Εκδήλωση προς τιμήν των Τριών Ιεραρχών στην Ι.Μ. Φθιώτιδος (ΦΩΤΟ)

img 0752

Εορταστική εκδήλωση αφιερωμένη στην μνήμη των Τριών Ιεραρχών, προστατών της Παιδείας, πραγματοποίησε η Ιερά Μητρόπολή μας με τη συνεργασία του Εκκλησιαστικού Γυμνασίου και Λυκείου Λαμίας την Κυριακή 26 Ιανουαρίου στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού Διοικητικού της Κέντρου.

Η εκδήλωση την οποία παρουσίασε ο Αρχιδιάκονος της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος π. Αθανάσιος Κυρίτσης περιελάμβανε ομιλία υπό του ελλογιμωτάτου κ. Βασίλειο Φούκα, Λέκτoρα της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και θέμα: «Εκκλησία και Εκπαίδευση. Τα πρώτα χρόνια μετά την ίδρυση του νεοελληνικού Κράτους: κοινή πορεία, δράσεις – αλληλεπιδράσεις».

Ο ομιλητής μέσα από σύντομες ιστορικές επιλογές και σημεία σταθμούς σκιαγράφησε την κοινή πορεία, τις δράσεις και τις αλληλεπιδράσεις της σχέσεως Εκκλησίας και Εκπαιδεύσεως σε διάφορα επίπεδα και με άξονα την Εκπαίδευση.

Στην συνέχεια επικεντρώθηκε σε πέντε παραδείγματα τα οποία φανερώνουν την κοινή πορεία Εκκλησίας και Εκπαίδευσης στο νεοελληνικό κράτος τα οποία είναι α) η διοίκηση της Εκπαιδεύσεως, β) τα πρόσωπα κληρικών τα οποία διαμόρφωσαν σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους την επίσημη πολιτική του Κράτους, γ) ο σκοπός και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, όπου η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του κράτους και στοχεύει στην ηθική, πνευματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων και στην ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης, δ) η μισθοδοσία των εκπαιδευτικών και η δημιουργία κοινού Ιερατικού και Σχολικού ταμείου και ε) Η σύνδεση Σχολείου και Εκκλησίας όχι μόνο σε επίπεδο πολιτικής εξουσίας αλλά κυρίως σε επίπεδο συνείδησης του λαού και παράδοσης που συμπεραίνεται από το γεγονός ότι τα Σχολεία κυρίως στα χωριά χτίζονταν δίπλα στους Ναούς.

Μετά την ομιλία ανέβηκε στο βήμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε όλους όσοι παρέστησαν στην εκδήλωση, συνεχάρη τον ελλογιμώτατο κ. Καθηγητή, για την ωραία και εμπεριστατωμένη ομιλία του και εις ένδειξη τιμής, αγάπης και θερμών ευχαριστιών του προσέφερε το μετάλλιο της Ιεράς Μητροπόλεώς Φθιώτιδος μετά διπλώματος.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος ετίμησε με το ανώτατο παράσημο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος τον Πανοσ. Αρχιμ. π. Γεώργιο Πολύζο για την προσφορά του στην Εκκλησία και ιδιαιτέρως για την συμβολή του στην τέχνη της σφραγιδογραφίας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με επικαίρους ύμνους που απέδωσε η Βυζαντινή Χορωδία και η Ορχήστρα της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας «Γερμανός ο Μελωδός, Επίσκοπος Νέων Πατρών» και η χορωδία μαθητών του Εκκλησιαστικού Σχολείου υπό την διεύθυνση του Διευθυντού - Πρωτοψάλτου κ. Ανδρέου Ιωακείμ.

Την εκδήλωση ετίμησαν με την παρουσία τους οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Ελένη Μακρή και κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θωμάς Στάικος, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, οι Αντιδήμαρχοι κ. Ηλιόπουλος και κ. Συλεούνης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Φώσκολος, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδος κ. Λεωνίδας Αναγνωστόπουλος, ο Προϊστάμενος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαιδεύσεως κ. Ηλίας Παλιαλέξης, ο Σύμβουλος Θεολόγων κ. Δημήτριος Φύκας, Διευθυντές και Καθηγητές διαφόρων Σχολείων της Φθιώτιδος, η Διευθύντρια, οι Καθηγητές και οι μαθητές του Εκκλησιαστικού Γυμνασίου και Λυκείου Λαμίας και πλήθος λαού.

img 0604

img 0609

img 0616 0

img 0632 1

img 0637

img 0688 0

Εμφανίσεις: 34466
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!