Πρόταση Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε σε Αρχιεπίσκοπο και Σύνοδο
- Δημιουργηθηκε στις Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2011
-
Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr
-
Του Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε Σεραφείμ, 16.40
Η εκλογή νέου Μητροπολίτη Κυρηνείας σε διαδοχή του μαχητή μακαριστού Παύλου είναι υψίστης σημασίας για τον αγώνα δικαίωσης του λαού μας και επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες.
Πρώτον πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι και οι τρεις υποψήφιοι είναι από τους πιο αξιόλογους κληρικούς μας που μια ημέρα θα είναι Μητροπολίτες.
Δεύτερον, επειδή το νέο καταστατικό της Εκκλησίας της Κύπρου είναι μια βελτίωση του προηγούμενου, για την ερμηνεία και την εφαρμογή λειτουργίας του θεσμού του τριπτύχου πρέπει να δούμε πως λειτουργεί στη ζωή των άλλων τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών για να προλάβουμε διχασμούς και κινδύνους σχίσματος, ιδιαίτερα στην Κύπρο που οι Τούρκοι είναι μέσα στα σπίτια μας κι η ενότητα μας πρέπει να διαφυλαχθεί με κάθε τρόπον.
Χρεοαζόμαστε δηλαδή μια αναφορά στην κανονική νομολογία των άλλων Εκκλησιών για τη λειτουργία του τριπτύχου.
Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στην τελεταία εκλογή Μητροπολίτη Πίτεσπεργκ στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής η Ιερά Σύνοδος εξέλεξε από τον τρίπτυχον τον Επίσκοπον Σάββα που πήρε στην πρώτη εκλογή του τριπτύχου τις περισσότερες ψήφους.
Το ίδιο κάνει και άλλες εκλογές όπως για παράδειγμα τον Αρχιεπίσκοπον Κρήτης. Το ίδιο και η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής στην εκλογή Πατριάρχη εκλέγει εκείνον που παίρνει τις περισσότερες ψήφους στην πρώτη εκλογή των ονομάτων του Τριπτύχου.
Το ίδιο και τα Πατριαρχεία Αντιοχείας, Ιεροσολύμων, Ρωσίας, Σερβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Γεωργίας, ως επίσης και οι Εκκλησίες της Ελλάδος, της Αλβανίας, της Πολωνίας και της Τσεχοσλοβακίας. Μπορεί από νομικής πλευράς να έχουν το δικαίωμα τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου να εκλέξουν ένα εκ των τριών ονομάτων του τριπτύχου, αλλά συνήθως λόγω της ηθικής δέσμευσης, ψηφίζουν εκείνον που συγκεντρώνει στην πρώτη εκλογή τους περισσότερους ψήφους.
Εκεί που δεν συμβαίνει αυτό αρχίζουν αχρείαστες αναστατώσεις που ταλαιπωρούν μια τοπική Εκκλησία.
Αρχίζουν οι πιστοί να γιουχαϊζουν εκείνο που εκλέγεται στη θέση του πρώτου μέχρι που τον αναγκάζουν να φύγει ή από την στενοχώρια του τον κάνει να πεθάνει πρόωρα.
Με όλο το σεβασμό, μετά από πολύ προσευχή, θα ήθελα να προτείνω ανοικτά στον Μακαριώτατον Πρόεδρον Αρχιεπίσκοπον κ. Χρυσόστομον και στα Μέλη της Ιεράς Συνόδου την ακόλουθη πρόταση για να διαφυλάξουμε την ενότητα μας για τον κοινόν αγώνα για φυσική, θρησκευτική και εθνική επιβίωση με κριτήριο και πρόθεση ότι για όλους μας υπάρχουν θέσεις να προσφέρουμε τη ζωή μας για τη διακονία του Λαού μας.
Με την ανοικτή πρόταση μου διαφυλάττουμε πάνω απ' όλα την ενότητα των Μελων της Ιεράς Συνόδου και φυσικά την ενότητα του Λαού μας, ως βασικές προϋποθέσεις της επιτυχίας του κοινού αγώνα μας για δικαίωση.
1. Παμψειφεί εκλογή του Αρχιμανδρίτου Χρυσοστόμου Κυκκώτη ως Μητροπολίτου Κερυνείας
2. Ανυψώση της Επισκοπής Μεσαορίας σε Μητρόπολη και εκλογή του Επισκόπου Γρηγορίου ως Μητροπολίτου Μεσαορίας για την ενίσχυση των προσφύγων για επιστροφή.
3. Εκλογή του Αρχιμανδρίτου Βενέδικτου Ιωάννου ως βοηθόν Επίσκοπον Μητροπόλεως Κυρηνείας με ειδικές ευθύνες ως Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου (ο π. Μάριος να συνεχίσει τη διακονία του ως Γραμματεύς)
4. Ανύψωση της Επισκοπής Καρπασίας σε Μητρόπολη και εκλογή του Επισκόπου Χριστόφορου ως Μητροπολίτου Καρπασίας για την ενίσχυση των εκλωβισμένων και των προσφύγων για επιστροφή.
Το Καταστατικό μιας τοπικής Εκκλησίας δεν είναι όπως την Αγία Γραφή και τις δογματικές αποφάσεις των Οικουμενικών Συνόδων που δεν μπορεί κανείς να αλλάξει.
Τα καταστατικά είναι για να βελτιώνουν τη λειτουργική ζωή μιας τοπικής Εκκλησίας και πάνω απ' όλα η σωστή ερμηνέία και λειτουργία τους να συμβάλλουν εις την εσωτερική της ενότητα.
- Εμφανίσεις: 43476