Η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στον Λαγκαδά
- Δημιουργηθηκε στις Κυριακή, 28 Οκτωβρίου 2012
-
Γράφτηκε από τον/την Μητρόπολη Λαγκαδά - 15.01
-
Tην Κυριακή 28 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία η Αγίας μας Εκκλησία τιμά την Αγία Σκέπη και η Πατρίδα μας εορτάζει μία από τις σημαντικότερες και ενδοξότερες σελίδες της παγκοσμίου ιστορίας, το ηρωικό έπος του 1940, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης χοροστάτησε εις τόν Όρθρον και προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου-Λαγκαδά.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας εψάλη η επίσημος Δοξολογία για τον εορτασμό του ιστορικού έπους του 1940 προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου.
Στον γεμάτο από πιστούς Ιερό Ναό παρέστησαν ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Αναστασιάδης, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Λαγκαδά, εκπρόσωποι των σωμάτων Ασφαλείας και του Στρατού, με επικεφαλής τον Διοικητή της 194 MLRS Αντισυνταγματάρχη (ΠΒ) κ. Ιωάννη Μουστάκη, καθώς και αντιπροσωπίες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Λαγκαδά, οι οποίες με τις γαλανόλευκες σημαίες και τα λάβαρα ανά χείρας ετίμησαν όλους τους προγόνους μας που θυσιάστηκαν για την πατρίδα, καθώς και πολιτιστικοί σύλλογοι με τις παραδοσιακές τους φορεσιές.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε ο Διευθυντής του Β΄ Δημοτικού Σχολείου Λαγκαδά κ. Κωνσταντίνος Σεφερίδης ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στους ένδοξους αγώνες των προγόνων μας για μια ελεύθερη Πατρίδα.
Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του ανέφερε ότι σήμερα τιμούμε την Παναγία, που είναι και Μητέρα όλων των Χριστιανών, ενθυμούμενοι τις μεγάλες ευεργεσίες που χάρισε κατά πρώτον σε όλους τους ανθρώπους, από όποια φυλή και αν προέρχονται, και κατά δεύτερον διότι για μια ακόμα φορά στο έπος του 40 μας έδειξε και μας απέδειξε πόσο κοντά μας είναι και πόσο μεγάλη και υψηλή είναι η προστασία Της. Είναι η σημερινή ημέρα, όπως σημείωσε, μία μέρα που τιμούμε και ευχαριστούμε την Παναγία μας, διότι περιφρούρησε και περιφρουρεί το έθνος μας. Το ηρωικό εκείνο έπος του 40 είναι από τις πιο σημαντικές σελίδες της παγκοσμίου ιστορίας γιατί αν σήμερα λέμε ότι έχουμε προβλήματα, αν σήμερα λέμε ότι αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στην οικονομία και όλα εκείνα που αποτελούν συνεπαγωγικά αποτελέσματα της κρίσεως εκείνα τα χρόνια οι συνθήκες σε αυτό τον τόπο ήταν πολύ δυσχερέστερες.
Όμως, μέσα στην ψυχή του λαού μας υπήρχε μια δύναμις την οποία αντλούσε ο λαός μέσα από το κεφάλαιο της βεβαίας πίστεως που είχε προς τον Έναν και Αληθινό Θεό. Δεν είχε την πίστη ως υποκατάστατο ψυχικής λειτουργίας, ούτε σαν ένα μοχλό που θα του ενίσχυε απλώς και μόνον την αυτοπεποίθησή του αλλά είχε την πίστη ως βέβαιο γεγονός, γιατί μιλούσε και επικοινωνούσε με τον Ένα και Αληθινό Θεό, επικοινωνούσε με την Παναγία και τους Αγίους, εβίωνε αυτή την άμεση επικοινωνία.
Οι άνθρωποι τότε δεν ήταν άγιοι ή τέλειοι. Ήταν άνθρωποι αμαρτωλοί όπως και εμείς. Αλλά ποιά είναι η διάφορα ενός απίστου αμαρτωλού από έναν αμαρτωλό που πιστεύει; Ο μεν άπιστος μένει στο αδιέξοδο των επιλογών του, που τον οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αποτυχία, ενώ αντίθετα ο πιστός αναγνωρίζει την αμαρτωλότητά του. Ξέρει ποιος είναι και ζητάει το έλεος του Κυρίου.
Και ο Θεός που είναι ο Πατέρας μας ξέρει ποιοι είμαστε και εκείνο που μας σώζει είναι το έλεος του Θεού, είναι το θάρρος που έχουμε απευθυνόμενοι προς τον Πατέρα με συνείδηση να ζητούμε την κατανόησή Του και το έλεός Του και Εκείνος μας χαρίζει τα πάντα δίδοντάς μας τη δυνατότητα να ξεπεράσουμε όχι με θεωρία αλλά με συγκεκριμένα γεγονότα όπως αυτά που ακούσθηκαν στη σημερινή Ευαγγελική περικοπή. Ό,τι έκανε ο Κύριος ή ό,τι πράττει δια το ανθρώπινο γένος μέχρι της συντελείας του κόσμου το πράττει από αγάπη, γιατί αυτή είναι η μόνη λέξη που ταυτίζεται με το όνομα του Ιησού Χριστού, και μάλιστα είναι Εσταυρωμένη Αγάπη. Αυτή η αγάπη, τόνισε ο Σεβασμιώτατος Ποιμένάρχης μας, για εμάς βγαίνει μέσα από τη θυσία, μέσα από τον Σταυρό, μέσα από τον πόνο έστω και αν εμείς γελάμε, περιφρονούμε, γυρίζουμε την πλάτη. Εκείνος στέκεται πάντοτε δίπλα μας, και μαζί του στέκεται η Παναγία μας, η Μητέρα Του και Μητέρα όλων μας.
Σήμερα λοιπόν, καθώς έρχονται να ενταφιάσουν κάποιοι είτε την ιστορική μνήμη, είτε την πορεία του τόπου μας, είτε το μέλλον της πατρίδος μας πρέπει να ξυπνήσουμε και να δούμε το αιώνιο παράδειγμα του Ιησού Χριστού και να ανοίξουμε τα φτερά της πίστεως και να στηρίξουμε την πορεία της ζωής μας σε Εκείνον που είναι ο Αληθινός Φίλος, που εκπληρώνει ό,τι έχει υποσχεθεί, που είναι η Ζωή και η Ανάστασις.
Αυτές τις δύσκολες ώρες που περνούμε, σημείωσε ο Σεβασμιώτατος, η Παναγία είναι κοντά μας, δεν μας έχει εγκαταλείψει. Εμείς μπορεί να έχουμε φύγει από την αγκαλιά Της, όπως φεύγουν τα παιδιά από την αγκαλιά της μάνας. Όπως, όμως, η μάνα τρέχει και αγκαλιάζει το παιδί της, έτσι και η Παναγία μας αγκαλιάζει όλους μας και μας καλεί να γυρίζουμε πίσω σε Αυτή την όμορφη κοινωνία της χάριτος και της ευλογίας.
Γιατί κοντά στον Θεό και κάτω από την σκέπη της Παναγίας και οι δύσκολες στιγμές γίνονται εύκολες και ο πόνος απαλύνεται και η απελπισία απαλύνεται και η ελπίδα είναι πάντοτε ζωντανή. Όταν ο άνθρωπος στηρίζει τη ζωή του και την ελπίδα του στον Κύριο εκεί υπάρχει και η μακαριότης και η ευτυχία και πρέπει να το καταλάβουμε ότι ο Θεός είναι παρών, είναι ζωντανός, είναι υπαρκτός. Κάποιοι καλλιέργησαν και καλλιεργούν την αθεΐα και την αποστασία. Αυτοί όμως που δηλώνουν άθεοι στην πραγματικότητα λένε τη μεγαλύτερη ομολογία. Γιατί το να είναι κάποιος άθεος και να το ομολογεί ταυτόχρονα χωρίς τη θέλησή του είναι σαν να ομολογεί ότι υπάρχει Θεός. Το στερητικό α τοποθετείται για να αναιρέσει μία υποστατική ιδιότητα, οντολογική, περιγραφική. Έτσι και το Θεός-αθεος.
Αυτό το Γένος και αυτός ο τόπος είχε το προνόμιο αυτής της ζωντανής και ουσιαστικής σχέσης με τον Θεό. Απλώστε λοιπόν , προέτρεψε ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Ιωάννης, τα χέρια, ανοίξτε τις καρδιές σας, μιλήστε στο Επουράνιο Πατέρα, μιλήστε στην Παναγία μας και Αυτοί θα μας ακούσουν αρκεί και εμείς να θελήσουμε να εφαρμόσουμε το θέλημα Τους που είναι ένα θέλημα για τη δική μας προκοπή και για τη δική μας σωτηρία. Διότι αυτό θέλει ο Θεός από εμάς. Όχι θελήματα εξουσιαστικά και καταναγκαστικά αλλά να είμαστε χαρούμενοι και ευτυχισμένοι όπως κάθε πατέρας χαίρεται με τη χαρά του παιδιού του. Έτσι και ο τόπος αυτός, η πατρίδα μας, η Μακεδονία μας, η Ελλάδα μας αλλά και ο Λαγκαδάς είχε μεταξύ των άλλων ήρωες της πίστεως, Αγίους, Οσίους, Μάρτυρες που τίμησαν και την Εκκλησία αλλά και την Πατρίδα μας.
Μετά το περας της Δοξολογίας ετελέσθη από τον Σεβασμιώτατο, παρουσίᾳ του Δημάρχου Λαγκαδά και εκπροσώπων του Στρατού και της Αστυνομίας επιμνημόσυνη Δέηση στο μνημείο των πεσόντων Ηρώων του Λαγκαδά, καθώς και κατάθεση στεφάνων στη μνήμη αυτών που θυσιάστηκαν για την Πατρίδα μας.
Ακολούθησε στη συνέχεια και παρά το δυσμενές του καιρού, λόγῳ βροχοπτώσεως, η καθιερωμένη παρέλαση με αντιπροσωπείες τμημάτων από τα Σχολεία των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, Πολιτιστικών και Αθλητικών Συλλόγων και Τμημάτων του Στρατού.
- Εμφανίσεις: 41545