Έναρξη Θεολογικού Συνεδρίου στην Ι.Μ. Λαγκαδά

DSC 4655

Με την έναρξη του Θεολογικού Συνεδρίου, το οποίο έχει ως θέμα του τη ζωή και το έργο των Αγίων Ακακίου και Δαμασκηνού του Στουδίτου, Επισκοπών Λητής και Ρεντίνης, ξεκίνησε το τριήμερο κορύφωσης των λατρευτικών και επιστημονικών εκδηλώσεων  που διοργανώνει η Ιερά ημών Μητρόπολις επί τη ευκαιρία της Επισήμου Aγιοκατατάξεως εις το Eορτολόγιο της Αγίας μας Εκκλησίας των δύο Αγίων που εκλέϊσαν τον θρόνο της ιστορικής Επισκοπής Λητής και Ρεντίνης. 

Κατά την έναρξη του Συνεδρίου η Βυζαντινή Χορωδία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού «Δαμασκηνός ο Στουδίτης» με επικεφαλής τον μουσικολογιώτατο κ. Ραφαήλ Ασδρέ απέδωσε κατά θαυμαστό τρόπο ύμνους και τροπάρια από την ακολουθία των Αγίων Ακακίου και Δαμασκηνού του Στουδίτου. 

Εν συνεχείᾳ, ανεγνώσθησαν τα Χαιρετιστήρια Μηνύματα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού ημών Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου από τον Αρχιμανδρίτη π. Ιωάννη Αρσενιάδη, Αρχιερατικό Επίτροπο Όσσης και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Πλάτωνα Κρικρή, Γραμματέα του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου στη Λητή, όπου ευρισκόταν και η έδρα της παλαιάς Επισκοπής Λητής και Ρεντίνης, χαιρετισμό απηύθυναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης και ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου ενώ μεταξύ των άλλων παρέστησαν ο Καθηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής των Βλατάδων, Αρχιμανδρίτης π. Νικηφόρος Ψυχλούδης, η Βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κα Σταυρούλα Ξουλίδου, ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου κ. Δημήτριος Σαραμάντος, εκπρόσωποι των Δήμων Λαγκαδά και Ωραιοκάστρου, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας της επαρχίας μας με επικεφαλής τον Ταξίαρχο κ. Θεόδωρο Κουλούρη, αντιπροσωπείες από το Ρώσικο, το Βουλγάρικο και το Τουρκικό Προξενείο καθώς και το Τμήμα Μετεκπαιδεύσεως Κληρικών της Διεθνούς Ακαδημίας Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών «οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος» όπως επίσης και καθηγητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Λαγκαδά, του Ωραιοκάστρου και της Θεσσαλονίκης.

Την έναρξη του Θεολογικού Συνεδρίου κήρυξε ο Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Μιχαήλ Τρίτος ενώ την εναρκτήρια ομιλία του επιστημονικού μέρους των εκδηλώσεων πραγματοποίησε ο ομότιμος Καθηγητής Νευρολογίας κ. Σταύρος Μπαλογιάννης με θέμα «Το πολυδιάστατον κάλλος της Αγιότητος». 

Κατά την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου ομίλησαν επικαίρως και ανέπτυξαν τις ενδιαφέρουσες και καίριες εισηγήσεις τους, φωτίζοντας άγνωστες πλευρές από το βίο, το έργο και την προσωπικότητα των δύο Αγίων Επισκόπων της περιοχής μας,  ο Ελλογιμώτατος Λέκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Ιωάννης Μπάκας ο οποίος και ανέπτυξε το θέμα: «Από την Επισκοπή Λητής και Ρεντίνης εις την Μητρόπολιν  Λαγκαδά.

Η διαμόρφωσις των ορίων μιας Εκκλησιαστικής Επαρχίας» με το οποίο παρουσιάστηκε εκτενώς το ιστορικό πλαίσιο της Επισκοπής Λητής και Ρεντίνης από τις πρώτες μαρτυρίες μέχρι σήμερα.

Στη συνέχεια, ακολούθησε η εισήγησις του Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου π. Αθανασίου Κατζιγκά με θέμα: «Τo Υμνογραφικόν Έργον του Δαμασκηνού του Στουδίτου», όπου παρουσιάσθηκαν αναλυτικώς όλες οι ακολουθίες και οι ύμνοι που έχει γράψει ο Άγιος Δαμασκηνός.

Ακολούθως, το λόγο είχε ο Ελλογιμώτατος Λέκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Τρύφων Τσομπάνης ο οποίος και παρουσίασε το θέμα: «Δαμασκηνός o Στουδίτης, o Διάκονος του Λόγου».

Στην εισήγησή του ο κ. Τσομπάνης ανεφέρθη στους λόγους του Αγίου και στο θεάρεστο έργο το οποίο και επετέλεσε, βοηθώντας, στηρίζοντας και ενισχύοντας την πίστη των χριστιανών κατά την περίοδο της ποιμαντικής του δράσης στην επαρχία μας, αλλά και μετέπειτα ως Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Άρτης.

Μετά το πέρας των εισηγήσεων ακολούθησε συζήτηση με ερωτήσεις που απηύθυνε το κοινό προς τους ομιλητές της πρώτης Συνεδρίας, σχετικές με τα θέματα τα οποία εκείνοι κάλυψαν, ενώ ο Σεβασμιώτατος έκλεισε την πρώτη ημέρα του Θεολογικού Συνεδρίου με το ληκτικό χαιρετισμό του.

DSC 4618

DSC 4631

DSC 4633

DSC 4671

Εμφανίσεις: 52003
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!