Βρεσθένης: ''Οι γονείς να μιλήσουν στα παιδιά για το Χριστό''

bresthenis

Τη Δευτέρα 16.12.2013 στο Κέντρο Νεότητας ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ της Ιεράς Μητροπόλεώς και στα πλαίσια της Σχολής Γονέων πραγματοποιήθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βρεσθένης κ. Θεόκλητο ομιλία με θέμα «ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ».

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στα ήθη και τα έθιμα των Χριστουγέννων που ήταν καθιερωμένα στις παραδοσιακές κοινωνίες της υπαίθρου παλαιότερα καθώς και στις δοξασίες των ανθρώπων των εποχών αυτών, κληρονομημένες εν πολλοίς από την ρωμαϊκή εποχή, οι οποίες ωστόσο μέσα στην Εκκλησία εξέφραζαν το νέο περιεχόμενο της σωτηρίας του ανθρώπου από την αμαρτία και το θάνατο με την ενανθρώπηση του Χριστού.

Σήμερα ωστόσο ακόμα και μέσα στην κρίση οι άνθρωποι στέκονται μόνο επιφανειακά, υλιστικά στην μεγάλη αυτή γιορτή παραθεωρούντες το πνευματικό της νόημα. Εορτάζουν Χριστούγεννα χωρίς Χριστό.

Το περιεχόμενο των Χριστουγέννων δεν μπορεί να είναι η εποχιακή ευκαιρία για ανταλλαγή δώρων και ανούσιων ευχών.

Το αυθεντικό μήνυμα της γέννησης του Χριστού βιώνεται μέσα από την πνευματική περισυλλογή και προσωπική μετάνοια του κάθε ανθρώπου αυτές τις μέρες, και στην βιωματική σχέση με την ορθόδοξη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας.

Στην αναζήτηση του Θεού και στην συνάντηση του συνανθρώπου, στην ανακούφιση του πάσχοντος αδελφού μας, που είναι εικόνα Θεού.

Τα Χριστούγεννα βιώνονται μέσα από τη νηστεία και τη συγνώμη προς τους αδελφούς μας, γεγονότα που χαρίζουν στον άνθρωπο συναισθήματα απείρως μεγαλύτερα από το οποιοδήποτε υλικό και ανούσιο δώρο.

Το μήνυμα των Χριστουγέννων ας το αναζητήσουμε στην προσωπικότητα του Αγίου Βασιλείου, που σε αντίθεση με τον σύγχρονο Santa Klaus εκφράζει την ουσία της προσφοράς, της θυσίας και της πίστης.

Και ολοκλήρωσε με την προτροπή προς τους γονείς αυτά τα Χριστούγεννα να γίνουν αφορμή να συγκεντρωθεί η οικογένεια γύρω από το τραπέζι με ενότητα και αγάπη.

Οι γονείς να μιλήσουν στα παιδιά τους για το Χριστό, ότι ήρθε για τον καθένα μας προσωπικά, για την προσωπική μας σωτηρία, για να φέρει ειρήνη και χαρά στις καρδιές μας.

Και για να γίνει αυτό θα πρέπει όλοι μαζί μετά το μυστήριο της εξομολογήσεως στον πνευματικό, να μετέχουμε στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας των Χριστουγέννων για να λάβουμε τον Χριστό, για να γεννηθεί ο Χριστός μέσα στις ψυχές και τις καρδιές μας.

Εμφανίσεις: 56522
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!