Ετήσιο Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ΄

ImageΦόρο τιμής σε ένα μεγάλο ηγέτη, ο οποίος «συνέδεσε το όνομά του με την ιστορία της Κύπρου», αποτίνει και φέτος

ολόκληρος ο κυπριακός ελληνισμός.

 

Με πάνδημα μνημόσυνα τα οποία τελέσθηκαν, χθες, σε όλες τις εκκλησίες του ελεύθερου τμήματος του νησιού, τιμήθηκε η μνήμη του πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ΄, με την ευκαιρία της τριακοστής δεύτερης επετείου από το θάνατό του.

 

Το  καθιερωμένο επίσημο μνημόσυνο τελέσθηκε στην Ιερά Μονή Κύκκου, προϊσταμένου του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρου, συμπαραστατούμενου από τον Μητροπολίτη Μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως και Πραιτωρίας κ. Σεραφείμ και τον Μητροπολίτη Ναυκράτιδος κ. Κύριλλο.

 

Παρέστησαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος εκφώνησε και τον επιμνημόσυνο λόγο, ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν, ο Υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Λουκάς Λουκά, εκπρόσωπος της πρεσβείας της Ελλάδας, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, οι αρχηγοί της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας, μέλη της οικογένειας του Εθνάρχου, καθώς και πλήθος κόσμου.

 

 

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, στον επιμνημόσυνο λόγο που εκφώνησε, αναφέρθηκε εκτενώς στην ιστορία και προσφορά του Μακάριου Γ΄, στον άνθρωπο, πολιτικό, κληρικό που στενά συνέδεσε το δικό του ιστορικό πέρασμα με την ιστορική διαδρομή της Κύπρου στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.

 

«Ο  Μακάριος έφυγε δικαιωμένος στη  συνείδηση του λαού. Όλοι εμείς  καλούμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα  που αυτός άρχισε για να δικαιώσουμε την Κύπρο και μαζί τη μνήμη  και τους αγώνες του. Να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να απαλλάξουμε την πατρίδα μας από τη διχοτόμηση και να την επανενώσουμε στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη Δημοκρατία. Αυτό είναι το χρέος που μας άφησε ο Μακάριος. Αυτή είναι η πολιτική του κληρονομιά», ανέφερε.

 

«Η μέχρι τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων», ανέφερε ο κ. Χριστόφιας «έχει αποδείξει αυτό που δηλώναμε από την αρχή. Ότι η επίτευξη λύσης είναι δύσκολος προς εκπλήρωση στόχος. Δεν είναι, όμως, ανέφικτος.

 

Η αντιμετώπιση δυσκολιών και προβλημάτων δεν μας απογοητεύει ούτε και μας αποστρατεύει από τον αγώνα».

 

 

Ο Πρόεδρος σημείωσε, ακόμη, ότι «η ελληνική κυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να αποδεχθεί κακή λύση και στις διαπραγματεύσεις καθοδηγείται από τις αρχές του διεθνούς δικαίου, τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου».

 

Όσον  αφορά τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Πρόεδρος υπογράμμισε ότι «στο φόντο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, μπορεί και πρέπει να ασκήσει την επιρροή της στην τουρκική ηγεσία, για να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ένωσης και των κρατών μελών της, αλλά και για να συνεργαστεί για λύση.

 

Αυτό επιβάλλει ο στοιχειώδης σεβασμός των αποφάσεων της Ένωσης. Αυτό επιβάλλει η στοιχειώδης επίδειξη αλληλεγγύης από μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έναντι σε ένα κράτος μέλος, όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία».

 

Ο Κύπριος πρόεδρος κατέστησε σαφές  ότι «η ελληνική κυπριακή πλευρά δεν  θα αποδεχθεί αυστηρά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες και ότι η λύση δεν θα τεθεί σε δημοψήφισμα, εάν δεν είναι συμφωνημένη».

 

Στη συνέχεια, τελέστηκε τρισάγιο στον τάφο του Αρχιεπισκόπου και Εθνάρχη Μακαρίου, που βρίσκεται στο Θρονί, στην κορυφή πάνω από τη Μονή και κατατέθηκαν στεφάνια από την Εκκλησία, την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Κύπρου. 
Εμφανίσεις: 167612
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!