Κοπή βασιλόπιτας σε Ι. Μονές στον Λαγκαδά

DSC 0210

Την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας ετέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, σε τρεις από τις  Ιερές Μονές της Ιεράς Μητροπόλεως μας.
Την Πέμπτη, 3 Ιανουαρίου 2013, ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε και έκοψε την πατροπαράδοτη βασιλόπιτα, εις την Ιερά Μονή Παντοκράτορος – Μελισσοχωρίου, παρουσίᾳ του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αρχιμαδρίτου Κυρίλλου και της αδελφότητος αυτής.
Κατά την ομιλία του προς τους πατέρες της Ιεράς Μονής, ο Μητροπολίτης τους συνεχάρη για το πλούσιο πνευματικό έργο που επιτελούν και παράλληλα τους ευχήθηκε Καλή Χρονιά, Χρόνια Πολλά με υγεία και δύναμη.

Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος, Αρχιμ. Κύριλλος, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννη, για την παρουσία και την ευλογία του εις την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας, εξέφρασε τη χαρά του για την αγάπη που δείχνει ο Μητροπολίτης στα Μοναστήρια και το μοναχισμό της επαρχίας μας, ενώ του ευχήθηκε με τη σειρά του Καλή Χρονιά και καλή δύναμη στο πολυεύθυνο και πολυσχιδές έργο  της Μητροπόλεως.
Την Παρασκευή, 4 Ιανουαρίου, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο και την Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών των Θεοφανείων, εις τον Ιερόν Μητροπολιτικόν Ναόν Αγίας Παρασκευής-Λαγκαδά.

Κατά την ομιλία του αναφέρθηκε εκτενώς εις τα σημερινά ακουσθέντα  τροπάρια και αναγνώσματα της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης τονίζοντας ότι η αγάπη του Θεού είναι εκείνη που φανερώνεται διαχρονικά στην ιστορία του ανθρωπίνου γένους, υπερβαίνει πάντοτε την ανθρώπινη αμαρτία και την παραβλέπει, αλλά κυρίως την καταργεί, διότι το έργο του Θεού είναι έργο αγάπης και αναπλάσεως. Η ανάπλασις της ανθρωπίνης φύσεως είναι η υπόθεση που δεσπόζει στη μεγάλη Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων την οποία καλούμεθα να εορτάσουμε και να βιώσουμε μέσα στην καρδιά μας όλα αυτά τα υπέροχα μηνύματα. Η ανάπλαση συντελείται και πραγματώνεται δι΄ ύδατος και Πνεύματος Αγίου.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι παρόλο που φτάσαμε σήμερα σε αυτό το σημείο κανείς δεν ομιλεί για μετάνοια, διότι διά της μετανοίας σβήνει το παρελθόν και αρχίζει ένα καινούργιο μέλλον  

Εν συνεχείᾳ, μετέβη εις την Ιερά Μονή Αγίου Θεοδώρου-Γαβρά, όπου παρουσίᾳ της Καθηγουμένης Εμμελίας μοναχής και της συνοδείας αυτής έκοψε την πατροπαράδοτη βασιλόπιτα.

Κατόπιν, παρουσίᾳ της αδελφότητος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος-Πέντε Βρύσεων με επικεφαλής τον Καθηγούμενο Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Ισαάκ Τσαπόγλου, ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε και έκοψε την βασιλόπιτα, απευθύνοντας λόγους πνευματικής ωφελείας και ευχόμενος προς όλους τους παρευρισκομένους πατέρες Καλή Χρονιά και Χρόνια Πολλά.

DSC 0223

IMG 0008

Εμφανίσεις: 66491
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!