Μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο στην Ι.Μ. Λαγκαδά (ΦΩΤΟ)

mnimos.lagkada

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, την Τρίτη 29 Μαίου 2013, ετέλεσε εις τον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου – Λαγκαδά Αρχιερατικό Μνημόσυνο επί τῇ μνήμῃ του τελευταίου Αυτοκράτορος του Βυζαντίου, Κωνσταντίνου ΙΑ΄ Παλαιολόγου και των ηρωϊκών συναθλητών Αυτού καθώς επίσης και επί τῇ μνήμῃ όλων εκείνων οι οποίοι αγωνίστηκαν στα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν, ούτως ώστε εμείς σήμερα να απολαμβάνουμε το μεγάλο αγαθό της ελευθερίας.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας επεσήμανε τη σπουδαιότητα της διατήρησης της ιστορικής μας μνήμης, διότι αν χάσουμε τη μνήμη μας τότε οδηγούμαστε, όπως χαρακτηριστικώς ετόνισε, σε ένα πνευματικό αδιέξοδο που οδηγεί στην πλήρη αποδιοργάνωση και αποδόμηση της προσωπικότητος του κάθε ανθρώπου αλλά και ολόκληρου του γένους μας.

Μέσα από την ιστορική μνήμη πρέπει να αντλούμε τα διδάγματα που είναι απαραίτητα, γιατί η ιστορία δεν αφορά μόνο στο παρελθόν αλλά είναι και εκείνη η οποία αναγράφεται και καταγράφεται στο παρόν για να θυμίζει στις μελλοντικές γενιές ποια είναι η κατάσταση στην οποία ζούμε εμείς σήμερα.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Ιωάννης αναφέρθηκε στο ιστορικό γεγονός  της αλώσεως και επεσήμανε ότι η άλωση της πόλεως δεν είναι κάτι στιγμιαίο αλλά είναι κάτι το οποίο πέρασε μέσα από αιώνες, μέσα από εκατονταετηρίδες με πολλά λάθη και σφάλματα από τους διοικούντες, όπως τους άρχοντες και τους αυτοκράτορες αλλά και τον λαό καθώς επίσης και τον στρατό.

Σε αυτό το σημείο επεσήμανε τα τρία σημαντικότατα σημεία τα οποία πρέπει να προσδιορίσουμε κατά συγκεκριμένο τρόπο.

Το πρώτο από αυτά ήταν η εσωτερική διένεξη, η διαίρεση, ο εσωτερικός διχασμός πολιτικός, στρατιωτικός και οικονομικός.

Το δεύτερο  και πολύ σημαντικό κεφάλαιο ήταν οι εξαγωγές. Δεν παρήγαγαν τίποτα και έτσι υπήρχαν μόνο εισαγωγές από άλλες χώρες με ό,τι αυτό συνεπάγεται, όπως η οικονομική εξαθλίωση και ο οικονομικός μαρασμός και τέλος, όπως χαρακτηριστικώς ετόνισε, και το πιο σημαντικό από τα τρία σημεία είναι ότι οι άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το θέλημα του Θεού και Τον θυμήθηκαν μόνο όταν το τέλος πλησίαζε και ήταν προ τον πυλών.

Γι΄ αυτούς και για πολλούς άλλους λόγους «ἡ Πόλις ἐάλω». Έπεσε η Πόλις αλλά δεν έπεσε το φρόνημα και η πίστη, διότι αυτοί που γλύτωσαν από τους σφαγιασμούς και από τις φρικτές στιγμές της αλώσεως συνέχισαν την παράδοση, την πίστη των πατέρων και για 400 ολόκληρα χρόνια κράτησαν αυτή την πίστη αναμμένη, την προσδοκία δηλαδή για την ελευθερία.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Ιωάννης προέτρεψε το παριστάμενο εκκλησίασμα καθώς και όλον τον κόσμο να σκεφτεί που οδηγείται η κοινωνία μας, όταν απο-χριστιανοποιείται, όταν ξεριζώνεται η πίστη προς τον Χριστό.

Ζήτησε επίσης να παρακολουθήσουμε που οδηγείται η κοινωνία μας, όταν η οικονομική εξαθλίωση αποτελεί μάστιγα που οδηγεί στον αφανισμό της νεολαίας που είναι το μέλλον και το αύριο του τόπου, και τέλος κάλεσε να προβληματιστούμε στο μεγάλο κεφάλαιο της πίστεως.

mnimos.lagkada0

mnimos.lagkada1

mnimos.lagkada2

mnimos.lagkada3

mnimos.lagkada4

mnimos.lagkada5

 

 

Εμφανίσεις: 53860
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!