Πανηγύρισαν τα Μοναστήρια της Δαμάστας και της Αντινίτσης (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)
- Δημιουργηθηκε στις Κυριακή, 08 Σεπτεμβρίου 2013
-
Γράφτηκε από τον/την Ι.Μ. Φθιώτιδος - 20.27
-
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε το Γενέθλιο της Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολή μας και ιδιαίτερα στις δύο ιστορικές Μόνες της Δαμάστας και της Αντινίτσης, την οποία η ίδρυση ανάγεται στον 13ο αιώνα.
Πλήθος πιστών από την Φθιώτιδα και διάφορα μέρη της Ελλάδος κατέκλισε τα δύο Μοναστήρια και συμμετείχε στις ιερές ακολουθίες που τελέσθηκαν την παραμονή το βράδυ και την κυριώνυμη ημέρα.
Την παραμονή της εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος χοροστάτησε και ωμίλησε στον πανηγυρικό Εσπερινό που τελέσθηκε στην Ιερά Μονής Αντινίτσης.
Στην ομιλία του που έγινε στη μεγάλη αυλή της Μονής μετά την περιφορά της θαυματουργού εικόνος της Παναγίας και την αρτοκλασία αναφέρθηκε στο θεολογικό νόημα της εορτής τονίζοντας ότι η Γέννηση της Παναγίας είναι η αυγή της ημέρας του Κυρίου την οποία φωταγωγεί ο ήλιος της δικαιοσύνης Χριστός, ο Θεός ημών.
Η Θεοτόκος με την Γέννησή της έφερε χαρά στον κόσμο, διότι προσέφερε στην ανθρωπότητα τον Θεάνθρωπο, ο οποίος έλυσε την κατάρα της αμαρτίας, κατήργησε τον θάνατο και μας εδώρισε την αιώνιο ζωή της Βασιλείας Του.
Στο τέλος της ομιλίας του υπέμνησε στον λαό το τραγικό γεγονός της ανατινάξεως της Ιεράς Μονής και του παρακείμενου Σανατορίου, από τους Γερμανούς το 1944 ως ένα δείγμα των θυσιών των Μοναστηριών υπέρ του Έθνους μας.
Την κυριώνυμο ημέρα ιερούργησε και ωμίλησε στην Ιερά Μονή Δαμάστας. Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία έψαλλε πολυμελής Βυζαντινή χορωδία υπό την Διεύθυνση του Λαμπαδαρίου του Μητροπολιτικού Ναού Λαμίας και Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεώς μας κ. Ανδρέα Ιωακείμ. Παρέστησαν δε ο Αν. Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Ελένη Μακρή, κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης, ο Στρατηγός Διοικητής της ΜΕΡΥΠ Κωνσταντίνος Βλάχος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδος κ. Κωνσταντίνος Νικολάου και άλλοι εκπρόσωποι φορέων της περιοχής.
Στην ομιλία ο Ποιμενάρχης μας ερμήνευσε και ανέπτυξε το χωρίο του Ευαγγελίου «οὕτω γὰρ ἠγάπησεν ὁ Θεὸς τὸν κόσμον, ὥστε τὸν υἱὸν αὐτοῦ τὸν μονογενῆ ἔδωκεν, ἵνα πᾶς ὁ πιστεύων εἰς αὐτὸν μὴ ἀπόληται, ἀλλ’ ἔχῃ ζωὴν αἰώνιον».
Ο Θεός την αγάπη του εξέφρασε στον κόσμο διά της Θεοτόκου εκ τον αγνών αιμάτων της οποίας σαρκώθηκε ο Χριστός. Η Παναγία είναι ο χώρος και ο τρόπος του μυστηρίου της λυτρώσεως του ανθρωπίνου γένους και μόνο δι’ Αυτής σωζόμεθα, εάν οικειοποιηθούμε τον τόκο της, δηλαδή τον Χριστό και θέσουμε Αυτήν ως γέφυρα της ζωής μας δια να εισέλθει στην ζωή μας ο Κύριος.
Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη συμβολή της Μονής στους αγώνες του Γένους μας και στην εθνική παλιγγενεσία, τονίζοντας ότι ήταν το καταφύγιο των αγωνιστών του 21 και ότι λίγα μέτρα κάτω από αυτήν σφαγιάσθηκε από τους Τούρκους ο Επίσκοπος Σαλώνων Ησαΐας και ο αδελφός του Παπα-γιάννης.
Προέτρεψε του πιστούς να ζητήσουν την βοήθεια της Θεοτόκου γιατί η Παναγία Δαμάστα δαμάζει τους πόνους και προσφέρει πλούσια την αγάπη της στους εκζητούντας με πίστη την βοήθειά της.
- Εμφανίσεις: 57609