Διεθνής Επιστημονική Ημερίδα για τον Άγιο Κλήμη Αχρίδων

 

Klimis19

Το Σάββατο 9 Ιουνίου διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, σε συνεργασία με το Κέντρο Μελέτης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Κυρίλλου και Μεθοδίου, στο πλαίσιο των ΙΗ΄Παυλείων, Διεθνής Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Άγιος Κλήμης Αχρίδος: Συνεχιστής του έργου των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου».

Οι εργασίες της Ημερίδας έλαβαν χώρα στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας. Κατά την έναρξη χορός πατέρων από την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σκήτεως Βεροίας, όπου φυλάσσεται η τιμία Κάρα του Αγίου Κλήμη, έψαλαν τροπάρια από την ακολουθία του Αγίου.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελήμων.

Κατά την πρώτη Συνεδρία προήδρευσε ο αρχιμ. Γεώργιος Χρυσοστόμου, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως και Καθηγητής της Α.Ε.Α.Θ., ενώ εισηγήσεις έκαναν: α) Ο Ακαδημαϊκός και Ομ. Καθηγητής κ. Αντώνιος – Αιμίλιος ΤΑΧΙΑΟΣ, εισαγωγική εισήγηση και β) ο Καθηγητής του Γ΄Κρατικού Πανεπιστημίου της Ρώμης κ. Krasimir STANCHEV με θέμα «Ξαναδιαβάζοντας τους αρχαιότερους βίους του Αγίου Κλήμεντος Αχρίδος».

Κατά τη δεύτερη συνεδρία προήδρευσε ο Ομ. Καθηγητής κ. Αντώνιος – Αιμίλιος ΤΑΧΙΑΟΣ, ενώ εισηγήσεις έκαναν οι: α) Ομ. Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. κ. Αντώνιος ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ με θέμα «Ο θεολογικός λόγος των Κυρίλλου και Μεθοδίου πηγή θείας εμπνεύσεως του Κλήμεντος Αχρίδος», β) ο Λέκτωρ του Κρατικού Πανεπιστημίου Βελιγαδίου κ. Πολύδωρος ΓΚΟΡΑΝΗΣ με θέμα «Ο εγκωμιαστικός λόγος του Κλήμεντος Αχρίδος για τον Κύριλλο τον Φιλόσοφο: Μία ρητορική προσέγγιση – σκιαγράφηση εικόνας του Κυρίλλου Φιλοσόφου» και γ) Ο Καθηγητής του Ινστιτούτου Βυζαντινών Ερευνών Βελιγραδίου κ. Srdan PIRIVATRIC με θέμα «Οι Άγιοι αδελφοί Κύριλλος και Μεθόδιος, ο Άγιος Κλήμης και η αναγέννηση του Βουλγαρικού Κράτους υπό του Σαμουήλ».

Κατά την Τρίτη και τελευταία συνεδρία προήδρευσε ο Ομ. Καθηγητής κ. Αντώνιος ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ενώ εισηγήσεις έκαναν: α) η Καθηγήτρια Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ. κ. Αγγελική ΔΕΛΗΚΑΡΗ με θέμα «Ο ρόλος του Αγίου Κλήμη και των μαθητών του στον εκπολιτισμό των σλαβικών λαών» και β) η Καθηγήτρια του Κέντρου Σλαβοβυζαντινών Ερευνών Σόφιας κ. Alexandra TRIFONOVA με θέμα «Οι απεικονήσεις του Αγίου Κλήμεντος Αχρίδος στη μνημειακή ζωγραφική των Βαλκανίων».

Στο τέλος ακολούθησε συζήτηση και ο κ. Ταχιάος έκανε μία σύντομη αποτίμηση των συμπερασμάτων της Ημερίδας, ενώ τις εργασίες έκλεισε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος τόνισε: «Μετά από τόσα πολλά και σημαντικά που ακούσαμε από ειδικούς ερευνητές της εποχής αλλά και της ζωής και του έργου και της προσφοράς του αγίου Κλήμεντος, αρχιεπισκόπου Αχρίδος, είναι αδύνατο να επιχειρήσει κανείς να συνοψίσει σε λίγες γραμμές όσα είχαμε τη χαρά να ακούσουμε για τον σπουδαίο αυτόν εργάτη του Ευαγγελίου και του πολιτισμού, τον συνεχιστή του αποστολικού έργου των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου.

Είναι αδύνατο να συνοψίσει κανείς όλα όσα ακούσαμε για τις συνθήκες μέσα στις οποίες εργάστηκε ο άγιος Κλήμης και τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετώπισε, αλλά και την τιμή που του επεφύλαξαν οι νεώτεροι και η Εκκλησία.

Ασφαλώς και δεν θα το επιχειρήσω. Πιστεύω όμως ακράδαντα ότι μέσα από τις σημαντικές και πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις των διακεκριμένων ομιλητών μας, γνωρίσαμε όλοι καλύτερα τον άγιο που τιμούμε και του αποδώσαμε τον σεβασμό και την τιμή που του οφείλουμε.

Γι αυτό και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους είχαν την καλοσύνη να μας κάνουν μετόχους των γνώσεών τους, τους εκλεκτούς καθηγητές, εισηγητές της σημερινής Ημερίδος, που φώτισαν με τις ανακοινώσεις τους τις διάφορες πτυχές από τη ζωή και τη δράση του αγίου Κλήμεντος.

Ευχαριστώ, όμως, θερμότατα τον καθηγητή μας, τον κ. Ταχιάο, που εμπνεύστηκε αυτήν την Ημερίδα και μας πρότεινε τη συνεργασία και τη συνδιοργάνωση.

Ευχαριστώ και όλους τους κληρικούς και λαϊκούς που παρακολούθησαν την Ημερίδα, και είμαι βέβαιος ότι η ζωή και η δράση του αγίου Κλήμεντος, που ακολούθησε μία «κλήση ευθύνης», θα εμπνεύσει όλους μας για να ακολουθήσουμε ο καθένας από εμάς τη δική του κλήση ευθύνης».

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της Ημερίδος παρουσιάστηκε ένα πολύ ενδιαφέρον οπτικοακουστικό αφιέρωμα στον άγιο Κλήμη, διάρκειας 20΄, που επιμελήθηκε επιτυχέστατα ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Καλλίπετρας Αρχιμ. Παλαμάς Κυριλίδης, ο οποίος επίσης παρουσίασε την Ημερίδα.

Ο Αρχιμ. Γεώργιος Χρυσοστόμου έκανε επίσης την παρουσίαση της β΄εκδόσεως βιβλίου του π. Παλαμά για τον άγιο Κλήμη.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο σεβασμιώτατος τίμησε τον κ. Αιμ. Ταχιάο με το χρυσό μετάλλιο του αποστόλου Παύλου, καθώς επίσης και όλους τους εισηγητές της Ημερίδας.

Image

Image

Image

Image

 

Image

Image

 

 

Εμφανίσεις: 53753
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!