Οδηγίες του Μητροπολίτη Ηλείας για την αντιπυρική περίοδο

germanosΟδηγίες προς τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια των Ι. Ναών και τα Ηγουμενοσυμβούλια των Ι. Μονών της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας για την αντιπυρική περίοδο, έδωσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός.

Οι οδηγίες του Μητροπολίτη Ηλείας έχουν ως εξής:

Στην Ηλεία κάθε Καλοκαίρι λυπούμαστε πολύ από τις φωτιές, που μας προκαλούν μεγάλες καταστροφές. Μας καίγονται τα λιοστάσια μας, τα αμπέλια μας, τα δάση μας, τα εξοχικά μας, τα σπίτια μας και τα ζώα μας, ακόμη μας κάηκαν Ναοί αλλά και συνάνθρωποί μας.

Θυμάστε τις φοβερές φωτιές , σατανικές τις είπαν κάποιοι, του 2007 που τόσους συμπολίτες μας θρηνήσαμε και τόσο πολύ ταλαιπωρηθήκαμε και ακόμη ταλαιπωρούμεθα.
Όμως, θέλω σήμερα να σας ειπώ, ότι αυτά τα κακά μπορούμε να τα προλάβουμε.

Αυτόν τον σκοπό έχει η Εγκύκλιός μου αυτή. Να προλάβουμε τις φωτιές , που φέρνουν τόση καταστροφή.

Προς τούτο σας συνιστώ τα εξής:

1. Από την 1 Μαίου δεν ανάβουμε καμμιά φωτιά και πουθενά. Ούτε στις αυλές των σπιτιών μας ούτε στα χωράφια μας. Διότι τούτο αποτελεί ποινικό αδίκημα, ακόμη και όταν η φωτιά δεν προκαλέση ζημιά. Από 1ης Μαΐου λοιπόν καμμιά φωτιά και πουθενά.

2. Πρέπει να καθαρισθούν αμέσως και καλά τα προαύλεια των Ναών , των Μονών, των Εξωκκλησίων , των Κοιμητηρίων (έξω και μέσα, στους διαδρόμους και στους τάφους) και όλων των εκκλησιαστικών χώρων από τα χορτάρια , χλωρά και ξερά, ώστε αν από κάποιον απρόσεκτον ανάψη μια φωτιά, να μη βρη ξανάμματα και να σβήση.

3.Συνηθίζεται από μερικούς όταν γίνεται τρισάγιο στον τάφο στο Κοιμητήριο να αφήνουν τα αναμμένα κεριά κάτω στο χώμα να καίνε. Αυτή η συνήθεια είναι αντιπαραδοσιακή, αντιαισθητική, αλλά και πολύ επικίνδυνη το καλοκαίρι.
Είναι αντιπαραδοσιακή, γιατί κατά την παράδοσι της Εκκλησίας μας τα αναμμένα κεριά τα κρατάμε στα χέρια μας η τα βάζουμε στα κηροπήγια , στα μανουάλια. Ποτέ κάτω στο χώμα η στο δάπεδο.

Είναι αντιαισθητική, γιατί δεν είναι όμορφο να σωριάζουμε τα κεριά κάτω στο χώμα να καίγονται, αλλά και να λερώνουν το χώμα και να μαυρίζουν τα μάρμαρα. Μάλιστα πολλές φορές δυσκολευόμαστε από την κάπνα να σταθούμε να διαβάσουμε το τρισάγιο στον τάφο.

Είναι όμως και επικίνδυνη, γιατί πολλές πυρκαγιές έχουν γίνει , όταν τα αφήσουμε έτσι και φύγουμε. Γιαυτό όχι αναμμένα κεριά στο χώμα , αλλά στο χέρι μας.

4. Οι νεωκόροι να σβήνουν καλά με νερό τα απόκερα πριν τα ρίξουν στο δοχείο η τα βάλουν στην αποθήκη. Επίσης ποτέ να μη μένουν στα κηροπήγια
αναμμένα κεριά, όταν κλείσετε την Εκκλησία. Έχουν καεί πολλοί ιεροί Ναοί και Μοναστήρια από αναμμένο κερί.

5. Προσοχή και στα νέου τύπου μανουάλια, που έχουν επάνω απορροφητήρες για εξαερισμό. Από βραχυκύκλωμα στον απορροφητήρα μας έχουν επίσης καεί τρεις ενοριακοί Ναοί. Γιαυτό γενικά όταν φεύγουμε από τον Ναό, να κλείνουμε τον γενικό διακόπτη του ηλεκτρικού ρεύματος στους Ναούς μας.

6. Στους ιερούς Ναούς και στις Μονές να έχετε απαραιτήτως μερικούς χειροκίνητους πυροσβεστήρες. Όσοι ήδη έχετε, να τους πάτε για αναγόμωσι και να έχετε μάθει την χρήσι τους, ώστε σε κάποια ανάγκη να τους χρησιμοποιήσετε.

7.Να συστήσετε στους Χριστιανούς σας:

α) Να μη καπνίζουν η να μη πετούν τα αποτσίγαρά τους όπου κι όπου η να μη τα πετούν στους δρόμους από το αυτοκίνητό τους.

β) Να καθαρίσουν όλες τις γράνες στα λιοστάσια τους , τις σταφίδες η τα αμπέλια τους και σ'όλα τα χωράφια τους. Σ'ολα τα παραπάνω να κάνουν γύρω – γύρω μικρές προστατευτικές αντιπυρικές ζώνες . Αυτά είναι το βιο σας, η ζωή σας , αλλά και η ζωή όλων μας. Όποιος φυλάει τα ρούχα του , έχει τα μισά , λέει ο Λαός μας.

8. Όταν ιδήτε μια φωτιά, όσο μικρή και αν είναι, αμέσως να τηλεφωνήσετε στην Πυροσβεστική 'Υπηρεσία στο τηλέφωνο 199 , η στο Αστυνομικό Τμήμα της Περιοχής σας στο 100. Ευθύς αμέσως να φωνάξετε και άλλους και να τρέξετε αμέσως να την σβήσετε. Κάθε φωτιά στην αρχή σβήνει πολύ εύκολα. Όσο την αφήνουμε, τόσο δυσκολώτερα σβήνει.
Πατέρες μου, Αδελφοί μου και Χριστιανοί μου,

Άκόμη δεν ήλθε το καλοκαίρι και αρκετές μικροφωτιές άναψαν στην Ηλεία.

Ας προσέξουμε, ώστε καμμιά φωτιά να μη γίνη εφέτος στην Περιοχή μας.

Η πρόληψις είναι η καλύτερη αντιμετώπισί τους.

Εμφανίσεις: 43057
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!