Ομιλία του Μητροπολίτη Ιεροθέου σε φοιτητές και αποφοίτους

Foitekiko2014 1

Πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε την Πέμπτη 2 Ι­α­νου­α­ρί­ου, το α­πό­γευ­μα, στην αί­θου­σα του Νεανικού Πνευ­μα­τι­κού Κέ­ντρου η εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως για τους φοιτητές και αποφοίτους της Ε­παρ­χί­ας μας.

Η εκδήλωση περιελάμβανε την κοπή της πρω­το­χρο­νι­ά­τι­κης Βα­σι­λό­πιτ­τας, την ομιλία του Σεβασμιωτάτου με θέμα «Χίλια μίλια από το μυαλό στην καρδιά», συ­ζή­τη­ση πά­νω στο θέ­μα, μοί­ρα­σμα της βα­σι­λό­πιτ­τας, κλή­ρω­ση τεσσάρων Φοι­τη­τών, και δε­ξί­ω­ση με την ο­ποί­α πε­ρα­τώ­θη­κε η εκ­δή­λω­ση.

Το φλουρί και ο κάθε κλήρος συνοδευόταν από ένα βιβλίο και 150 ευρώ, δηλαδή από μια μικρή «ευλογία».

Ο Σεβασμιώτατος στην αρχή της ομιλίας του παρατήρησε ότι με όλους τους νέους που αποτελούσαν το ακροατήριο έχει μια ηλικιακή συμπόρευση, από την άποψη ότι όλοι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν κατά την διάρκεια της αρχιερατείας του στην Ναύπακτο, καθώς επίσης και την συμπάθειά του για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η γενιά τους από λάθη της προηγούμενης γενιάς.

Εισαγωγικά διασαφήνισε τους όρους μυαλό και καρδιά και κυρίως με ποιό νόημα αντιμετωπίζονται στο θέμα του, ότι δηλαδή νοούνται πνευματικά, όχι απλώς βιολογικά ή συμβολικά ή πολιτιστικά. Αφορμή για την επιλογή του θέματος ήταν το βιβλίο του Κλάους Κένεθ «Χιλιάδες μίλια προς τον τόπο της καρδιάς· από το σκοτάδι του μίσους στον Γέροντα Σωφρόνιο», στο οποίο ο συγγραφέας περιγράφει την ζωή του που φαίνεται όμως σaν παραμύθι.

Ο Σεβασμιώτατος όμως επιβεβαίωσε την αλήθεια των περιγραφομένων, από την άποψη ότι γνώρισε την περίπτωση αυτή, όπως επίσης και τον Γέροντα Σωφρόνιο.

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε για τα δύο μέρη του βιβλίου υπό τους τίτλους «γεννήθηκα για να μισώ» και «ξαναγεννήθηκα για να αγαπώ», παρουσίασε ποιός ήταν ο Γέροντας Σωφρόνιος και ποιός είναι ο Κλάους Κένεθ, αναφέρθηκε επιγραμματικά στα ενδιαφέροντα περιεχόμενα του βιβλίου, παρουσιάζοντας τα κυριώτερα από αυτά στους φοιτητές, όπως για τις τραγικές συνθήκες της γέννησης του συγγραφέα, για την εμπλοκή του με τα ναρκωτικά, για το μίσος που ένοιωθε εναντίον των ανθρώπων, για την σωτηρία του πολλές φορές από βέβαιο θάνατο, για την γνωριμία του με την βραβευμένη με νόμπελ καθολική μοναχή μητέρα Τερέζα και τέλος για την γνωριμία του με τον Γέροντα Σωφρόνιο, στον οποίο βρήκε το πλήρωμα όσων αναζητούσε, την προσευχή και την πραγματική χριστιανική αγάπη.

Η συζήτηση κέντρισε το ενδιαφέρον των ακροατών, πράγμα που εκφράσθηκε με ερωτήσεις, όπως:

–Πώς γίνεται η ευχή του Ιησού;

–Πώς γίνεται η διάκριση του νού-καρδιάς και του μυαλού την ώρα της ανάγνωσης;

–Ο συγγραφέας ταυτίζει το μυαλό με την περίοδο του μίσους και την ζωή της καρδιάς με την περίοδο της αγάπης;

–Συνδέεται η διάκριση μυαλού-καρδιάς με την λειτουργία και την κοινωνική άποψη για τα χαρακτηριστικά του άνδρα και της γυναίκας;

–Το παράδειγμα του Κένεθ παρουσιάζει τα προβλήματα που είχε από την έλλειψη αγάπης γιατί στην ζωή μας βλέπουμε ότι παιδιά που είχαν υπερβολική αγάπη από το σπίτι βασανίζονται στην νεανική τους ηλικία από την μοναξιά;

Μετά από την συζήτηση παρατέθηκε στους νέους δεξίωση στην αίθουσα ψυχαγωγίας του Πνευματικού Κέντρου.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν επίσης ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χρήστος Σικώλας, η Αντιδήμαρχος κ. Μαρία Ζαμπάρα και Διευθυντές των Λυκείων της πόλεως από τα οποία αποφοίτησαν οι προσκεκλημένοι φοιτητές-απόφοιτοι.

.Foitekiko2014 2

Foitekiko2014 3

Foitekiko2014

Εμφανίσεις: 52169
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!