της Πύλας, για τα μέλη της ομάδας των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, τα οποία μετέχουν στη διαπραγματευτική διαδικασία.

Είναι καλές οι συναντήσεις μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου πρόσθεσε, αλλά «δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι μεταξύ τυριού και αχλαδιού θα λυθεί το εθνικό μας πρόβλημα. Μακάρι να λύετο με ένα καφέ και θα το λύαμε πριν 37 χρόνια», τόνισε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι δεν θέλει να εθελοτυφλεί. «Όσοι θέλουν να εθελοτυφλούν δικαίωμα τους», σημείωσε.

«Η χθεσινή νύχτα μας ενθύμισε, εμάς τους παλαιότερους, τη ζωή που ζούσαμε με τους Τουρκοκυπρίους που ήταν ευχάριστη. Ζούσαμε ως αδελφοί, δεν ξεχωρίζαμε τους Τουρκοκυπρίους από τους Ελληνοκυπρίους και πιστεύω ότι μόνο όταν έρθουν ξανά εκείνες οι όμορφες ημέρες ο λαός μας θα αισθανθεί την ειρήνη, την αγάπη, την ευτυχία που αναζητά και δεν την βρίσκει», ανέφερε.

«Θέλω να πιστεύω ότι το εθνικό μας πρόβλημα θέλει θέσεις. Θα ήταν πολύ ευχάριστο αν με ένα φαγητό ή με ένα καφέ ή με μια φιλική συνάντηση μπορούσε να λυθεί. Το εθνικό μας θέμα αυτή τη στιγμή είναι θέμα εισβολής και κατοχής και πρέπει να το καταλάβουν οι Τούρκοι και αν δεν φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα, εάν δεν φύγουν οι έποικοι, εάν δεν φύγουν οι εγγυήσεις, ιδιαίτερα της Τουρκίας που έκανε εισβολή δεν νομίζω ότι στον τόπο τούτο θα υπάρξει η χαρά, η ευτυχία και η πολυπόθητη ειρήνη», είπε, και πρόσθεσε πως «όσο εξαρτάται από εμάς είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε σ' αυτή την ειρήνη».

Ο Μακαριώτατος τόνισε εμφαντικά ότι «πρέπει να καταλάβουν ότι αυτός ο λαός θέλει να ζήσει ειρηνικά και θέλει να ζήσει ειρηνικά μαζί με τους Τουρκοκύπριους. Πιστεύω ότι είναι η πρώτη φορά που μας δίδεται αυτή η ευκαιρία να μιλήσουμε ξεκάθαρα για ενιαίο κράτος και να ζήσουμε ευτυχισμένοι μαζί. Με τα δώρα αυτά που μας έστειλε ο Θεός μπορούμε να ζήσουμε όλοι ευτυχισμένοι και θέλω να πιστεύω ότι και οι Τουρκοκύπριοι θα το καταλάβουν ότι το συμφέρον τους είναι να ζήσουμε μαζί» σημείωσε.

Οι εκπρόσωποι των Μέσων Ενημέρωσης ζήτησαν στην συνέχεια από τον Αρχιεπίσκοπο να σχολιάσει τη σημασιολογία του ότι το χθεσινοβραδινό δείπνο πραγματοποιήθηκε στο εστιατόριο «Τροχός», ελληνοκυπριακής ιδιοκτησίας και ο καφές δόθηκε στο εστιατόριο «Αμνησία», τουρκοκυπριακής ιδιοκτησίας.

«Ο τροχός γυρίζει αλλά χρειάζεται εκείνος που μπορεί να τον γυρίσει καταλλήλως», είπε και υπενθύμισε με νόημα μια σχετική φράση στα τούρκικα, που όπως είπε σημαίνει πως «ο κόσμος είναι ένας τροχός και γυρίζει και μπράβο σου που τα καταφέρνεις να τον γυρίσεις. Δεν ξέρω ποιός καταφέρνει να τον γυρίσει. Αν βρεθεί εκείνος που θα τον γυρίσει τότε η λύση του Κυπριακού θα είναι δεδομένη», τόνισε.

Οσον αφορά τη σημασιολογία του εστιατορίου «Αμνησία» ο Μακαριώτατος είπε πως «θέλω ο κόσμος να μην πάθει αμνησία. Θέλω να ενθυμάται για να πετύχει εκείνο που του αξίζει. Αν ξεχάσει δεν θα πετύχει τίποτε», ανέφερε.

Ο Κύπρου Χρυσόστομος επανέλαβε ξανά ότι χρειάζεται «να βάλουμε κάτω θέσεις ξεκάθαρες. Εάν οι Τουρκοκύπριοι θέλουν και είμαι σίγουρος ότι θέλουν, η Τουρκία πρέπει να πειστεί και θα πειστεί αν χειριστούμε καλά αυτά τα δώρα που μας έστειλε ο Θεός».

Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει την εισήγηση του Προέδρου Χριστόφια να συναντηθεί με τον Τούρκο Πρωθυπουργό για καφέ στο Βόσπορο, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε: «δεν θέλω να το σχολιάσω διότι αν δεν εκατάλαβε ο Πρόεδρος ότι ο Ερντογάν θέλει δύο κράτη και μάλιστα με μία πολύ ελαφρά σύνδεση για να έχουν και το άλλο πόδι απ' εδώ, λυπούμαι. Έπρεπε να το είχε καταλάβει προ πολλού», κατέληξε.

Εμφανίσεις: 69078
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!