Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού στη Θεσσαλονίκη

DSC 2369

Σήμερα 15 Σεπτεμβρίου, Κυριακή μετά την εορτή της υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος εχοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και προέστη της Θείας Λειτουργίας στον ιερό Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης με την συμμετοχή ιερέων και διακόνων, ενώ οι χοροί των ιεροψαλτών υπο την διεύθυνση του άρχοντος πρωτοψάλτου μουσικολογιωτάτου κ. Χαριλάου Ταλιαδώρου έψαλαν τους βυζαντινούς ύμνους της Κυριακής και των μεθεόρτων του Τιμίου Σταυρού με τρόπο άριστο και μοναδική καλλιτεχνική εκτέλεση.

Κατά την ομιλία του, στο θείο κήρυγμα, ο κ. Άνθιμος , ανεφέρθη στην περικοπή από το ιερό Ευαγγέλιο του αγίου ευαγγελιστού Μάρκου, όπου ο Χριστός καλεί όλους μας, που θέλομε να ζήσωμε την χριστιανική ζωή να απαρνηθούμε τον εαυτό μας, να σηκώσωμε τον προσωπικό σταυρό μας και να τον ακολουθήσωμε.

Ετόνισε τη μεγάλη αξία που έχει η ανθρώπινη ζωή, την οποία, εάν δεν την προσφέρομε θυσιαστικά στο Χριστό, τότε δυστυχώς δεν θα σωθούμε και δεν θα κληρονομήσωμε την αιώνιο βασιλεία του Θεού.

Στο δεύτερο τμήμα της ομιλίας του, ανεφέρθη στις εξελίξεις στο « Σκοπιανό» λέγοντας ότι επ’ ουδενί ως Έλληνες θα αποδεχθούμε να περιλαμβάνεται το
ελληνικό όνομα «Μακεδονία» στις προτεινόμενες ονομασίες για την αναγνώριση του γειτονικού κράτους.

Ετόνισε επίσης ότι δεν είναι δυνατόν, ως ορθόδοξοι Έλληνες Χριστιανοί να συμφων ήσωμε με την κατάργηση της διδασκαλίας στα σχολεία μας του μαθήματος των «Θρησκευτικών» και των «Αρχαίων Ελληνικών», όταν στο μεγαλύτερο ποσοστό των χωρών της Ευρώπης, το μεν μάθημα της Χριστιανικής Κατηχήσεως διδάσκεται στα σχολεία, ενώ σε Πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής ιδρύονται νέες έδρες για την διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ετέλεσε Αρχιερατικό Μνημόσυνο για τους ιερομάρτυρες και εθνομάρτυρες της Μικρασιατικής Καταστροφής επί παρουσία των Βουλευτών, των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών της Θεσσαλονίκης, και πλήθους πιστών, ωμίλησε δε καταλλήλως για τον άγιο Χρυσόστομο επίσκοπο Σμύρνης και άλλους επισκόπους και κληρικούς ιερομάρτυρες , όπως επίσης και για τους πατέρες και αδελφούς μας, μικρούς και μεγάλους που εθυσιάστηκαν κατά την γενοκτονία της Μικράς Ασίας υπέρ πίστεως και πατρίδος.

Επίκαιρη ομιλία εκ μέρους της Περιφερείας της Κεντρικής Μακεδονίας έκαμε ο Περιφερειάρχης, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ως εκπρόσωπος της Κυβερνήσεως κατά τις σημερινές εκδηλώσεις παρέστη ο κ. Σταύρος Καλαφάτης, αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος.

DSC 2125

DSC 2292

DSC 2331

DSC 2665

DSC 2717

DSC 2745

DSC 2829

DSC 2839

DSC 3048

DSC 3139

Εμφανίσεις: 53169
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!