Εκατό χρόνια από τον εκπατρισμό των Μανδριτσιωτών (ΦΩΤΟ)

Eleytherotria-1

Με Μνημόσυνο που τελέσθηκε παρουσία του Υπουργού Μακεδονίας – Θράκης κ. Θεοδ. Καράογλου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου, την Κυριακή 13 του μηνός Οκτωβρίου ε.ε. τίμησαν οι Μανδριτσιώτες τους προγόνους τους, που πριν 100 χρόνια αναγκαστικά και βίαια εκπατρίσθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες, από το βουλγαρικό στρατό κατοχής, και πήραν το δρόμο της προσφυγιάς, κατ’ αρχήν μεν στο Διδυμότειχο, περιθαλπτόμενοι από τον τότε Μητροπολίτη Διδυμοτείχου Φιλάρετο Βαφείδη, κατόπιν στο Ζαγκλιβέρι και στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, στις Μάνδρες Κιλκίς και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδος, όπου βρίσκονται μέχρι σήμερα διασκορπισμένοι οι Μανδριτσιώτες.

Της Θείας Λειτουργίας και του Μνημοσύνου προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτη Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός ο οποίος στη σύντομη προσφώνησή του καλωσόρισε τον Υπουργό και τους Μανδριτσιώτες στο προσκύνημά τους αυτό στη γενέθλια γη των προγόνων τους και επεσήμανε ότι η επιστροφή στις ρίζες είναι ο μονόδρομος για ένα καλύτερο μέλλον.

Παρέστησαν οι βουλευτές Έβρου Αλεξ. Δερμεντζόπουλος και Μαρ. Ουζουνίδης, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρ. Πατσουρίδης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μανδριτσιωτών Ζαγκλιβερίου Θεσσαλονίκης Γεωργ. Συμεωνίδης, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου.

Την προηγούμενη ημέρα, Σάββατο 12 Οκτωβρίου ε.ε. ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Δημητρίου Πολιάς και ενεθάρρυνε τους λιγοστούς χριστιανούς, που σήμερα είναι μειοψηφία, να παραμείνουν στον τόπο τους και να στηρίζονται στην πίστη και στις αξίες της φυλής μας.

Eleytherotria

Eleytherotria-4

Eleytherotria-6

Eleytherotria-15

Eleytherotria-16

Eleytherotria-18

Eleytherotria-20

Εμφανίσεις: 46350
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!