Ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις της Μητρόπολης Φθιώτιδος

IMG 4524

Με την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, κατά την οποία εόρταζε ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Λαμίας, ολοκληρώθηκε το δεκαήμερο των λα­τρευτι­κών εκδηλώσεων επί τη μνήμη των Φθιωτών αγίων και του Ευαγγελισμού της Θεο­τόκου.

Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων όλες αυτές τις ημέρες υπήρξε ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός, στον οποίο φιλοξενήθηκε επί δεκαήμερο η θαυμα­τουργός Εικόνα της Παναγίας της Γεροντίσσης, η οποία φυλάσσεται στην Ιερά Μο­νή Παντοκράτορος του Αγίου Όρους.

Στην διπλή εορτή της Παναγίας και της πατρίδος μας, στην πανευφρόσυνη πνευματική πανδαισία που άρχισε με τον Εσπερινό και κορυφώθηκε με την πανηγυρική Θεία Λειτουργία, είχαμε την χαρά και την τιμή να συνεορτάσει μαζί μας ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αβύδου κ. Κύριλλος, ο οποίος ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό και με τον θεολογικό και πνευματικό του λόγο εκόσμησε την πανήγυρη.

Την Κυριακή 25 Μαρτίου, στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, στην οποία συνιερούργησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικολάος και ο Θεοφιλέστατος κ. Κύριλλος, ο Σεβασμιώτατος αφού ευχαρίστησε τον κ. Κύριλλο πού ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή του, τόνισε ιδιαιτέρως την εμμονή του λαού στην ορθόδοξη πίστη.

Ακολούθως, αναφέρθηκε στους Έλληνες, οι οποίοι πάρα τις κακουχίες που πέρασαν από τους Τούρκους κατακτητές δεν υποδουλώθηκαν, αλλά κράτησαν άσβεστη στην ψυχή τους την εθνική τους συνείδηση και το εθνικό τους φρόνημα, έχοντας ως στήριγμα την δύναμη του Θεού. Τέλος, προέτρεψε το λαό να μην προδώσει ποτέ την ιερά παρακαταθήκη της πίστεως και της πατρίδος, απαντώντας με τον τρόπο αυτό στους εθνομηδενιστές που θέλουν να απαξιώσουν αυτό το σύνδεσμο της πίστεως και της πατρίδος.

Μετά την Θεία Λειτουργία ακολούθησε η Δοξολογία παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης ως εκπροσώπου της Κυβερνήσεως, καθώς και της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της πόλεως και του Νομού, στο τέλος της οποίας η φιλόλογος κα. Παναγιώτα Σαμαρά-Ζήκα εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας.

Μετά την Δοξολογία, ο ιερός κλήρος, οι άρχοντες και ο ευσεβής λαός λιτάνευσαν τις δύο εικόνες της Ευαγγελιστρίας και της Γερόντισσας, τελέσθηκε Τρισάγιο στον τάφο του Αθανασίου Διάκου και έγινε κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του στην πλατεία Διάκου.

Τέλος, ακολούθησε η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση, την οποία παρα­κο­λούθησαν ο Σεβασμιώτατος και ο Θεοφιλέστατος από την εξέδρα των επισήμων.

Η εορτή ολοκληρώθηκε με τον Εσπερινό της αποδόσεως, στον οποίο χορο­στά­τησε ο Σεβασμιώτατος και ομίλησε ο Πρωτοπρ. π. Διομήδης Πανα­γιω­τό­που­λος, Αρχιερατικός Επίτροπος Αμφίκλειας.

Την Δευτέρα το πρωί τελέσθηκαν οι ακολουθίες του Όρθρου, των Ωρών και του Εσπερινού μετά Προηγιασμένης Θείας Λειτουργίας επί τη αναχωρήσει της ιε­ράς Εικόνος της Παναγίας της Γεροντίσσης.

Μετά την Προηγιασμένη έγινε δέηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Νικόλαο και τους ιερείς ενώπιον της Εικόνος της Γεροντίσσης και εψάλησαν τροπάρια προς τιμήν της Παναγίας. Ο λαός, ο οποίος είχε κατακλίσει τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό για να ασπασθεί για τελευταία φορά την Εικόνα της Παναγίας συνέψαλε ύμνους προς την Θεοτόκο.

Ακολούθως ο π. Επιφάνιος στην αποχαιρετιστήρια προσλαλιά του ευχα­ρί­στησε τον Ποιμενάρχη μας, τους ιερείς και το λαό για την φιλοξενία και την αγά­πη που επέδειξαν όλες αυτές τις ημέρες προς την Γερόντισσα Παναγία. Υπο­σχέ­θηκε δε, ότι θα μεταφέρει τα αιτήματα των πιστών και θα τα καταθέσει στο Περι­βό­λι της Παναγίας, κάνοντάς τα θερμή προσευχή στο Ιερό Θυσιαστήριο.

Στην Αντιφώνησή του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, με συγκίνηση ευχαρίστησε τον καθηγούμενο της Μονής και την Ιερά Αδελφότητα για την ανταπόκριση του αιτήματός του να μεταφερθεί η Ιερά Εικόνα της Παναγίας για δέκα ημέρες στην Πόλη μας, προς αγιασμό των πιστών. Ιδιαιτέρως ευχαρίστησε τον Αρχιμ. π. Επιφάνιο και τον μοναχό Ανδρέα που όλες αυτές τις ημέρες συγκακοπάθησαν, αλλά και συνευφράνθησαν μαζί μας, κατά την διάρκεια του προσκυνήματος.

Ο Σεβασμιώτατος εις ανάμνησην της επισκέψεως της Παναγίας, αφιέρωσε στην Εικόνα ένα Αρχιερατικό Εγκόλπιο, ευχόμενος όπως η Παναγία υψώνει χέρια ικεσίας προς τον Μονογενή της και δέεται εκτενώς υπέρ του Ποιμενάρχου, του κλήρου και του λαού της Θεοσώστου Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

Στην συνέχεια κλήρος και λαός με δάκρυα στα μάτια προέπεμψαν την Εικόνα της Παναγίας ευχαριστώντας Την για τις ευεργεσίες Της.

Όλες αυτές τις ημέρες ο Μητροπολιτικός Ναός της Ευαγγελιστρίας αναδείχθηκε πνευματική κολυμβήθρα στην οποία αναγεννήθηκαν οι ψυχές των χριστιανών που κατέφυγαν στην χάρη Της

Συγκινητική υπήρξε η αθρόα προσέλευση χιλιάδων πιστών και ιδιαιτέρως της νεολαίας από την Φθιώτιδα και άλλα μέρη της Ελλάδος οι οποίοι έσπευσαν να ασπασθούν την Θαυματουργό Εικόνα της Γεροντίσσης και να εναποθέσουν σ’ αυτή την αγάπη τους, την ελπίδα τους και την ευλάβειά τους.

IMG 4541

IMG 4551

IMG 4555

Εμφανίσεις: 35074
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!