«Χριστός Ανέστη» στον σκλαβωμένο Απόστολο Βαρνάβα

ImageΕκατοντάδες πιστοί συνέρρευσαν το πρωί του Σαββάτου 30 Απριλίου 2011, για να παρακολουθήσουν, με μεγάλη κατάνυξη, την αναστάσιμη θεία λειτουργία στο κατεχόμενο μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα.

Το αρχαίο και ιστορικό μοναστήρι, στο οποίο βρίσκεται και ο τάφος του ιδρυτού και προστάτου της Εκκλησίας της Κύπρου, βρίσκεται στην περιοχή της Αρχαίας Σαλαμίνας, κοντά στην Αμμόχωστο και από την Τουρκική εισβολή του 1974 στενάζει κάτω από την μπότα του βάρβαρου κατακτητή, σκλαβωμένο και βουβό, προσμένοντας την ευλογημένη ώρα της ανάστασης και της απελευθέρωσης για τη μαρτυρική μεγαλόνησο.

Τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος, συμπαραστατούμενος από τον ηγούμενο της Μονής, Αρχιμανδρίτη Γαβριήλ και άλλους κληρικούς. Κατά τη διάρκεια της αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας έψαλλε ο πολυμελής βυζαντινός χορός της Ιεράς Μονής Κύκκου, προσδίδοντας έτσι μια πανηγυρική ατμόσφαιρα στη λατρευτική σύναξη.

Μετά τη Θεία Λειτουργία έγινε λιτανεία μέχρι τον τάφο του Αποστόλου Βαρνάβα, ο οποίος βρίσκεται σε μικρή απόσταση έξω από τη Μονή και ανεπέμφθη δέηση.

Στο κήρυγμά του προς τους πιστούς ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας ανεφέρθη στα δεινά και τα βάσανα που επέφερε στο λαό μας η Τουρκική εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή, αλλά και στην προσδοκία που προσφέρει στους ανθρώπους και στον κυπριακό ελληνισμό η Ανάσταση του Κυρίου.

«Για μας τους Έλληνες, οι οποίοι έχουμε συνυφασμένη τη ζωή μας με την Ορθοδοξία, η Ανάσταση είναι συνδεδεμένη και ταυτίζεται με την  εθνική μας ζωή και την υπόσταση του Γένους μας. Μέσα στους μακρούς αιώνες της δουλείας, ο Σταυρός του Χριστού ήταν και ο Σταυρός του Έθνους και η Ανάσταση του Χριστού ενίσχυε και ενδυνάμωνε την ελπίδα για την Ανάσταση του Γένους», τόνισε ο Πανιερώτατος.

«Σήμερα ως κυπριακός ελληνισμός βλέπουμε την αδικία να επικρατεί στην ακρωτηριασμένη, ημικατεχόμενη, μαρτυρική μας πατρίδα. Βλέπουμε την κακία να κατισχύει, την βία να θριαμβεύει, τη δικαιοσύνη να σταυρώνεται και την ελευθερία να διώκεται. Ας μην μας αποθαρρύνουν οι σταυροί της δοκιμασίας και η προς ώραν επικράτηση των δυνάμεων του σκότους και της κακίας».

Ο Κύκκου Νικηφόρος υπογράμμισε ότι «στον αγώνα μας υπέρ των χριστιανικών αρχών, υπέρ της αλήθειας, της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της ελευθερίας συμπαρίσταται μαζί μας ο νικήσας τον Διάβολο και τον Άδη Κύριος ημών Ιησούς Χριστός».

Τέλος, επεσήμανε πως «πέραν των θλίψεων και πέραν του Σταυρού υπάρχει η Ανάσταση, η ασφάλεια και η εγγύησή μας πως και αν ακόμα η Μεγάλη Εβδομάδα των εθνικών μας παθών επί πολύ παρατείνεται, τελικά ο Αναστάς εκ νεκρών Κύριος θα δώσει την έκβαση. Θα κυλήσει την πλάκα του Τάφου και θα έρθει και για τον τόπο μας η Ανάσταση της δικαιοσύνης και της ελευθερίας».

 Image

Image

Image

Image

Εμφανίσεις: 66595
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!