Ολοκλήρωση Β’ Συνεδρίας Θεολογικού Συνεδρίου της Ι.Μ. Λαγκαδά
- Δημιουργηθηκε στις Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2013
-
Γράφτηκε από τον/την Ι.Μ. Λαγκαδά - 15.14
-
Με την ολοκλήρωση της Β΄ Συνεδρίας του Θεολογικού Συνεδρίου που διοργάνωσε η Ιερά μας Μητρόπολη, προνοία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου και σε συνεργασία με την Διεθνή Ακαδημία Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών «οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος», έκλεισε το πρώτο μέρος των επιστημονικών εκδηλώσεων προς τιμήν της Επισήμου Αγιοκατατάξεως των Αγίων Ακακίου και Δαμασκηνού του Στουδίτου, Επισκόπων Λητής και Ρεντίνης, εις το εορτολόγιο της Αγίας μας Εκκλησίας.
Προ της ενάρξεως της δευτέρας ημέρας των εργασιών του Συνεδρίου τελέσθηκε Θεία Λειτουργία εις τον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου-Λητής, με την συμμετοχή ιερέων της επαρχίας μας και παρουσία πλήθους πιστών μεταξύ αυτών και του Δημάρχου Ωραιοκάστρου κ. Δημητρίου Σαραμάντου, εκπροσώπων του Δημοτικού Συμβουλίου Ωραιοκάστρου και αντιπροσωπειών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαιδεύσεως της ενορίας της Λητής.
Η Β΄ Συνεδρία η οποία ξεκίνησε με την εναρκτήριο ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολιτου Άρτης κ. Ιγνατίου, και την ανάγνωση του χαιρετιστήριου μηνύματος που απέστειλε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, οι οποίοι είναι και διάδοχοι του Αγίου Δαμασκηνού στην παλαιά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Άρτης. Εισηγητές της Συνεδρίας ήσαν ο Οσιολογιώτατος Μοναχός Γέρων Μάξιμος Ιβηρίτης (Νικολόπουλος) ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «ο Φυσιολόγος Αρχιερεύς, Άγιος Δαμασκηνός ο Στουδίτης», ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος και Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς ημών Μητροπόλεως, π. Αναστάσιος Παρούτογλου, ο οποίος και ομίλισε με θέμα: «o Άγιος Ακάκιος, Επίσκοπος Λητής και Ρεντίνης», καθώς και ο Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Αντώνιος Παπαδόπουλος, αναπτύσσοντας θέμα σχετικός με «τα Δαμασκηνάρια».
Άξιο αναφοράς και των δύο ημερών των εργασιών του συνεδρίου είναι ότι όλοι οι εισηγητές ο καθ’ ένας από την μεριά του, παρουσίασαν με καίριο και εύστοχο τρόπο την πολυδιάστατη μορφή και το έργο των δύο νέων Αγίων της Εκκλησίας μας αναπτύσσοντας και παρουσιάζοντας λεπτομέρειες του βίου τους.
Πιο συγκεκριμένα ο Ομότιμος Καθηγητής Νευρολογίας κ. Σταύρος Μπαλογιάννης με ενεργή τρόπο παρουσίασε τις διαστάσεις τις αγιότητος τους μέσα στον κόσμο και μέσα στην Εκκλησία, ο Ελλογιμώτατος Λέκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Ιωάννης Μπάκας αναφέρθηκε στις ιστορικές πληροφορίες που έχουμε για την διαμόρφωση των διοικητικών ορίων της Επισκοπής Λητής και Ρεντίνης και αργότερα της Μητροπόλεως Λαγκαδά, ενώ ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Αθανάσιος Κατζιγκάς κατέθεσε σημαντικές πληροφορίες για την χειρόγραφη παράδοση και διάσωση των ακολουθιών που έγραψε ο Δαμασκηνός ο Στουδίτης, συνεχίζοντας την μεγάλη Στουδίτικη παράδοση.
Ο Οσιολογιώτατος Μοναχός Γέρων Μάξιμος Ιβηρίτης (Νικολόπουλος) τόνισε πολυδιάστατο έργο για την φύση και την φυσιολογία του Αγίου Δαμασκηνού, πού άφησε μέσα από τα έργα του, ενώ ο Πρωτοπρεσβύτερος και Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς ημών Μητροπόλεως, π. Αναστάσιος Παρούτογλου αναφέρθη στον Άγιο Ακάκιο παρουσιάζοντας μας ενδιαφέρουσα και άγνωστα στοιχεία περί της Οσιακής μορφής του Επισκόπου που εποίμανε τα όρια της Επισκοπής Λητής και Ρεντίνης τον 15ο αιώνα.
Τέλος ο Ομότιμος Καθηγητής Θεολογίας κ. Αντώνιος Παπαδόπουλος έκανε μία εκτενή αναφορά στα Δαμασκηνάρια, δηλαδή τις επαναλαμβανόμενες εκδόσεις του έργου του Δαμασκηνού «Θησαυρός», το οποίο και εγνώρισε περί τις 50 περίπου εκδόσεις στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα υπήρξε και το στήριγμα της Πίστης και σε όλες της Βαλκανικές χώρες αλλά και του υπόδουλου λαού της Βαλκανικής Χερσονήσου.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης έκλεισε με τον ληκτικό χαιρετισμό του τις εργασίες του Συνεδρίου εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τους συμμετέχοντες ομιλητές του συνεδρίου για τις τόσο ουσιαστικές πληροφορίες που κατέθεσαν για την ζωή και το έργο των δύο Αγίων, ενώ παράλληλα εξέφρασε την οδύνη και την θλίψη του για την επιχειρούμενη εν΄ Ελλάδι νομιμοποίηση του γάμου των ομοφυλοφίλων, τονίζοντας ότι δεν επιτρέπεται σε μία χώρα με παράδοση και χρηστά ήθη, σε μία χώρα που έδωσε τα φώτα του πολιτισμού στην ανθρωπότητα να συζητά αυτά τα ανούσια, απρεπή και προσβλητικά δια τον άνθρωπο πράγματα, τα οποία αντιστρατεύονται εις την δημιουργία του Θεού και παράλληλα προσβάλλουν τον άνθρωπο ως «κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσιν» του Θεού.
Η άποψη και θέση που εξέφρασε ο Σεβασμιώτατος, καταχειροκροτήθηκε από τους παριστάμενους σύνεδρους ενώ ομοφώνως και δια βοής καταγράφηκε και ως ψήφισμα στα πρακτικά του Συνεδρίου.
- Εμφανίσεις: 48292