Εκοιμήθη ο αγιογράφος π. Καλλίνικος Σταυροβουνιώτης

ImageΠλήρης ημερών εγκατέλειψε τα εγκόσμια, χθες το βράδυ, ο μοναχός Καλλίνικος Σταυροβουνιώτης, ο οποίος θεωρείται ένας από τους επιφανέστερους αγιογράφους στον πανορθόδοξο χώρο.

Ο αγιογράφος μοναχός Καλλίνικος γεννήθηκε το 1920 στην κωμόπολη Αθηένου της επαρχίας Λάρνακας, της Κύπρου. Σε ηλικία 20 χρονών εισέρχεται στον μοναχικό βίο στην Ιερά Μονή Σταυροβουνίου και το 1946 αναχωρεί για το Άγιο Όρος, όπου μαθητεύει κοντά στον π. Ιωαννίκιο Μαυρόπουλο όπου και μυείται στην τέχνη της αγιογραφίας.

Συμμετέχει στον απελευθερωτικό αγώνα της Κύπρου (1955-59), συλλαμβάνεται από τους Άγγλους, βασανίζεται και φυλακίζεται. Ακόμη και φυλακισμένος δεν σταματά να αγιογραφεί.

Μετά την αποφυλάκισή του μεταβαίνει στην Αθήνα και δέχεται μαθήματα από τον Φώτη Κόντογλου, παίρνοντας τη σχετική βεβαίωση για τη Βυζαντινή Αγιογραφία.

Έχοντας σαν στόχο την απόκτηση περισσότερων γνώσεων, επισκέπτεται διάφορα μέρη, όπως το Μυστρά, το Άγιον Όρος, τα Μετέωρα, τη Βέροια, τη Θεσσαλονίκη, το Όρος Σινά.

Ερεύνησε, περισσότερο από κάθε άλλο νεότερο αγιογράφο, την τεχνική της τοιχογραφίας και των φορητών εικόνων.

Σε συζητήσεις με αγιογράφους και βυζαντινολόγους, με χημικούς και γεωλόγους μελέτησε και πειραματίστηκε με τον ασβέστη, το άχυρο, το λινάρι, την κυτταρίνη, το αβγό και τα χρώματα.

Στο Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο Όρος Σινά, μελέτησε την εγκαυστική τεχνική και κατάφερε να μυηθεί στα μυστικά των κηρόχυτων εικόνων.

Έργα του έχουν εκτεθεί σε διάφορες εκθέσεις, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, όπως: στην Αθήνα, στο Αμβούργο, στη Φρανκφούρτη, στο Κιλ, στο Βερολίνο, στο Παρίσι, στο Λονδίνο και στη Λοζάνη.

Σημειώνεται ότι, με πρωτοβουλία του πατρός Καλλίνικου και με δωρεά μεγάλου αριθμού εικόνων/αγιογραφιών του, ιδρύθηκε και λειτουργεί το Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο στη γενέτειρα του, Αθηένου.

Ο πατέρας Καλλίνικος δραστηριοποιήθηκε στην τέχνη της αγιογραφίας για πενήντα και πλέον χρόνια, μεταλαμπαδεύοντας σε μας την παράδοση της εκκλησιαστικής αγιογραφίας, καταθέτοντας την πείρα και τις γνώσεις του και έδωσε με το έργο του μια νέα ώθηση στην τεχνική της αγιογραφίας.

Η Εξόδιος Ακολουθία για τον πατέρα Καλλίνικο θα τελεστεί αύριο, στις 3 το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό Παναγίας της κοινότητας Αθηένου.

 

Εμφανίσεις: 91126
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!