Παγκυθηραϊκή Συνέλευση για το καράβι

kyth1

Με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ και του Δημάρχου Κυθήρων κ. Θ. Κουκούλη, και με τη συμμετοχή όλων των θεσμικών φορέων και εκπροσώπων και πλήθους Κυθηρίων, έγινε την Κυριακή 12-01 μεγάλη Παγκυθηραϊκή Συνέλευσις στον ιερότερο χώρο των Κυθήρων, το Ιερόν Προσκύνημα Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης, εντός του μεγάλου Ιερού Ναού.

Της λαοσυνάξεως προηγήθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο, στο υπόγειο παλαιό Καθολικό της Ευρέσεως, όπου διαχειμάζει η Αγία Εικών της Μυρτιδιωτίσσης από το Νοέμβριο έως την Κυριακή της Ορθοδοξίας εκάστου έτους.

Αιτία της συνάξεως αυτής ήταν η έκδοση παλλαϊκού ψηφίσματος για την διαφαινόμενη διακοπή της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των Κυθήρων και Αντικυθήρων με το διοικητικό τους κέντρο που είναι ο Πειραιάς και με τους άλλους μείζονες λιμένες σκοπιμότητας και ζωτικότητας, ήτοι το Γύθειο και την Κρήτη.

Ο Σεβασμιώτατος, αφού ευλόγησε την έναρξη της συζήτησης και έψαλλε το Απολυτίκιον των Θεοφανείων και της Μυρτιδιώτισσας, ανέγνωσε κείμενο επτά σημείων που ομόφωνα ενεκρίθη από όλους τους παρισταμένους και αφού υπογραφεί από τους θεσμικούς εκπροσώπους και τους συλλογικούς φορείς των Κυθήρων και Αντικυθήρων, θα σταλεί στον κ. Πρωθυπουργό, τον κ. Υπουργό Ναυτιλίας και την πλοιοκτήτρια εταιρεία ΛΑΝΕ, που καίτοι έχει ισχύουσα σύμβαση δημόσιας υπηρεσίας μέχρι το 2016, επιχειρεί την πρόωρη αποχώρησή της από την εξυπηρέτηση των αγόνων γραμμών Κυθήρων και Αντικυθήρων.

Το λόγο έλαβαν ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Θεόδωρος Κουκούλης, ο Πρόεδρος της Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων (στην οποία ανήκει και η διαχείριση του Ιερού Προσκυνήματος της Μυρτιδιωτίσσης) κ. Στράτος Χαρχαλάκης, ο Αντιδήμαρχος Κυθήρων κ. Μιχ. Πρωτοψάλτης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Λάζαρος Βέζος, αρκετοί Δημοτικοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων, οργανώσεων, συλλόγων και πολιτών.

Η όλη διαδικασία χαρακτηρίστηκε από ευπρέπεια, σοβαρότητα και κυρίως υψηλό αίσθημα ευθύνης και φυσικά σεβασμό προς τον χώρο στον οποίον διεξήχθη.

Οι Κυθήριοι και Αντικυθήριοι είναι εξαιρετικά αναστατωμένοι από την επαπειλούμμενη υποβάθμιση που θα υποστούν με την διακοπή των δρομολογίων της εταιρείας ΛΑΝΕ και είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν αυτήν την υποβάθμιση και να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους με κάθε νόμιμο μέσο.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ για την πρωτοβουλία αυτή καθώς αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά ότι η Εκκλησία, εκτός από το λατρευτικό και ποιμαντικό της έργο, είναι ζώσα και παρούσα σε όλα τα κοινωνικά προβλήματα και πολλές φορές δεν διστάζει να αναλάβει δυναμικές πρωτοβουλίες για την ενεργό συμπαράσταση στο ποίμνιό της.

Ο Σεβ. Κυθήρων βαδίζει άξια στα χνάρια του προκατόχου του Μακαριστού Μητροπολίτου Μελετίου Γαλανοπούλου, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία σύγκλησης ανάλογης συνάξεως στον ίδιον χώρο το 1957, η οποία έθεσε τις αληθινές βάσεις ανάπτυξης και προόδου των Κυθήρων με την έναρξη των διαδικασιών για την εκτέλεση πολλών προοδευτικών έργων και παρεμβάσεων στο νησί.

Φωτο: Ειρήνη Βενέρη - Τραβασάρου  

kyth2

kyth3

kyth4

Εμφανίσεις: 44749
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!