Δέηση υπέρ των πεσόντων της τριήμερης μάχης Λαχανά - Κιλκίς
- Δημιουργηθηκε στις Τρίτη, 19 Ιουνίου 2012
-
Γράφτηκε από τον/την Εκ της μητροπόλεως - 22.16
-
Την Τρίτη, 19 Ιουνίου ε.έ, στην κεντρική πλατεία του Μελισσοχωρίου Θεσσαλονίκης, ετελέσθη από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Παύλον επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων της τριήμερης μάχης Λαχανά-Κιλκίς στο χώρο όπου ευρισκόταν εγκατεστημένο το Στρατηγείο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων κατά την μάχη των Ελληνικών και Βουλγαρικών δυνάμεων το 1913.
Στην επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνου παρευρέθησαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο πρόεδρος της Κοινότητος Μελισσοχωρίου κ. Μοσχόπουλος Αθανάσιος, εκπρόσωποι του Στρατού, του Πυροσβεστικού και Αστυνομικού Σώματος καθώς και πλήθος πιστών που προσήλθαν να τιμήσουν τα θύματα της μάχης.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Υπ. Δρ. της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Βασίλειος Δημητριάδης ο οποίος και έκανε εκτενή αναφορά στα γεγονότα εκείνης της περιόδου.
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης εξέφρασε τη συγκίνησή του χαρακτηρίζοντας την ημέρα αυτή ιστορική, διότι από εδώ άρχισαν οι αγώνες για την απελευθέρωση της Μακεδονίας, όπου φέτος συμπληρώνονται εκατό χρόνια ελευθερίας, και εξαρτήθηκε η ιστορική πορεία του τόπου μας.
Η εορτή αυτή μας δίδει, όπως σημείωσε, την μαρτυρία της πίστεως προς τον Θεό και την σταθερότητα στις αξίες του Γένους μας ενώ συνέχισε λέγοντας ότι η ιστορική μνήμη δεν είναι απλή παράθεση γεγονότων. Η ιστορία γράφηκε με αίμα στο μεγάλο βιβλίο της ιστορίας του τόπου.
Κλείνοντας έκανε μία σύντομη αναφορά στον παππού του ο οποίος ήταν έφεδρος αξιωματικός του Βασιλέα Κωνσταντίνου και είχε λάβει μέρος σε αυτή την μάχη και σε όλα εκείνα τα ιστορικά γεγονότα που έχουν σχέση με την ιστορία και την απελευθέρωση του τόπου μας.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Παύλος κατά την διάρκεια της τελετής και σε ερώτηση που του έκανε δημοσιογράφος για το αν υπάρχει συσχέτιση της σημερινής εορτής με την κατάσταση που υπάρχει σήμερα απάντησε λέγοντας «ότι οι πατέρες και οι παππούδες μας θυσιάστηκαν τότε για την πατρίδα μας ενώ εμείς σήμερα θυσιάσαμε την πατρίδα μας για τα συμφέροντά μας».
Παράλληλα και με αφορμή τις πρόσφατες εκλογές που διεξήχθησαν εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του σχετικά με το αν ψηφίζουμε σήμερα με γνώμονα το ατομικό συμφέρον ή το συμφέρον της πατρίδος.
Στη συνέχεια Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης μαζί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Παύλον μετέβησαν στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Πέντε Βρύσεων όπου ευρίσκεται η έδρα της Διεθνούς Ακαδημίας Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος και στην οποία πραγματοποιήθηκε η τελευταία για την εφετινή περίοδο Σύναξις, στην αίθουσα «Πατριάρχης Βαρθολομαίος», όπου κεντρικός ομιλητής ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Παύλος.
Κεντρικό θέμα της ομιλίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Παύλου ήταν το μυστήριο της Εξομολογήσεως (Η Διακονία του Μυστηρίου της Εξομολογήσεως στην σύγχρονη πραγματικότητα).
Στην αρχή της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Παύλος αναφέρθηκε στην ορθή κατανόηση του μυστήριου της εξομολογήσεως τονίζοντας ότι η εξομολόγηση αποτελεί μυστήριο αγάπης και ελευθερίας με τον Χριστό να έρχεται ως διάκονος των ψυχών κάτι που επιβεβαιώνεται και από το λόγο του: «Δεν ήλθα να κρίνω τον κόσμο, αλλά να σώσω τον κόσμο».
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης αναφέρθηκε επίσης στο Ευαγγέλιο, που είναι ευαγγέλιο της αγάπης του Θεού προς τον άνθρωπο και στο οποίο φανερώνεται το μυστήριο της αγάπης του Θεού για τον άνθρωπο. Τόνισε ότι η αμαρτία είναι η αποτυχία του ανθρώπου. Δεν είναι ατομικό γεγονός αλλά ένα γεγονός που διασπά την ενότητα του σώματος της Εκκλησίας, και μόνο η εξομολόγησις, η οποία χαρίζει την προοπτική της ελευθερίας, αποκαθιστά αυτή την αποτυχία.
Στη συνέχεια της ομιλίας του έκανε εκτενή αναφορά στο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ο πνευματικός προς τον εξομολογούμενο άνθρωπο και έφερε σαν παράδειγμα την ευαγγελική περικοπή του Ασώτου Υιού.
Υπογράμμισε, ακόμη, το γεγονός ότι ο πνευματικός πρώτα πρέπει να γνωρίζει τη φύση του μυστηρίου της εξομολογήσεως και μετά να το διακονεί ως οικονόμος των Μυστηρίων του Θεού κατηχώντας ορθώς το λαό. Τόνισε, επιπλέον, ότι κάθε πνευματικός πρέπει να γνωρίζει ότι η εξομολόγηση δεν είναι ανάκριση.
Ο ρόλος του εξομολογητού δεν είναι ρόλος εισαγγελέα αλλά ρόλος θεραπευτού και συνεργού του Χριστού στο έργο της σωτηρίας του ανθρώπου.
Ο πνευματικός, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, δεν πρέπει να χρησιμοποιεί τους εξομολογούμενους για να συγκροτεί ομάδες ή για προσωπική του ανάδειξη, διότι τέτοιες προσπάθειες καταρρέουν καθώς πρόκειται για ανθρωποκεντρικές προσπάθειες και όχι θεοκεντρικές.
Συνέστησε, παράλληλα, την προσοχή στις ερωτήσεις που απευθύνει ο κάθε πνευματικός προς του νέους, ή τα μικρά παιδιά ή τα ζευγάρια, διότι υπάρχει ο κίνδυνος του σκανδαλισμού των πιστών ενώ ταυτοχρόνως ομίλησε για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζει ο κάθε ιερέας διάφορες περιπτώσεις εξομολογήσεων και τόνισε ότι οι κανόνες και τα επιτίμια πρέπει να μπαίνουν με διάκριση και όπου υπάρχει ανάγκη. Τα επιτίμια έχουν χαρακτήρα θεραπευτικό και όχι τιμωριτικό.
Υπογράμμισε δε ότι το έργο του πνευματικού στην εξομολόγηση είναι έργο του ίδιου του Χριστού και όχι έργο των ανθρώπων, και ότι χρειάζεται βοήθεια στην χειραγωγία της μετάνοιας.
Κατέληξε δε λέγοντας ότι η μεγαλύτερη αμαρτία του πνευματικού πατέρα είναι η στρέβλωση του μυστηρίου της Εξομολογήσεως με αποτέλεσμα από μυστήριο αγάπης και ελευθερίας να γίνει ένα μυστήριο καταναγκασμού. Τώρα μάλιστα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, χρειάζεται ένας πνευματικός πατέρας που θα αγαπά λόγῳ των δύσκολων καιρών που διανύουμε.
Μετά το πέρας τις ομιλίας ακολούθησε συζήτηση με ερωτήσεις, που απηύθηνε το κοινό προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Παύλον, σχετικές με το θέμα του Μυστηρίου της εξομολογήσεως, ενώ την εκδήλωση έκλεισε με τον ληκτικό του χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης ευχαριστώντας τον ομιλητή για την αποδοχή της προσκλήσεως του, ώστε να μιλήσει προς τα μέλη του τμήματος μετεκπαιδεύσεως κληρικών για το τόσο επίκαιρο θέμα της εξομολογήσεως.
- Εμφανίσεις: 38033