H διπλή γιορτή Έθνους και Ορθοδοξίας στη Μητρόπολη Λαγκαδά

lagkada

Με την δέουσα λαμπρότητα εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης η διπλή Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821.

Την Δευτέρα 25η Μαρτίου, ανήμερα της Μεγάλης Θεομητορικής Εορτής του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά χοροστάτησε του Όρθρου, προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και της επισήμου Δοξολογίας επί τη απελευθέρωση εκ Οθωμανικού Ζυγού το 1821, εις τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής.

Στο κατάμεστο από πλήθους πιστών Ιερό Μητροπολιτικό Ναό  παρέστησαν εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, καθώς και αντιπροσωπείες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Λαγκαδά, οι οποίες με τις γαλανόλευκες σημαίες και τα λάβαρα ανά χείρας τίμησαν τους προγόνους μας που θυσιάστηκαν για την πατρίδα, καθώς και πολιτιστικοί σύλλογοι με τις παραδοσιακές τους φορεσιές.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στην μεγάλη σημερινή διπλή εορτή λέγοντας ότι η σημερινή εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, του ευχάριστου αυτού αγγέλματος προς ολόκληρο τον κόσμο που εορτάζει σήμερα η Αγία μας Εκκλησία ανά την Οικουμένη είναι η Εορτή της Πίστεως, διότι σήμερα εορτάζουμε την ελευθερία του ανθρωπίνου γένους από την δουλεία, την φθορά, την αμαρτία  και την συνέπεια αυτών, τον θάνατο. Ελευθερία  από  την φθορά, Ελευθερία από τον θάνατο, Ελευθερία από κάθε τι που αλλοτριώνει τον άνθρωπο. Μία  Ελευθερία που μας χαρίζει ο Σαρκωθείς Υιός και Λόγος του Θεού, ο εκ Πνεύματος Αγίου και Μαρίας της Παρθένου Σαρκωθήνε καταδεξάμενος Κύριος ημών Ιησούς Χριστός.

Αλλά σήμερα εορτάζουμε και την μεγάλη ημέρα της Ελευθερίας της Πατρίδος και του Τόπου μας συνέχισε ο Σεβασμιώτατος. Μίας Πατρίδος Ηρώων και Αγίων, μίας Πατρίδος που τα χώματα της είναι ποτισμένα με το αίμα όλων εκείνων που δεν αγάπησαν τίποτα περισσότερο από τον Θεό και τον συνάνθρωπό τους και για του Χριστού την Πίστη και της Πατρίδος την Ελευθερία, δόθηκε αυτός ο αγώνας, ο οποίος είχε σαν καρποφορία την δικιά μας την σημερινή Ελευθερία την οποία δυστυχώς την χάνουμε μέρα με την ημέρα, χάνοντας τα δικαιώματά μας τα πνευματικά, τα υλικά και οδηγούμεθα σε μία δουλεία την οποία την μεθοδεύουν παγκόσμιες σκοτεινές δυνάμεις.

Είναι η σημερινή ημέρα πολύ ξεχωριστή γιατί ο Ελληνισμός δοκιμάζεται. Τα παιδιά μας, είπε, που αποτελούν την ελπίδα και το αύριο πρέπει να κρατήσουν μέσα τους πολύ καλά αυτή την ιστορική περίοδο και να θυμούνται πως χωρίς αγώνα δεν κατακτάται τίποτα και χωρίς αγώνα δεν μπορεί να διατηρηθεί η Ελευθερία ως αγαθόν το οποίο μας παρείχαν οι πατέρες μας και οι παππούδες μας.

Μετά το πέρας των Λατρευτικών Εκδηλώσεων ακολούθησε η κατάθεση Στεφάνων στον χώρο του Ηρώου της Πόλεως και η καθιερωμένη παρέλαση  με αντιπροσωπείες τμημάτων από τα Σχολεία των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, Πολιτιστικών και Αθλητικών Συλλόγων και Τμημάτων του Στρατού.

lagkada2

lagkada3

Εμφανίσεις: 45133
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!