Η ομιλία του Σεβ. Λαγκαδά στο Plovdiv της Βουλγαρίας

 lagk

Σε Διεθνές Συνέδριο, στα πλαίσια της A’ Εθνικής Διασκέψεως Διδασκάλων Ορθοδόξων Θρησκειών, το οποίο πραγματοποιήθηκε από την 28ην έως την 30ην Σεπτεμβρίου ε. έ. στο Plovdiv της Βουλγαρίας με θέμα: «Η πνευματική και ηθική εκπαίδευσις φοιτητών εις την σύγχρονον Βουλγαρίαν» συμμετείχε, ως εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Ελλάδος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, ο οποίος παρουσίασε εκτενή εισήγηση περί της αναλόγου εμπειρίας της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος και του εθνικού εκπαιδευτικού συστήματος στον τομέα της πνευματικής και ηθικής διαπαιδαγωγήσεως των μαθητών και φοιτητών.

Στην έναρξη της εισηγήσεώς του ο Σεβασμιώτατος αφού μετέφερε, ως εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Ελλάδος, τις συγχαρητήριες ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Ελλάδος προς τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Βουλγαρίας κ.κ. Μάξιμον και προς την Ιερά Σύνοδο για την εμπνευσμένη πρωτοβουλία της συγκλίσεως του Πρώτου αυτού Συνεδρίου τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε πως το έργο της θρησκευτικής εκπαιδεύσεως σήμερα, υπό την ορθόδοξον προοπτική, δεν αποτελεί απλώς ένα έργο προσφοράς και γνώσεων αλλά είναι μία διακονία προς τον κόσμο που συνδέεται με την εντολή του Κυρίου μας «Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη» υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι αυτή η εντολή του Κυρίου περί διδαχής είναι η βάση της ορθοδόξου κατηχήσεως και αποτέλεσε πάντοτε την προϋπόθεση για να υπάρχει η διδασκαλία μέσα στη ζωή της Εκκλησίας.

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο χαρακτηριστικό ιστορικό παράδειγμα των Αγίων Αποστόλων και Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου οι οποίοι μέσα από τη μόρφωση και την κατάρτιση μετέφεραν τη διδασκαλία του Χριστού στους βαλκανικούς λαούς ωφελώντας τα μέγιστα τον πολιτισμό τους.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης έκανε λόγο και για την έννοια του προαιρετικού και υποχρεωτικού στην εκπαίδευση σημειώνοντας ειδικότερα ότι το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία πρέπει να είναι υποχρεωτικό καθώς έτσι δίδεται η δυνατότητα στη μαθητειώσα νεολαία να αποκτήσει ερευνητικό πνεύμα.

Παράλληλα όμως, αναφέρθηκε και στο ελληνικό μοντέλο και στο πως το μάθημα αυτό τοποθετήθηκε στο περιθώριο και απέκτησε άλλο περιεχόμενο (Θρησκειολογία, Ιστορία των Θρησκειών) με αποτέλεσμα να ζητείται από μαθητές μικρής ηλικίας να αποκτήσουν και να συγκρατήσουν γνώσεις που είναι ασύμβατες με την ηλικία τους και που δεν εκφράζουν   το περιεχόμενο της διδασκαλίας της Ορθοδόξου Πίστεως δημιουργώντας έτσι έντονη ανησυχία για τη δομή και το λεγόμενο πιλοτικό πρόγραμμα που επιχειρείται σήμερα να δημιουργηθεί στην εκπαιδευτική κοινότητα της Ελλάδος.

Στη διάρκεια της εισηγήσεώς του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας προχώρησε και σε μία σύντομη αλλά απαραίτητη ιστορική αναδρομή όπου αναφέρθηκε διεξοδικώς στη συνολική προσφορά της Εκκλησίας στον τομέα της παιδείας και της εκπαιδεύσεως χρησιμοποιώντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την ίδρυση των πρώτων ιερατικών σχολών οι οποίες κάλυψαν τις ανάγκες και τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε τότε το επίσημο ελληνικό κράτος στην οργάνωση του επίσημου ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος.

Εξέφρασε, ωστόσο, την έντονη ανησυχία του καθώς, όπως σημείωσε, επιχειρείται σήμερα και κυρίως στον τομέα της ανωτάτης εκπαιδεύσεως μία συστηματική υποβάθμιση του ρόλου και της αξίας των Θεολογικών Σχολών.

Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης τόνισε ότι όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες σήμερα έχουν την υποχρέωση να συνεργαστούν και να χαράξουν μία κοινή στάση και αντιμετώπιση στα θέματα αυτά μεταφέροντας στην επίσημον πολιτεία το μήνυμα ότι ο λαός που υπηρετούμε είναι ο ίδιος λαός που υπηρετεί και η πολιτεία και επομένως οφείλουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα του πνευματικού, ηθικού και κοινωνικού του επίπεδου καθιστώντας κατανοητό ότι η Ορθοδοξία μεταφέρει το μοναδικό μήνυμα για τη σωτηρία του ανθρώπου, ένα μήνυμα που οδηγεί τον άνθρωπο υπερβατικώς από την παρούσα κατάσταση στην προοπτική της αιωνιότητος.

Εκφράζοντας για μία ακόμη φορά ο Σεβασμιώτατος τα συγχαρητήριά του για την πρωτοβουλία οργανώσεως του Διεθνούς Συνεδρίου τόνισε ότι ο δρόμος είναι μεν δύσκολος αλλά στην Ελλάδα υπάρχει ένας στίχος «ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία» και η ελευθερία την οποία μας χαρίζει ο Ιησούς Χριστός είναι κάτι που μας δίδει την δυνατότητα να αγωνιστούμε σεβόμενοι την ελευθερία όλων αλλά διεκδικώντας ταυτόχρονα και το δικαίωμα της ομολογίας της πίστεώς μας, η οποία ιστορικώς κράτησε τα έθνη μας, και το ελληνικό και το βουλγαρικό, σε συνοχή και ενότητα τα δύσκολα χρόνια της τουρκοκρατίας και που και σήμερα στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και πάλι μπορεί να μας κρατήσει με αυτοσυνειδησία και με ιδιοπροσωπία στη διεθνή κοινότητα.

Την επομένη, Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης χοροστάτησε εις τόν Όρθρον και προεξήρχε του Αρχιερατικού Συλλείτουργου στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης-Φιλιππουπόλεως συλλειτουργούντων του Μητροπολίτου Plovdiv κ. Νικολάου και μελών του Πατριαρχείου της Βουλγαρίας.

Image lagk2

 

Image

Εμφανίσεις: 33655
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!