Πανηγύρισε η Ιερά Μονή Ασωμάτου Βαυκερής

leuk-theof

Την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013 πανηγύρισε η παλαιά, διαλελυμένη σήμερα, Ιερά Μονή Ασωμάτου Μιχαήλ Βαυκερής Λευκάδος, επ” ευκαιρία της εορτής του εν Χώναις θαύματος του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Της ιεράς πανηγύρεως προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος κ. Θεόφιλος, περιστοιχιζόμενος από ιερείς της περιοχή, ο οποίος απευθύνθηκε στους ευσεβείς προσκυνητές στο τέλος της Θ. Λειτουργίας και τους κάλεσε να συσστρατευθούν στον πολυμέτωπο αγώνα της τοπικής μας Εκκλησίας για την αναστήλωση και την επαναλειτουργία των παλαίφατων μοναστηριών της Επαρχίας μας.

Ευχήθηκε δε και έκανε έκκληση στους κατοίκους της γύρω περιοχής και τους αποδήμους να μιμηθούν τους δωρητές της αναστήλωσης άλλων Μονών, όπως Αγ. Γεωργίου στο Μαραντοχώρι, Αγ. Νικολάου στο Νικολή, Αγ. Νικολάου στην Ιρά και να προχωρήσουν στην εκπόνηση των αναγκαίων μελετών και την έναρξη έργων και στην Ιερά Μονή Ασωμάτου.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Διάκονος π. Ιωαννίκιος Ζαμπέλης, κάνοντας αναφορά στην πίστη της Εκκλησίας μας για τον πνευματικό -αόρατο κόσμο και την προστασία των Αγίων Αγγέλων προς τους βαπτισμένους Χριστιανούς, στην τιμή των Αγγέλων ειδικά από τους μοναχούς που καλούνται να τους έχουν ως πρότυπα, αλλά και στη λυσσώδη προσπάθεια που γίνεται στις μέρες να ξεθεμελιωθεί η παρουσία της Εκκλησίας του Χριστού από τις πανάρχαιες κοιτίδες της (Μ. Ανατολή) και το δημόσιο βίο της χώρα μας, προσπάθεια ανάλογη με των ειδωλολατρών που επεχείρησαν να καταστρέψουν το προσκύνημα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στις Κολοσσές της Φρυγίας, η οποία όμως  απέτυχε χάρη στη θαυμαστή παρέμβαση του Αρχιστρατήγου.

Η Ιερά Μονή του Ασωμάτου Μιχαήλ ιδρύθηκε από την πλούσια οικογένεια Κονιδάρη και βρίσκεται λίγο έξω από τη Βαυκερή σε μια κατάφυτη και πλούσια κοιλάδα. Αν και ερειπωμένο πια, υπήρξε ένα από τα πιο πλούσια μοναστήρια του νησιού, με μεγάλη προσφορά στον τόπο και τον λαό του. Υπολογίζεται ότι ιδρύθηκε το 16ο αι., στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και άκμασε από το 18ο αι., επί Ενετών.

Ο αρχικός ναός ήταν μια μικρή μονόχωρη αίθουσα με σαμαρωτή ξύλινη στέγη και συμπληρωνόταν από μικρά χαμηλά κελιά. Το καθολικό του ναού έχει σημαντικές τοιχογραφίες, που χρονολογούνται μεταξύ 16ου – 17ου αι. και κάλυπταν τότε όλο το ναό.

Τα κτίσματα γύρω από το καθολικό, ερειπωμένα μεν, αλλά δείγματα αξιόλογης αρχιτεκτονικής, απομένουν σιωπηλοί μάρτυρες του περασμένου μεγαλείου της Μονής, που ανέδειξε σπουδαίες μορφές της τοπικής Εκκλησίας στα χρόνια της ακμής της.

Το μοναστήρι πανηγυρίζει στις 6 Σεπτεμβρίου, σε ανάμνηση του εν Χώναις θαύματος του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Υπεύθυνος είναι ο εφημέριος Βαυκερής π. Σπυρίδων Αϊβασιλιώτης.

leuk-theof1

Εμφανίσεις: 55225
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!