Α΄ Κατανυκτικός Εσπερινός στον Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγίου

kal1

Στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγίου τελέσθηκε ο Α΄ Κατανυκτικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Καλαβρύτων κ. Αμβροσίου.

Τους ύμνους απέδωσε χορωδία Ιεροψαλτών υπό την Διεύθυνση του καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής κ. Βασιλείου Μπίκου.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Καλύβας, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Δεσφίνας, με θέμα : «Η αθυμία και η παρηγορία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής».

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, που η Εκκλησία ορίζει ως στάδιο εξαγνισμού, πνευματικής περισυλλογής και πνευματικών αγώνων ως προετοιμασία για να ζήσουμε το Πάθος και την Ανάστασή του Χριστού.

Σε αυτήν την περίοδο τονίζεται ο προσωπικός αγώνας εναντίον των 3 μεγαλύτερων πειρασμών, που είναι η γαστριμαργία, η φιλαργυρία και η υπερηφάνεια.

Στο πάθος της γαστριμαργίας και της φιληδονίας απαντάμε με την νηστεία και την εγκράτεια, οι οποίες συνδέονται όχι μόνο με τα φαγητά , αλλά και με το πνευματικό μας συμφέρον.

Έχει χαρακτήρα χριστολογικό και τονίζεται ιδιαίτερα στην υμνολογία της Εκκλησίας μας. Όσοι ακολουθούν το Χριστό τηρούν και τη νηστεία που Εκείνος πρώτος εφήρμοσε, η οποία είναι απαραίτητη για την πνευματική πρόοδο του Χριστιανού και αποτελεί άρρηκτο δεσμό με την ειλικρινή μετάνοια.

Με την συμμετοχή μας στην συνεχή λατρεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής απαντάμε στον δεύτερο πειρασμό.

Πρέπει να εξοικονομούμε χρόνο, προκειμένου να συμμετέχουμε στις Ιερές Ακολουθίες ή έστω να αφιερώνουμε λίγο χρόνο στο σπίτι μας για προσευχή.

Η ελεημοσύνη είναι το τρίτο όπλο για να πολεμήσουμε και να νικήσουμε τον διάβολο, είναι η απάντηση στην πλεονεξία. Οφείλουμε να έχουμε πνεύμα φιλοπτωχείας και να βοηθούμε τον αδελφό μας που έχει ανάγκη.

Η άσκηση και η εγκράτεια δημιουργούν μια αθυμία και μια σκυθρωπότητα στον αγωνιστή Χριστιανό.

Η Εκκλησία μας προβάλλει αυτή την περίοδο το πρόσωπο που δίνει χαρά, ειρήνη και ανάταση στις ψυχές των ανθρώπων και που δεν είναι άλλο από το πρόσωπο της Παναγίας.

Ο Ευαγγελισμός και οι Χαιρετισμοί της Θεοτόκου αποτελούν τα πνευματικά γλέντια των Χριστιανών. Η Θεοτόκος είναι η παρηγορία, η προσωποποίηση της ανθρώπινης αγιότητος.

Η πνευματική χαρά των ανθρώπων συνδέεται με το πρόσωπο της Παναγίας.

Τελικά, το πρόσωπο της Παναγίας αποτελεί την σανίδα της σωτηρίας μας και πρέπει να την παρακαλούμε να μας βοηθάει και να μας στηρίζει στους αγώνες μας και στη ζωή μας πάντοτε.

kal2

Εμφανίσεις: 81474
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!