Εβδομάδα πολιτισμού και βιβλίου στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου

ImageΗ Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, στα πλαίσια της πνευματικής και πολιτιστικής προσφοράς της προς το ποίμνιο της, διοργανώνει την Εβδομάδα Πολιτισμού και Βιβλίου, από την Δευτέρα 2 Μαΐου έως την Κυριακή 8 Μαΐου.

Κατά την διάρκεια της εν λόγω εβδομάδος θα πραγματοποιηθούν σειρά εκδηλώσεων με Έκθεση βιβλίου, ομιλίες, προβολές, καλλιτεχνικά δρώμενα, επισκέψεις και ξεναγήσεις μαθητών.

Σκοπός του προγράμματος αυτού είναι η Εκκλησία να κάνει ένα άνοιγμα προς τον κόσμο και να δώσει την δυνατότητα στον λαό να πλησιάσει την Εκκλησία.

Είναι αλήθεια ότι λόγω των πολιτικών συγκυριών, τα τελευταία χρόνια, ο χώρος της Ιεράς  Αρχιεπισκοπής ήταν απρόσιτος για τούς πολλούς. Με τις εκδηλώσεις αυτές «πέφτουν τα τείχη» και δίδετε η δυνατότητα στον κόσμο να έλθει στους χώρους της Αρχιεπισκοπής, να τους αισθανθεί ως δικούς του χώρους και να γνωρίσει μέσα από αυτούς τον πνευματικό, εθνικό και πολιτιστικό πολιτισμό της και να γίνει μέτοχος της αγάπης και της ποιμαντικής φροντίδας της Εκκλησίας.

Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος

Το εγχείρημα για τη «νέα εποχή και τη νέα πνοή αναδημιουργίας στις σχέσεις ποιμαινούσης Εκκλησίας και ποιμενομένης Εκκλησίας», ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε στο γραφείο του, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄.

Ο Μακαριώτατος τόνισε ότι «η διοργάνωση των εκδηλώσεων γίνεται ως απόρροια της επιθυμίας της Εκκλησίας να δώσει την ευκαιρία στο λαό να επισκεφθεί την Αρχιεπισκοπή, την παλιά και την εν λειτουργία». «Θέλουμε το λαό μέσα στην Εκκλησία ώστε να κρατούμε το σφυγμό του για να τον υπηρετήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», πρόσθεσε.

«Ο χώρος της Αρχιεπισκοπής ανήκει σε όλους τους ορθόδοξους Χριστιανούς και σε αυτόν μπορούν δικαιωματικά να προσέρχονται και να έχουν απαίτηση να εξυπηρετηθούν, ελεύθερα και χωρίς να έχει προκαθοριστεί συνάντηση, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα θρησκευτικά θέματα, δηλώνοντας ότι και ο ίδιος θα είναι στη διάθεση του λαού», είπε.

Συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι «η Εκκλησία είναι ένας ζωντανός οργανισμός που εργάζεται σε πολλά επίπεδα, καθώς είναι φιλανθρωπικός, κοινωνικός, πολιτιστικός και εθνικός οργανισμός και θέλει να εργάζεται σε όλους αυτούς του τομείς. Επεσήμανε, μάλιστα, ότι «θέλει ειδικά οι νέοι άνθρωποι να μπουν σε αυτούς τους χώρους και να αισθανθούν ότι η Εκκλησία είναι η μητέρα τους».

Ο Κύπρου Χρυσόστομος σημείωσε ότι «ο χώρος της Αρχιεπισκοπής έχει ιστορία πολλών αιώνων και σε αυτόν οι νέοι μπορούν να αντιληφθούν πολύ καλύτερα τις ρίζες τους ερχόμενοι σε επαφή με τους χώρους στους οποίους διαδραματίστηκαν σημαντικά γεγονότα, ειδικά κατά το δεύτερο ήμισυ του 20ου αιώνος, όπου εκκολάφθηκαν οι σύγχρονοι αγώνες του κυπριακού λαού».

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αυτές τις ημέρες, τα πρωινά, θα επισκέπτονται τόσο τούς χώρους της Παλαιάς, όσο και τους χώρους της Νέας Αρχιεπισκοπής μαθητές από όλα τα Σχολεία της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας. Στο προαύλιο της Αρχιεπισκοπής θα λειτουργεί μεγάλη Έκθεση Βιβλίου, μια και το βιβλίο αποτελεί την βασικότερη πηγή πολιτισμού, και έτσι θα μπορούν τόσο οι μαθητές, όσο και ο κόσμος να προσεγγίσει μέσω αυτής της Έκθεσης τον πλούτο του πνευματικού μας πολιτισμού.

Τα βράδια θα πραγματοποιούνται ανοικτές εκδηλώσεις για τον κόσμο, οι οποίες θα είναι αφιερωμένες κάθε μέρα και σε ένα ξεχωριστό θέμα:

Τη Δευτέρα, 2 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί η επίσημη έναρξη, με εισηγητή το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο και θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια της Έκθεσης Βιβλίου.

Η Τρίτη, 3 Μαΐου, θα είναι αφιερωμένη στον Πολιτισμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, με εισηγητή τον δρ. Γεώργιο Χριστοδούλου. Ακολούθως θα πραγματοποιηθούν τα  Εγκαίνια Έκθεσης Μουσείου Παλαιάς Αρχιεπισκοπής.

Η Τετάρτη, 4 Μαΐου, θα είναι αφιερωμένη στα Κύπρια Μηναία και το Βιβλίο, με εισηγητή τον Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεώργιο.

Η Πέμπτη, 5 Μαΐου, θα  είναι αφιερωμένη στους Εθνικούς Αγώνες της Εκκλησίας με εισηγητές τους δρ. Πέτρο Παπαπολυβίου, καθηγητή Πανεπιστημίου και δρ. Βάσο Λυσσαρίδη, πρώην Πρόεδρο τῆς Βουλής.

Η Παρασκευή, 6 Μαΐου, θα είναι αφιερωμένη στη γυναίκα και τους πνευματικούς και εθνικούς αγώνες της, με εισηγήτριες την κ. Ορθοδοξία Καλογήρου, Εκπαιδευτικό, και την κ. Αναστασία Χάματσου, Δρ. Ιστορίας και Πολιτικών Επιστημών.

Τέλος, η Κυριακή, 8 Μαΐου, θα είναι αφιερωμένη στους Νέους μας, με εισηγητή τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας κ. Βασίλειο.

Σ’ όλες τις εκδηλώσεις θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή παραδοσιακών σχημάτων και Βυζαντινών Χορωδιών.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου καλεί όλο τον κόσμο να αγκαλιάσει την προσπάθεια αυτή της Εκκλησίας και να συμμετέχει στις εκδηλώσεις αυτές, οι οποίες ευελπιστεί ότι θα αποτελέσουν ένα μέσο πνευματικής και εθνικής καλλιέργειας όλων.

Εμφανίσεις: 103607
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!