Η Τριπολιτσά εόρτασε την 191η Επέτειο της Αλώσεως και της απελευθέρωσής της

alosiΜε ιδιαίτερη λαμπρότητα εόρτασε την  Κυριακή  23η Σεπτεμβρίου 2012 η ιστορική Τριπολιτσά  την 191ην Επέτειο της Αλώσεως και της  απελευθέρωσής   της.

Σύσσωμος ο Ιερός Κλήρος και ο Ευσεβής  λαός της Τριπόλεως, παρουσία των Αρχόντων του Νομού και της Περιφερείας,  εκπροσώπου  της Κυβερνήσεως,  της  Ελληνικής Αστυνομίας, του Στρατού, τίμησαν  τους Ηρωικούς προγόνους τους, που με αυτοθυσία και αυταπάρνηση έδωσαν τη ζωή τους για τη λευτεριά της Τριπολιτσάς και κατ' επέκταση ολόκληρου του γένους.

Οι εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Τριπολιτσάς άρχισαν το πρωί  της Παρασκευής 21ης Σεπτεμβρίου,  με το Τρισάγιο το οποίο εψάλη   στο Μνημείο Αρχιερέων και Προκρίτων υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Αγωνιστών του 1821 και συνεχίστηκε με την κατάθεση στεφάνων από τις αντιπροσωπείες των μαθητών των Σχολείων της Περιφερείας και άλλων φορέων.

Το Σάββατο 22α Σεπτεμβρίου από της ανατολής του ηλίου,  η Τρίπολη φόρεσε τα γιορτινά της σημαιοστολίστηκε  και τις βραδινές ώρες φωταγωγήθηκε  απ' άκρη σε άκρη.

Την  Κυριακή μετά  την τέλεση  της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας η οποία πραγματοποιήθηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κωνσταντίας της Κύπρου κ.κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ και   του  Σεβ. Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, ακολούθησε   περί ώραν  10.30 δοξολογία  και μετά   το τέλος της δοξολογίας  εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από τον κ. Γεώργιον Πραχαλιά, τακτικό μέλος της Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών.

Ακολούθησε συγκέντρωση του Κλήρου, των Επισήμων και του Λαού στο  Μνημείο των Πεσόντων επί της πλατείας Άρεως, όπου και τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση,  κατάθεση στεφάνων και τηρήθηκε σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των ενδόξων νεκρών. Η  τελετή στο μνημείο των ηρωικώς αγωνισαμένων και  πεσόντων  έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Τέλος παρέλασαν σε κεντρικό δρόμο της Τριπολιτσάς, ( οδός Τάσου Σεχιώτη - πρώην Κέννεντυ)  η Φιλαρμονική  του Δήμου Τριπόλεως, αντιπροσωπίες  Αναπήρων Πολέμου, Οργανώσεων, Συλλόγων, Σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, Σωμάτων Ελληνίδων Οδηγών και Ελλήνων Προσκόπων με τις Σημαίες και τα Λάβαρά τους, καθώς  και Τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Οι εκδηλώσεις  για την Εορτή της Αλώσεως της Τριπολιτσάς  θα  ολοκληρωθούν  το βράδυ με χορούς και  καύση πυροτεχνημάτων στην κεντρική πλατεία της Πόλεως .

alosi1

alosi2

Εμφανίσεις: 32322
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!