Σε Πύργο και Αμαλιάδα Θεολογικό Συνέδριο από την Ι. Μητρόπολη Ηλείας

8318

Γράφει ο Γεώργιος Κουρκούτας

Με μεγάλη συμμετοχή Συνέδρων από την Ηλεία και πολλές περιοχές της Ελλάδος πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Φεβρουαρίου 2014 σε Πύργο και Αμαλιάδα το ετήσιο Θεολογικό Συνέδριο από την Ι. Μητρόπολη Ηλείας.

Θέμα του φετινού Θεολογικού Συνεδρίου ήταν «Πίστη και Επιστήμη - Από τον αντίλογο των Ετεροδόξων στον διάλογο των Ορθοδόξων Θεολόγων», ενώ κύριοι εισηγητές ήταν ο κ. Μάριος Π. Μπέγζος, Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών και ο κ. Κωνσταντίνος Ι. Κορναράκης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η πρώτη Συνεδρία

Η πρώτη Συνεδρία του Θεολογικού Συνεδρίου έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος της «Αγίας Φιλοθέης» στον Πύργο το απόγευμα του Σαββάτου.

Χαιρετισμό εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως απηύθυνε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος, ενώ το κεντρικό θέμα με τίτλο «Ο Διάλογος με την επιστήμη και το Οικολογικό πρόβλημα» ανέπτυξε ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μάριος Π. Μπέγζος.

Ο κ. Μάριος Μπέγζος μίλησε για την Ηθική Κρίση της Επιστήμης, ιδιαίτερα κατά τον 20ο αιώνα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πολεμική χρήση της Πυρηνικής ενέργειας (κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως είδαμε στους βομβαρδισμούς της Χιροσίμας και του Ναγκασάκι), αλλά και την «ειρηνική χρήση» της μετά τον πόλεμο, κάτι που υπήρξε βασική αφορμή για την εμφάνιση του Οικολογικού Κινήματος διεθνώς.

Η Ορθοδοξία έδωσε την δική της πρόταση στο ζήτημα αυτό, καθώς φέρει τον άνθρωπο ως διαχειριστή της φύσεως, που είναι «κτίσις» του Θεού και απαιτεί τον σεβασμό όλων μας. Οι ορθόδοξες εκκλησίες πρωτοστάτησαν στην ευαισθητοποίηση των ανθρώπων, με πρώτο το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με απώτερο στόχο οι άνθρωποι να γίνουν φύλακες και οικονόμοι της Φύσεως και όχι άπληστοι καταχραστές της.

Ακολούθησε συζήτηση επί της εισηγήσεως, κατά την οποία αναπτύχθηκαν οι προβληματισμοί των Συνέδρων. Πρόεδρος της συνεδρίας ήταν ο Πανεπιστημιακός κ Ξεν. Παπαχαραλάμπους.

Η δεύτερη Συνεδρία

Η επόμενη συνεδρία έλαβε χώρα στην αίθουσα της «Θείας Οικοδομής» στην Αμαλιάδα, το πρωί της Κυριακής 16 Φεβρουαρίου 2014.

Το κύριο θέμα ήταν «Ο διάλογος Θεολογίας και επιστήμης και οι υπαρξιακές ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου» που ανέπτυξε κ. Κωνσταντίνος Ι. Κορναράκης, Επίκουρος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο κ. Κωνσταντίνος Κορναράκης μίλησε για τα πειράματα σε τομείς της Επιστήμης όπως η Βιοτεχνολογία και τα ανακύψαντα θέματα Βιοηθικής, που δημιουργούν προβληματισμό και αδιέξοδα στον σύγχρονο άνθρωπο.

Η Επιστήμη έχει φτάσει σε όρια που προσπαθεί να υποκαταστήσει τον Θεό και προσθέτει τελικά νέα προβλήματα αντί να λύσει τα υπάρχοντα υπαρξιακά και προσωπικά προβλήματα του ανθρώπου.

Όμως υπάρχει οδός συνύπαρξης Επιστήμης και Θρησκείας, αρκεί να σεβαστεί η καθεμία τα όρια της και να ασχοληθούν με τον άνθρωπο ως δημιούργημα του Θεού.
Ακολούθησε συζήτηση επί της εισηγήσεως, ενώ Πρόεδρος της συνεδρίας ήταν ο Πανεπιστημιακός κ. Διον. Δακουράς.

Με δική του ομιλία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός έκλεισε τις εργασίες του Συνεδρίου συνδέοντας την παραβολή του Ασώτου (που αναγνώστηκε την Κυριακή σε όλους τους Ναούς) με την αναγκαία σχέση του Θεού-Πατέρα με τον Άνθρωπο σήμερα, ευχαριστώντας παράλληλα τους Συνέδρους και τους Εισηγητές που για μία ακόμη φορά τίμησαν το Συνέδριο της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας.

8298

8319

Εμφανίσεις: 49407
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!