Εσπερινός των Θεοφανείων στην Καστοριά (ΦΩΤΟ)

esperinos kastoria

Με λαμπρότητα τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός των Θεοφανείων, στον καταστόλιστο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καστοριάς, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ.

Ο Σεβασμιώτατος στον χαιρετισμό του ανέφερε πως η εορτή των Θεοφανείων, συν τοις άλλοις είναι και η εορτή της αναγεννήσεως.

«Ουκ αυτός τούτων προς κάθαρσιν δεόμενος, αλλ’ημίν εν εαυτώ οικονομών την αναγέννησιν».

Οι θεοφόροι υμνογράφοι της Εκκλησίας μας μέσα από τα ιερά τροπάρια, μάς μεταφέρουν τις βασικές αλήθειες της πίστεως, όπως η αναγέννηση του ανθρώπου.

Ο Χριστός ήρθε στον κόσμο, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, για να θεραπεύσει τον πεπτωκότα άνθρωπο και να φτάσει στην αληθινή θεογνωσία. Βαπτίζεται στον Ιορδάνη ποταμό για να αναπλάσει την φθαρείσα εικόνα του Αδάμ. Γι’ αυτό και ψάλλει ο ιερός υμνογράφος «Αδάμ τον φθαρέντα αναπλάττει ρείθροις Ιορδάνου».

Και συμπλήρωσε λέγοντας, πως ο Κεραμεύς χρησιμοποιεί τα ίδια στοιχεία για την ανακαίνιση ενός σκεύους, δηλαδή το νερό, τον πυλό και τη φωτιά, έτσι και ο Χριστός χρησιμοποιεί το νερό, το πυρ που είναι ο ίδιος και τον πυλό που είναι η ανθρώπινη φύση για να αναπλάσει το ραγισμένο σκεύος του ανθρώπου.

Και σ’αυτό το γεγονός είναι παρούσα η Αγία Τριάς, ο Πατήρ, ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα.

Και κατέληξε ο Μητροπολίτης Σεραφείμ με ένα ερώτημα. Πως θα φτάσουμε σ’αυτήν την αναγέννηση; Με την κάθαρση, όπως τονίζουν οι Πατέρες της Εκκλησίας.

Ελάτε, λοιπόν, να δούμε που εβαπτίσθη ο Χριστός, να ανοίξουμε τα μάτια μας και να δεχθούμε τη χάρη του επιφανέντος Χριστού.

esperinos kastoria1

esperinos kastoria2

esperinos kastoria3

esperinos kastoria4

esperinos kastoria5

 

Εμφανίσεις: 44853
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!