Ο Σητείας Ευγένιος στην Ι.Μ. Παναγίας Βρυωμένου

bryomenoy kataskinosi

Με τις ευχές και ευλογίες του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγενίου συνεχίζονται και φέτος στην Ιερά Μονή Παναγίας Βρυωμένου Μεσελέρων Ιεράπετρας οι παιδικές εκκλησιαστικές κατασκηνώσεις.

Οι κατασκηνώσεις στην Ι. Μονή Βρυωμένου ξεκίνησαν τη Δευτέρα 8 Ιουλίου και ολοκληρώνονται την Κυριακή 14 Ιουλίου. Περίπου σαράντα παιδιά από διάφορες Ενορίες της Μητροπολιτικής περιφέρειας φιλοξενούνται σε μία κατασκηνωτική περίοδο, υπό την καθοδήγηση του Εφημερίου Κάτω Χωρίου Αιδεσιμολ. π. Γεωργίου Μανθαιάκη και τη βοήθεια του Αιδεσιμολ. Εφημερίου Μεσελέρων π. Ιωάννου Τράκου και των εθελοντών συνεργατών τους.

Οι χώροι της Μονής ξαναζωντάνεψαν και φέτος από τις χαρούμενες φωνές μαθητών, που παρακολουθούν τα μαθήματα των Κατηχητικών Συνάξεων. Το γεμάτο ημερήσιο πρόγραμμά τους ξεκινά με την έπαρση της σημαίας και την πρωινή προσευχή και κλείνει με το Απόδειπνο.

Πέρα από την κοινή προσευχή στον κατάγραφο βυζαντινό ναό της ιστορικής Μονής, τα παιδιά ακολουθούν ένα πλούσιο πρόγραμμα με ευκαιρίες αληθινής ψυχαγωγίας με εκπαιδευτικά  παιχνίδια, θεατρικά σκέτς, διαγωνισμούς, ύμνους και τραγούδια.

Ακόμα, τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να εξομολογηθούν και να κοινωνήσουν των Αχράντων Μυστηρίων και να ακούσουν το «Αγιογραφικό ανάγνωσμα», κάτω από την σκιά του πυκνού φυλλώματος των δέντρων στον περίβολο της Μονής.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος επισκέφθηκε τους χώρους της κατασκήνωσης, όπου έγινε δεκτός με ενθουσιασμό και χαρά από τους Πατέρες και τους μικρούς κατασκηνωτές.

Ακολούθησε η Ακολουθία του Εσπερινού στο κατάγραφο Καθολικό της Μονής, όπου διατηρούνται άριστα τοιχογραφίες εξαιρετικής ταχνοτροπίας από το έτος 1401, κατά την οποία χοροστάτησε ο Σεβ. και έψαλλαν οι Πατέρες με τα παιδιά.

Στη συνέχεια ο Σεβ. κάθισε στον αύλειο χώρο και συνομίλησε με τα παιδιά. Όπως, τόνισε πρέπει να θεωρούν μεγάλη ευλογία και τιμή να βρίσκονται σε ένα ιστορικό και αγιασμένο τόπο, όπως είναι η παλαίφατη και ιστορική Ιερά Μονή Βρυωμένου, ένα μοναδικό μνημείο πολιτισμού και ιστορίας του τόπου μας.

Επίσης, επεσήμανε, πως μακριά από τα σύγχρονα μέσα της τεχνολογίας, τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, το κινητό τηλέφωνο, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, θα βοηθηθούν να  ανακαλύψουν τον πραγματικό τους εαυτό και ένα άλλο άνθρωπο κρυμμένο μέσα τους, γιατί απερίσπαστα και ανεμπόδιστα θα μπορέσουν να προσεγγίσουν πρώτα τον εσωτερικό τους κόσμο και ύστερα τους συμμαθητές τους και τον Θεό.

Γιατί στο ασφαλές περιβάλλον της εκκλησιαστικής κατασκήνωσης τα παιδιά συμβιώνουν αδελφικά με τους συμμαθητές τους, αναπτύσσουν ισχυρές φιλίες, κοινωνικοποιούνται και γνωρίζουν τον κοινοτικό και κοινοβιακό τρόπο ζωής.

Τέλος, ο Σεβ. τους μετέφερε τις προσωπικές εμπειρίες τόσο του ίδιου όσο και των πολλών προσκυνητών που συνόδευε από την πρόσφατο προσκύνημα σε Ιερές Μονές και προσκυνήματα των Μητροπόλεων της Μακεδονίας, (Φλώρινα, Καστοριά, Βέροια, Θεσσαλονίκη), των Σκοπίων και τη Βορείου Ηπείρου.

bryomenoy kataskinosi2

bryomenoy kataskinosi3

Εμφανίσεις: 58705
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!