Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ι.Μ.Φθιώτιδος (ΦΩΤΟ)

33 4

Μέσα σε κλίμα κατανύξεως και πνευματικής χαράς τελέσθηκε την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου, εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Νικόλαο η εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του Αρχιδιακόνου της Μητροπόλεώς μας π. Αθανασίου Κυρίτση.

Η χειροτονία τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας παρουσία πολλών ιερέων, συγγενών, φίλων, συγχωριανών και πλήθους ευσεβών χριστιανών οι οποίοι κατέκλυσαν από νωρίς τον Ιερό Ναό και βροντοφώναξαν το «Άξιος» στον νέο Πρεσβύτερο της Μητροπόλεώς μας.

Στην συγκινητική ομιλία του ο χειροτονούμενος αναφέρθηκε στο ύψος της Ιε­ρω­σύ­νης και παρεκάλεσε τους πιστούς να προσεύχονται να φανεί αντάξιος της απο­στο­λής του.

Απευθυνόμενος στον Σεβασμιώτατο ετόνισε μεταξύ άλλων: «Πριν από 5 περίπου χρόνια εδώ στον ίδιο Ναό με ενδύσατε με το τίμιο και ευλογημένο ράσο και ξεκίνησα μια καινούρια ζωή.

Φεύγοντας από το χωριό μου για να γίνω κληρικός ποτέ δεν είχα φανταστεί ότι ο Θεός θα με αξίωνε να γίνω Διάκονος του Μητροπολίτου και του Μητροπολιτικού Ναού.

Με την ευλογία του Θεού και τις δικές Σας πατρικές συμβουλές προσπάθησα να φανώ αντάξιος των απαιτήσεων της θέσεως αυτής αλλά και των προσδοκιών Σας.

Και πραγματικά, πιστέψτε με, ότι κατέβαλα μεγάλες προσπάθειες ώστε να  συνδυάσω την διακονία μου μαζί σας, το ιδιαίτερό σας Γραφείο το οποίο μου εμπιστευθήκατε και τις οικογενειακές μου υποχρεώσεις, έτσι ώστε να υπάρχει ψυχική ανάταση και πνευματική καρποφορία.

Σας ευχαριστώ για ότι μου έχετε προσφέρει τα 17 περίπου χρόνια της γνωριμίας μας, για τις γνώσεις, εμπειρίες και τα μαθήματα ζωής του Ορθοδόξου Κληρικού που μου παρέχετε.

Δίπλα σας διδάχθηκα πολλά χρήσιμα και ωφέλημα.

Ως Αρχιδιάκονός σας είχα την ευκαιρία να έρθω σε επαφή με πνευματικούς ανθρώπους και να ζήσω ξεχωριστές και αλησμόνητες καταστάσεις.

Η διακονία μου μαζί σας θα μείνει για πάντα χαραγμένη στην ψυχή μου και επιτρέψτε μου αυτή τη στιγμή να πω ότι φοίτησα στη σχολή των Διακόνων σας και σήμερα αποφοιτώ από αυτή γεμάτος εφόδια».

Ο Ποιμενάρχης μας συμβούλεψε στον π. Αθανάσιο εκείνο που έγραψε ο Απόστολος Παύλος προς τον μαθητή του Τιμόθεο:  «Τέκνον Τιμόθεε, νῆφε ἐν πᾶσι, κακοπάθησον, ἔργον ποίησον εὐαγγελιστοῦ, τὴν διακονίαν σου πληροφόρησον».

Να έχει τα μάτια του ορθάνοικτα προς όλες τις κατευθύνσεις, να υπομένει τους κόπους, καθημερινά να κηρύττει το Ευαγγέλιο του Θεού που είναι η ελπίδα του κόσμου και να δίδει την καλή μαρτυρία της Ιεροσύνης του.

Σε αυτή την πρόταση περιέχονται όλα όσα πρέπει να χαρακτηρίζουν έναν καλό κληρικό της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Απευθυνόμενος προς τον λαό επεσήμανε τις δυσκολίες που αντιμε­τω­πί­ζουν οι κλη­ρικοί στη σύγχρονη εποχή, ιδιαιτέρως μετά την παύση από την Κυβέρνηση διορισμού νέων εφημερίων  και επαίνεσε τους νέους εκείνους, οι οποίοι αψη­φώ­ντας τις δυσκολίες, δέχονται να χειροτονηθούν άμισθοι και να θέτουν τον εαυτό τους στη διακονία της Εκ­κλη­σίας.

Τέλος ευχήθηκε, ο Χριστός να επισκιάζει τον π. Αθανάσιο με την Χάρη του Αγίου Πνεύματος, να τον δυναμώνει και να τον αξιώσει να αναδειχθεί καλός και δόκιμος εργάτης του Ευαγγελίου μέχρι βαθυτάτου γήρατος, ώστε γεμάτος από πνευματικούς καρπούς, όταν θα έχει λευκανθεί στην ιερωσύνη να ημπορεί να πει εκείνο που είπε ο δίκαιος και ευλαβής Συμεών: «νῦν ἀπολύεις τὸν δοῦλόν σου, δέσποτα, κατὰ τὸ ρῆμά σου ἐν εἰρήνῃ, ὅτι εἶδον οἱ ὀφθαλμοί μου τὸ σωτήριόν σου, ὃ ἡτοίμασας κατὰ πρόσωπον πάντων τῶν λαῶν. Φῶς εἰς ἀποκάλυψιν ἐθνῶν καὶ δόξαν λαοῦ σου Ἰσραήλ».

Ο π. Αθανάσιος κατάγεται από την Μακρακώμη, είναι πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πατέρας 2 τέκνων και υιός του Αρχιερατικού Επιτρόπου Σπερχειάδος και Γαρδικίου Πρωτοπρ. π. Δημητρίου Κυρίτση.

Η εις Διάκονον χειροτονία του τελέσθηκε στις 30 Αυγούστου του 2009, ενώ τα τελευταία 7 χρόνια διακονεί στην κεντρική διοίκηση της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, από τη θέση του Ιδιαιτέρου Γραμματέως του Σεβασμιωτάτου.

Ο νέος Πρεσβύτερος θα τοποθετηθεί εφημέριος στην Ενορία Αγίου Γεωργίου Καλυβίων Λαμία.

1 15

2 11

4 11

5 10

6 10

7 11

8 10

14 7

15 7

17 6

18 6

30 2 0

30 3

36 2

38 2

Εμφανίσεις: 76675
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!