Η εορτή του Ευαγγελισμού στο Αίγιο

aig

Την παραμονή της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης Αιγίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου και συμπροσευχομένου του Σεβασμιωτάτου Mητροπολίτη Καλαβρύτων κ. Αμβροσίου.

Τους ύμνους απέδωσε Χορός Ιεροψαλτών υπό την Διεύθυνση του Μουσικοδιδασκάλου κ. Βασιλείου Μπίκου. Τον Θείο Λόγο θα κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιερώνυμος Νικολόπουλος, Β΄ Γραμματεύς της Ιεράς Συνόδου, με θέμα: «Ούκ έδωκεν ημίν ο Θεός πνεύμα δειλίας αλλά δυνάμεως».

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην Παλαιά Διαθήκη και στην πάλη του Θεού με τον Ιακώβ, όπου ο Θεός στο τέλος ευλογεί τον Ιακώβ και του δίνει το όνομα Ισραήλ, δηλαδή αυτός που πάλεψε με το Θεό.

Μέσα από μια διήγηση του Γεροντικού, όπου ένας μοναχός κάνοντας προσευχή και δυνατό πνευματικό αγώνα, τον επεσκίασε η χάρη του Θεού και φάνηκε απέναντι στον διάβολο που τον πολεμούσε ως ένα μαχόμενο λιοντάρι, κάνοντας τον ίδιο τον διάβολο να τρομάξει και να εγκαταλείψει τον πόλεμο εναντίον του.

Ένα χαρακτηριστικό ακόμα παράδειγμα είναι η αντιπαράθεση του Προφήτη Ηλία με τους ιερείς του Βάαλ, όπου ο Προφήτης, αφού είχε ετοιμάσει το θυσιαστήριο και είχε βρέξει τα ξύλα, προσευχήθηκε και ήρθε το πυρ της θεότητας και έπιασαν τα ξύλα φωτιά, καταδεικνύοντας ότι όταν ο άνθρωπος κάνει την απαραίτητη προετοιμασία, έρχεται ο Θεός και τον ενισχύει στον αγώνα του. Ο άνθρωπος θα πρέπει να παλεύει διαρκώς με τον Θεό και να τον προκαλεί να τον νικήσει.

Αυτό που υπάρχει στην Εκκλησία μας είναι το αγωνιστικό φρόνημα, το αίμα των μαρτύρων, με κυρίαρχο πρόσωπο αυτό της Παναγίας μας. Η εορτή του Ευαγγελισμού μας δείχνει γιατί η Παναγία μας είναι πάνω ακόμα και από τους μάρτυρες. Αν και κινδύνευε από λιθοβολισμό, επειδή θα ήταν μια μητέρα εκτός γάμου, ωστόσο δεν σκέφτηκε την ζωή της, αλλά πώς θα πραγματοποιούσε το θέλημα του Θεού, αφού πρώτα με θάρρος είχε πάρει την διαβεβαίωση από τον Αρχάγγελο ότι αυτό που θα γινόταν θα ήταν εκτός αμαρτίας.

Ο Θεός μας ζητάει να αντέξουμε όλους τους πειρασμούς, όλες τις θλίψεις που μας βασανίζουν και να αγωνιστούμε παίρνοντας ως παράδειγμα το μαρτυρικό φρόνημα των Αγίων, αλλά και την γενναιότητα των προγόνων αγωνιστών του Έθνους μας και να εμπιστευτούμε σ’ Αυτόν την ζωή μας.

Μετά το πέρας του Πανηγυρικού Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος τίμησε τον κ. Παναγιώτη Σπηλιόπουλο, Διευθυντή του Ραδιοφωνικού Σταθμού «Διακονία και Μαρτυρία» της Ιεράς Μητροπόλεως, για την εικοσαετή προσφορά του.

aig2

aig3

Εμφανίσεις: 47030
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!