Την μνήμη του Οσίου Παύλου τίμησε σήμερα ο Μητροπολίτης Πατρών

patrwn

Ξεχωριστή ήταν σήμερα Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014, η πρωινή Θεία λειτουργία στον ιερό Μητροπολιτικό ναό της Ευαγγελίστριας στην Πάτρα καθώς τιμήθηκε η μνήμη του Οσίου Παύλου του Πατρέως, εικόνα του οποίου υπάρχει στην Ευαγγελίστρια.

Ο Άγιος Παύλος ο Πατρεύς ήταν ηγούμενος σε παραλιακή Λαύρα που ανήκε στην Μονή Σινά στην έρημο της Ραϊθούς.

Σφαγιάστηκε από Αιθίοπες Σαρακηνούς μαζί με άλλους 32 πατέρες.

Έζησε περί το τέλος του 3ου αιώνα μ. Χ. και η μνήμη του τιμάται στις 14 Ιανουαρίου.

Όπως θύμισε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος στο κήρυγμα του από άμβωνος, ο οσιομάρτυρας Παύλος ο Πατρεύς και ο βίος και μαρτυρικός του θάνατος ήταν σχετικά άγνωστα έως το 1947, όταν ο τότε πρωτοσύγκελος και αρχιμανδρίτης, με καταγωγή από την Πάτρα και μετέπειτα Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως Ευστάθιος Ευσταθόπουλος, ανακάλυψε και τύπωσε την Ακολουθία των «Αγίων Οσιομαρτύρων Αββάδων, των εν Σινά και Ραϊθώ αναιρεθέντων».

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Γόρτυνος Ευστάθιος Ευσταθόπουλος όπως ανέφερε ο κ.κ. Χρυσόστομος, εκοιμήθη το 1968 και ενταφιάστηκε στο κοιμητήριο της Παναγίας Αλεξιωτίσσης στην περιοχή Σύνορα στην Πάτρα.

Στο μεταξύ στο τέλος της Θείας λειτουργίας ο κ.κ. Χρυσόστομος και οι ιερείς του ναού τέλεσαν ιερό μνημόσυνο για τον Ευστάθιο Ευσταθόπουλο και όλους τους αρχιερείς που διακόνησαν στην Ιερά Μητρόπολη των Πατρών.

Επίσης υπήρχαν τίμια ιερά λείψανα των εν Ραιθώ Πατέρων που σφαγιάστηκαν, που προσκύνησαν οι πιστοί.

Επιπλέον ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος χειροθέτησε τον π. Ιωάννη Μπαρούση (που παλαιότερα ήταν τραπεζικός υπάλληλος και σε μεγαλύτερη ηλικία έγινε ιερεας) σε πνευματικό – εξομολόγο με όλο το εκκλησίασμα να αναφωνεί Άξιος.

Η οικογένεια Μπαρούση που συνεχίζει την εκκλησιαστική παράδοση του εορτασμού του Οσίου Παύλου του Πατρέα, τέλεσε και αρτοκλασία.

Εμφανίσεις: 44608
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!