Τιμή στους Ήρωες της Πίστεως και της Πατρίδος (ΦΩΤΟ)
- Δημιουργηθηκε στις Δευτέρα, 13 Μαΐου 2013
-
Γράφτηκε από τον/την Ι.Μ. Φθιώτιδος - 13.50
-
Ράσο και φουστανέλα μαζί κάτω από την σκέπη της Παναγίας έδωσαν το Μάιο του 1822 την μεγάλη μάχη της Ιεράς Μονής Αγάθωνος, η οποία επέφερε μεγάλες απώλειες στη στρατιά του Δράμαλη, που κατέβαινε προς τη νότιο Ελλάδα. Στη μάχη αυτή θυσιάστηκαν 32 πατέρες του Μοναστηριού της Αγάθωνος και πολλοί αγωνιστές της περιοχής.
Αυτούς τους ήρωες της πίστεως και της πατρίδος τίμησε η Ιερά Μονή Αγάθωνος την Κυριακή του Θωμά 12 Μαΐου με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Νικολάου και με αποκαλυπτήρια Μνημείου στο προαύλιο της Μονής εις τιμήν και μνήμην των πεσόντων πατέρων και κατοίκων των γύρω χωριών κατά τη μάχη, με καλλιτεχνική μαρμάρινη συμβολική παράσταση που φιλοτέχνησε ο μαρμαρογλύπτης κ. Ονούφριος Δεσύπρης.
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αφού πρώτα αναφέρθηκε στην αξία της πίστεως ετόνισε την αξία της θυσίας του ιερού Κλήρου και των Μοναστηριών στον αγώνα του 1821 και το χρέος πάντων των Ελλήνων να τιμούν με ευγνωμοσύνη εκείνους που προέταξαν τα στήθη και εθυσίασαν τη ζωή τους χάριν της πίστεως και της πατρίδος.
Το ράσο και η φουστανέλα ενώθηκαν στην Ελλάδα και έδωσαν τον αγώνα της ελευθερίας.
Τα Μοναστήρια μας προσέφεραν ότι είχαν ακόμα και τα ιερά σκεύη για την ενίσχυση του αγώνα και οι Μοναχοί μας πήραν σταυρό και σπαθί και έπεσαν στη μάχη θυσιαζόμενοι για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία.
Εμείς ως άνθρωποι της Εκκλησίας, που αγαπούμε και την πατρίδα μας θα διαλαλούμε στο λαό, γιατί πιστεύουμε ότι η λήθη είναι ο τάφος των ιδανικών και αξιών και η αποκατάστασή τους από άλλες φαινομενικές αξίες, εφήμερες και σύγχρονες θα ισοπεδώσει τους λαούς και τα έθνη.
Μετά τη Θεία Λειτουργία, στην οποία έψαλλε ο Καθηγητής, Πρωτοψάλτης και τ. Σχολάρχης της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας κ. Στυλιανός Μαστρογιάννης, μετέβησαν όλοι εν πομπή και κάτω από τις χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες στο χώρο του Μνημείου όπου τελέσθηκε πρώτα τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων κατά την μάχη της Αγάθωνης και στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος, ο Καθηγούμενος Αρχιμ. Δαμασκηνός και η χορηγός κα. Βασιλική Βασιλείου έκαμαν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου, το οποίο όλοι εθαύμασαν για την σύλληψη της παραστάσεως και την καλλιτεχνική απόδοση.
Ακολούθως ο Πανοσιολ. Καθηγούμενος της Μονής π. Δαμασκηνός παρουσίασε τους παρουσιασμένους, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την παρουσία του και αναφέρθη εν συντομία στην ιστορία και προσφορά της Ιεράς Μονής Αγάθωνος ανά τους αιώνας. Δεύτερος ομιλητής ήταν ο συγγραφέας κ. Θεόκτιστος Λαϊνάς, ο οποίος με γλαφυρότητα χρησιμοποιώντας ιστορικά κείμενα αναφέρθηκε στη μάχη της Αγάθωνης.
Τρίτος ομιλητής ήταν ο ιστορικός και Λαμιώτης κ. Γεώργιος Γραμματίκας, ο οποίος αναφέρθηκε στη σύγχρονη πολεμική που δέχεται η ιστορία μας από εξωτερικούς και εσωτερικούς εχθρούς της Ελλάδος.
Στη συνέχεια κατετέθηκε στεφάνι εκ μέρους του Συλλόγου Ιστορικού Πολεμικού Αρχείου Στερεάς Ελλάδος.
Η όλη σεμνή εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο τον οποίο έψαλλαν όλοι μαζί.
Την Θεία Λειτουργία και την τελετή των αποκαλυπτηρίων παρακολούθησαν εκατοντάδες προσκυνητές και όλη η ανωτάτη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.
Συγκεκριμένα παρέστησαν ο επίτιμος Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγός ε.α. Δημήτριος Γράψας, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θωμάς Στάικος, ο Βουλευτής κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης και ο τ. Βουλευτής κ. Θεόδωρος Χειμάρας, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων κ. Παναγιώτης Φώσκολος, ο Δήμαρχος Μακρακώμης Ευθύμιος Παπαευθυμίου, ο Στρατηγός Διοικητής της ΜΕΡΥΠ Κωνσταντίνος Βλάχος με το επιτελείο του, ο Διοικητής του ΚΕΥΠ Αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Γιωτόπουλος, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος Απόστολος Κασκάνης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδος κ. Κωνσταντίνος Νικολάου και πολλοί ε.α. Στρατηγοί εξ Αθηνών.
- Εμφανίσεις: 53712