Την απελευθέρωσή τους από Τούρκους και Βούλγαρους γιόρτασαν στον Έβρο

 

didim1

Την 92η επέτειο της απελευθέρωσης του από τον Τουρκικό και Βουλγαρικό ζυγό εόρτασε ο λαός του Βορείου Έβρου, την Κυριακή 20 Μαΐου ε.ε., με επίκεντρο το Διδυμότειχο. Εξακόσια ολόκληρα χρόνια σκλαβιάς και στυγνής τυραννίας κράτησε αναμμένη την ελπίδα για τη λευτεριά μέχρι που το 1920 με τη Συνθήκη των Σεβρών η Δυτική Θράκη παραδόθηκε και πάλι στην αγκαλιά της Μητέρας Πατρίδας.

Των εορταστικών εκδηλώσεων συμμετείχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ προσκληθείς γι’ αυτό το σκοπό από το Σεβ. Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνό.

Το πρωί της Κυριακής στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία συλλειτουργούντων των δύο Αρχιερέων και στη συνέχεια η Δοξολογία και η επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώων.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε ο εκπαιδευτικός Αναστάσιος Κελεσίδης. Παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης, ο Διοικητής της XVI Μ/Κ Μεραρχίας Στρατηγός Χρήστος Χαλκίδης, εκπρόσωποι φορέων και άλλοι επίσημοι.

Ο κ. Δαμασκηνός στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στα αγαθά της ελευθερίας και της δημοκρατίας που μας χάρισαν με πολλούς αγώνες οι πρόγονοί μας εμείς θα πρέπει να τα διαφυλάξουμεσαν πολύτιμη παρακαταθήκη διότι στις μέρες μας με τις εξελίξεις στην οικονομική κρίση όπως έλεγε ο Ισοκράτης· 

  «Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται, διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα,  την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία».

didim2

didim3

didim4

 

Εμφανίσεις: 60510
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!