Στην Παναγία Σουμελά το «14ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων»

synapantema01

Περισσότεροι από 600 νέοι και νέες ποντιακής καταγωγής από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο συμμετέχουν φέτος στο 14ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων, που διοργανώνει από 19 έως 22 Ιουλίου στις εγκαταστάσεις της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα Παναγία Σουμελά.

Ο θεσμος αυτός αγκαλιάζει χρόνο με τον χρόνο όλο και περισσότερους νέους ποντιακής καταγωγής και η επιτυχία του είναι αποτέλεσμα της αρμονικής συνεργασίας όλων, με σκοπό τη συνέχιση της μοναδικής παράδοσης, ηθών, εθίμων και ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Φέτος οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν πρόγραμμα λατρευτικής ζωής, επιστημονικές διαλέξεις, θεατρικές παραστάσεις, λαογραφικά δρώμενα, γνωριμία με τα μορφωτικά πολιτιστικά αξιοθέατα της Ημαθίας και συζητήσεις που αφορούν σε θέματα του Ποντιακού Ελληνισμού.

Βασικοί στόχοι του φετινού 14ου Συναπαντήματος είναι η βιωματική επαφή των νέων με το Προσκύνημα και το συντελούμενο έργο της Σουμελιώτισσας στο Βέρμιο, καθώς και τις χριστιανικές παραδόσεις των Ποντίων. Η ευαισθητοποίησή τους στην αναγκαιότητα αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Η ενίσχυση της προσπάθειας των οικογενειών τους αλλά και των ιδίων να γνωρίσουν καλύτερα τη λαϊκή μας παράδοση.

Η γνωριμία τους με τα γειτονικά της Παναγίας Σουμελά αξιοθέατα της Μακεδονίας. Τα προβλήματα της καθημερινότητας, της οικολογίας, του περιβάλλοντος και η δυσκολίες για την εύρεση εργασίας.

Τέλος η αλληλοενημέρωση για το έργο και τις δραστηριότητες των άλλων ενεργών νεολαιών, καθώς και η αλληλογνωριμία νέων από διάφορες άλλες περιοχές της Ελλάδας και τον απόδημο Ελληνισμό.

Η επίσημη τελετή έναρξης του Συναπαντήματος πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Ιουλίου στο συνεδριακό κέντρο με την παρουσία των τοπικών αρχών.

Τους νέους και νέες του 14ου Συναπαντήματος καλωσόρισε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.Παντελεήμων, Πρόεδρος του Πανελληνίου Προσκυνήματος Παναγία Σουμελά, και στη συνέχεια απηύθηναν χαιρετισμούς ο Βουλευτής Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης, εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού και της Βουλής των Ελλήνων, ο Βουλευτής κ. Κ. Γιοβανόπουλος, Ο Αντιπεριφεριάρχης κ. Κ. Καραπαναγιωτίδης, Η Δήμαρχος Βέροιας κ. Χαρούλα Ουσουλτζόγλου και ο Πρόεδρος του Σωματείου Παναγία Σουμελά κ. Γ. Τανιμανίδης.

Στην τελετή έναρξης τιμήθηκε ο κ. Αμανάτης Ταγκαλίδης, από την Γερμανία, για την εν γένει προσφορά του στον απόδημο Ποντιακό Ελληνισμό, ο οποίος με πολλή συγκίνηση αποδέχθηκε την τιμητική διάκριση υποσχόμενος ότι παραμένει πάντα στις επάλξεις αγωνιζόμενος για τη διατήρηση των παραδόσεών μας και τη μετάδοσή τους στους νεότερους, ιδιαίτερα στον απόδημο Ελληνισμό.

Ακολούθησαν δύο ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από τον κ. Κ. Φωτιάδη, ιστορικό καθηγητή ΑΠΘ με θέμα: «Ο Νίκος Καζαντζάκης και οι Έλληνες του Καυκάσου», και από τον κ. Δ. Πιπερίδη, εκδότη του περιοδικού «ΑΜΑΣΤΡΙΣ» με θέμα: «Ποντιακή Νεολαία και Ποντιακή Παραδοσιακή Μουσική».

Ακολούθησε μουσική εκδήλωση στο προαύλιο χώρο της Εκκλησίας με παραδοσιακή μουσική, δείπνο και στη συνέχεια πρόγραμμα με κρητικούς χωρούς από το Λαογραφικό Σύλλογο Κρητικών «Τα Αγρίμια».

Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ

Κατά τον χαιρετισμό του ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων τόνισε:

«Με πολλή χαρά και συγκίνηση σας υποδεχόμαστε και φέτος στο ιερό προσκύνημα της Παναγίας της Σουμελά· σας υποδεχόμαστε στο σπίτι της Παναγίας Μητέρας μας, που είναι και το σπίτι όλων των Ποντίων· σας υποδεχόμαστε στον ιερό αυτό τόπο στον οποίο εξήντα χρόνια τώρα φυλάσσεται η ιερή και θαυματουργή εικόνα της Κυρίας του Πόντου, της Σουμελιώτισσας.

Και η χαρά μας είναι μεγάλη γιατί και φέτος, όπως και κάθε χρόνο το ιερό αυτό προσκύνημα κατακλύζεται από εκατοντάδες νέους από όλα τα μέρη του κόσμου, νέους που έχουν την ίδια καταγωγή, τις αλησμόνητες εστίες του Πόντου, νέους που έχουν τα ίδια ιδανικά, νέους που έχουν τα ίδια όνειρα, την ίδια αγάπη, την ίδια αφοσίωση στις παραδόσεις και τα έθιμα αυτού του υπέροχου τόπου που λέγεται Πόντος.

Η παρουσία των νέων αποτελεί πάντοτε αιτία χαράς, πολύ περισσότερο σε εποχές δύσκολες, όπως η δική μας, κατά την οποία τόσο η πατρίδα μας όσο και ολόκληρος σχεδόν ο κόσμος υφίσταται τις συνέπειες μιας παρατεταμένης κρίσεως.

Αρκετοί μιλούν για οικονομική κρίση, και ορισμένοι βρίσκουν ως αφορμή αυτή την οικονομική κρίση για να εκτοπίσουν από τη ζωή των ανθρώπων και των κοινωνιών τον πολιτισμό, τις παραδόσεις, την στήριξη των ηθών και των εθίμων των ανθρώπων.

Και αυτό γιατί νομίζουν ότι όλα τα πράγματα είναι αριθμοί, είναι οικονομικά μεγέθη που μπορούν να περικόπτονται αναλογικά ή και οριζόντια, και ότι ορισμένα πράγματα είναι περιττά και μπορούν να λείψουν προκειμένου δήθεν να εξοικονομηθούν κάποια κονδύλια.

Ασφαλώς η οικονομική κρίση είναι μια υπαρκτή πραγματικότητα και απαιτείται συνετή και εκλογικευμένη διαχείριση για την αντιμετώπισή της.

Αλλά η κρίση την οποία διέρχεται ο κόσμος μας δεν είναι μόνο οικονομική, είναι και κρίση θεσμών. Κρίση θεσμών για τους οποίους αδιαφορήσαμε τα προηγούμενα χρόνια συνεπαρμένοι από την ροπή προς το κέρδος, την εξέλιξη, την ανάπτυξη της τεχνολογίας, και εντυπωσιασμένοι από την πρόοδο της σύγχρονης εποχής.

Και όταν ξαφνικά διαπιστώσαμε ότι πολλά απ’ αυτά ήταν υπερεκτιμημένα και δεν είχαν την αξία ή το αποτέλεσμα που περιμέναμε, τότε πέσαμε από τα σύννεφα, απογοητευτήκαμε, καταρρεύσαμε, γιατί δεν είχαμε ερείσματα για να στηριχθούμε, ή μάλλον τα είχαμε γκρεμίσει εμείς οι ίδιοι, γιατί πιστεύαμε ότι αποτελούσαν εμπόδιο στην πορεία μας προς την πρόοδο και την εξέλιξη· γιατί νομίζαμε ότι μας δεσμεύουν να πετάξουμε σε ένα νέο κόσμο.

Έτσι είναι βέβαιο ότι κατά ένα μέρος η σημερινή κρίση οφείλεται στο γκρέμισμα των θεσμών, στην αδιαφορία για την παράδοση, για τα ήθη και τα έθιμα του λαού μας, για την Εκκλησία και την πίστη μας.

Γι’ αυτό και η παρουσία σας εδώ, τόσων πολλών νέων από όλα τα μέρη του κόσμου, μας γεμίζει χαρά, ιδιαίτερα φέτος.

Γιατί εσείς με την παρουσία σας αποδεικνύετε ότι αντιστέκεστε στην τάση της εποχής να απεμπολήσει τα πάντα, και αρχές και αξίες και παραδόσεις και θεσμούς και ήθη και έθιμα. Γιατί εσείς με την παρουσία σας αποδεικνύετε ότι και στην εποχή μας υπάρχουν νέοι με αρχές και αξίες, νέοι που σέβονται τις παραδόσεις και τιμούν την ιστορία και την γλώσσα τους.

Η παρουσία σας εδώ, στην κοινή εστία των Ποντίων όλου του κόσμου, αποδεικνύει ότι εσείς πιστεύετε στην αξία των παραδόσεων, της ιστορίας και του πολιτισμού των πατέρων σας, που δεν μεγαλούργησαν γιατί είχαν οικονομική ευμάρεια, πλούτο και χρήματα, αλλά γιατί πίστευαν σε αξίες, πίστευαν σε ιδέες, πίστευαν στο Θεό και στήριζαν τη ζωή τους στην πίστη και τις αρχές τους, στις παραδόσεις και τις αξίες τους.

Αν φέρουμε στο νου μας το μεγαλειώδες μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά του Πόντου και τα άλλα μοναστήρια της περιοχής, αν θυμηθούμε τους περικαλλείς ναούς και τα μοναστήρια που σώζονται περισσότερο από 16 αιώνες τώρα, αν δούμε τα αρχοντικά και τα σχολεία που διατηρούνται μέχρι σήμερα, μπορούμε να καταλάβουμε πόσο σπουδαίο πολιτισμό δημιούργησαν οι πατέρες μας ζώντας σε δύσκολες συνθήκες.

Και τον δημιούργησαν γιατί είχαν βαθιά ριζωμένη στην ψυχή τους την πίστη στον Θεό, γιατί διατηρούσαν άσβεστη μέσα τους τη φλόγα της εθνικής συνειδήσεως, γιατί έκαιγε μέσα στην ψυχή τους η αγάπη για την πατρίδα και την ένδοξη ιστορία της, για την γλώσσα και τις παραδόσεις του τόπου τους.

Και όλα αυτά ήταν που τους κράτησαν όρθιους στα χρόνια της σκλαβιάς, και τους έκαναν και μέσα σ’ αυτήν να μεγαλουργήσουν, μεταδίδοντας από γενιά σε γενιά την πίστη, την γλώσσα, την ιστορία και τις παραδόσεις.

Και όταν ακόμη αναγκάσθηκαν να πάρουν το δρόμο της ξενιτιάς και αφήνοντας πίσω τους τις ;αλησμόνητες πατρίδες του Πόντου να εγκατασταθούν στην Ελλάδα, στη Δυτική Ευρώπη, στην Αμερική, στην Αυστραλία, μη έχοντας μαζί τους σχεδόν τίποτε, και πάλι κατόρθωσαν με τις προσπάθειές τους και με τις αρχές που διδάχθηκαν και τήρησαν σε όλη τους τη ζωή με συνέπεια όχι μόνο να σταθούν στα πόδια τους αλλά και να προοδεύσουν και να δημιουργήσουν λαμπρές κοινότητες που τις θαυμάζουν όλοι, διατηρώντας πάντοτε τα ήθη και τα έθιμά τους και μεταδίδοντας στα παιδιά τους και στα εγγόνια τους την αγάπη για τον Πόντο, την υπερηφάνεια για την καταγωγή και την ιστορία τους, τη λαχτάρα για την ποντιακή μουσική, τους ποντιακούς χορούς και την ποντιακή διάλεκτο, στοιχεία που τους βοήθησαν όπου και αν βρέθηκαν να διατηρήσουν την ιδιοπροσωπία τους και να προοδεύσουν.

Η πρόοδος αυτή αντανακλάται στα πρόσωπά σας και είμαστε περήφανοι και χαρούμενοι για σας, γιατί μας δίνετε θάρρος και ελπίδα, γιατί δίνετε στους συνομηλίκους σας αλλά και στους μεγαλυτέρους από σας το μήνυμα ότι δεν πρέπει να απογοητευόμαστε από τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες αλλά να αγωνιζόμαστε για να τις υπερβούμε, μένοντας εδραίοι και αμετακίνητοι στις αρχές και στις παραδόσεις μας και φυλάσσοντας ως θησαυρό ανεκτίμητο την ιστορία, τη γλώσσα μας και τον πολιτισμό μας.

Με αυτά τα ερείσματα κατόρθωσαν οι Πόντιοι ανά τους αιώνες να ξεπερνούν τις δυσκολίες και να δημιουργούν.

Σε αυτά τα ερείσματα στηρίχθηκε το Μοναστήρι της Παναγίας της Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου, που φέτος εορτάζει τη συμπλήρωση 1600 ετών από την ίδρυσή του.

Σε αυτά τα ερείσματα στηρίχθηκε και το ιερό προσκύνημα της Παναγίας της Σουμελά, εδώ στην Καστανιά, που φέτος συμπληρώνει 60 χρόνια λαμπρής ιστορίας. Και σε αυτά στηριζόμενοι, θα ξεπεράσουμε την κρίση και θα δημιουργήσουμε με την χάρη του Θεού και της Παναγίας μας ένα καλύτερο μέλλον και για μας και για την πατρίδα μας.

Με αυτές τις σκέψεις και με αυτήν την ελπίδα, που στηρίζεται και σε σας τους νέους μας, οι οποίοι είστε η ελπίδα και το μέλλον του Ποντιακού Ελληνισμού και της πατρίδας μας, σας καλωσορίζω με πολλή αγάπη και στοργή στο ιερό προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά εδώ στη Βέροια, ως ποιμενάρχης της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης κι Καμπανίας, της Μητροπόλεως στην οποία ανήκει η Παναγία Σουμελά.

Σας καλωσορίζω θερμά και εύχομαι η φετινή συνάντησή σας εδώ να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την αγάπη σας για την ιστορία και τον πολιτισμό του Ποντιακού Ελληνισμού, να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη θέλησή σας να κρατήσετε ζωντανές τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα των πατέρων σας και να τα μεταδώσατε και σεις στις επόμενες γενιές.

Καλή παραμονή και καλή επιτυχία».

Image

Image

 

Image

Image

 

Image

 

 

 

Εμφανίσεις: 42911
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!